11 april 2015 In de media

Voorbeschouwing Excelsior vs Vitesse, zaterdag 18:30 uur

Vitesse reist af naar Rotterdam voor een wedstrijd tegen een ploeg die deze week nog om beker speelde.
De tegenstander van deze speelronde verloor afgelopen woensdag de halve bekerfinale met 3-0 van FC Groningen. Vooraf was Excelsior niet de favoriet, maar meer dan een beetje hoop op winst was er wél. Maar te lang kan er niet stilgestaan worden bij de misgelopen bekerfinale, want er zijn nog vijf lastige duels te spelen waarin punten gepakt moeten worden.
 
Ondertussen lijkt Vitesse al vooruit te kijken naar het volgende seizoen, door op basis van een principe-akkoord de verdedigende middenvelder Sheran Yeini vast te leggen. Maar ook dit seizoen is er nog wel wat te winnen, waarbij een zo hoog mogelijke positie op de ranglijst altijd telt.

Peter Bosz kan dit weekend niet over al zijn spelers beschikken. Van der Heijden is geschorst, Velthuizen en Kruiswijk zijn ziek, en dan is er nog de disciplinaire schorsing van Wallace. Om het gemis van Van der Heijden op te vangen zal Dan Mori weer eens in de basis starten; verder worden er bij de aftrap geen wijzigingen verwacht, of zou Ibarra toch de voorkeur krijgen boven Oliynyk?

Op de bank zal waarschijnlijk doelman Jeroen Houwen plaatsnemen, hij was tot nu toe altijd de derde keuze achter Room en Velthuizen. Naast Houwen zou nu ook weer eens plaats kunnen zijn voor Marvelous Nakamba, Gino Bosz en/of Abiola Dauda; zij hebben al weken lang alleen vanaf de tribune kunnen toekijken.

Er staan nog steeds vijf basisspelers op scherp: Achenteh, Diks, Pröpper, Traoré en Vejinović zullen automatisch één duel worden geschorst als ze nog een gele kaart krijgen.
 

 
Het seizoen van Excelsior

Na 29 speelronden staat Excelsior met 30 punten op de 14e plaats; slechts vier punten boven een plaats voor nacompetitie tegen degradatie. Het doelsaldo is min tien (40 voor, 50 tegen), waarbij de ploeg tot nu toe acht keer niet tot scoren kwam en daarnaast zelf vier keer de nul hield.

Excelsior speelde aan het begin van het seizoen nog even een rol in de middenmoot, maar dat kwam voornamelijk doordat er punten gepakt werden tegen de ploegen die nu ook tegen degradatie strijden. Sinds de achtste speelronde staan de Kralingers heel stabiel op de 13e a 14e plaats, met name door veel gelijk te spelen: al 12 keer eindigde een duel in puntendeling. Van de zes duels die Excelsior won, waren er vier tegen de ploegen uit Twente: zowel FC Twente als Heracles Almelo werden uit en thuis verslagen.

De laatste overwinning dateert van 1 maart, toen Heerenveen thuis met 3-0 werd verslagen. Sindsdien werd er buitenshuis verloren van Ajax en gelijkgespeeld tegen PEC, thuis werd verloren van Willem II en ADO. Deze week nog verloor Excelsior de halve bekerfinale in en tegen Groningen.

Het zat de Rotterdammers misschien niet altijd mee dit seizoen, maar ondanks de pluim die regelmatig gegeven werd voor het vertoonde spel worden er toch maar weinig punten gepakt. Ook thuis leverden 14 duels op een klein veld niet meer dan 17 punten op, waarbij een negatief doelsaldo van min vijf is opgetekend (22 voor, 27 tegen). Excelsior zal toch weer vol aan de bak moeten, na Vitesse wachten nog thuisduels tegen PSV en AZ en uitduels tegen Cambuur en Utrecht.

Tom van Weert is topscorer in de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen; Van Weert maakte tien doelpunten in de competitie en daarnaast nog drie in de beker. Daarnaast moet Jeff Stans in de gaten worden gehouden, hij is de tweede topscorer met negen goals.
 
Vitesse uit tegen Excelsior

De eerste uitwedstrijd tegen Excelsior dateert van januari 1956; in de Hoofdklasse A verloor Vitesse met 5-3. In de jaren ’50 wist Vitesse twee competitiewedstrijden uit tegen Excelsior te winnen, maar verder bleef de ploeg een lastige tegenstander tot het einde van de jaren ’80. Na het seizoen 1988/’89 verloor Vitesse niet meer: er werd twee keer gelijkgespeeld en drie keer gewonnen. De Arnhemmers wonnen er echter nog nooit met meer dan twee doelpunten verschil.

In de Eredivisie troffen de teams elkaar in slechts 7 eerdere seizoenen. Vitesse pakte zes keer punten, met drie overwinningen en evenveel gelijke spelen. In augustus 1979 verloor Vitesse dit uitduel voor de laatste en enige keer.

In het thuisduel van dit seizoen won Vitesse met 3-1, waarbij Abiola Dauda een hattrick scoorde – met links, rechts en het hoofd, een “perfect hattrick” dus.
 
Blessures en schorsingen

Bij Vitesse mist Jan-Arie van der Heijden wegens een schorsing van één wedstrijd; daarnaast is Wallace disciplinair geschorst door Vitesse en zijn Piet Velthuizen en Arnold Kruiswijk ziek.

Bij de tegenstander ontbreken Luigi Bruins en Alessandro Damen vanwege blessures.
 
Excelsior – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

* 7 wedstrijden: 3x winst, 3x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2011/’12, 0-2.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2006/’07, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 1x 2-2, 1x 4-4.
* Laatste (en enige) nederlaag: seizoen 1979/’80, 2-0.
* Eerste editie: 19 maart 1972, 0-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,71.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,29.
 
Zaterdag 11 april, 18:30 uur, Stadion Woudestein te Rotterdam, Excelsior – Vitesse, de 30e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Siemen Mulder; assistent-scheidsrechters: Van Dongen en Hoekstra; vierde official: Gerrits.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: