24 februari 2019 In de media

Voorbeschouwing FC Emmen vs Vitesse, zondag 24 februari, 14:30 uur

Een week waarin Vitesse plotseling een nieuwe algemeen directeur presenteerde wordt afgesloten met een uitwedstrijd in Drenthe.
Het experiment met de 4-4-2-opstelling verliep vorige week niet slecht, bovendien lijkt het erop dat ook deze speelronde geen beroep gedaan kan worden op Thulani Serero. De Zuid-Afrikaan kampt met de nasleep van een liesblessure en waarschijnlijk komt de wedstrijd op het kunstgras deze zondag te vroeg. Het lijkt er daarom op dat de 4-4-2 ook tegen Emmen gebruikt gaat worden.

Oussama Darfalou viel tegen Willem II uit met een op het oog zware blessure aan de enkel. De schade lijkt mee te vallen, maar enkele weken afwezigheid is waar wel op gerekend moet worden. Mohammed Dauda is nu de eerste back-up, hij kan zich opmaken voor een eerste basisplaats.

Er is gelukkig ook wat goed nieuws vanuit de ziekenboeg. Charly Musonda was vanaf het begin van het seizoen geblesseerd aan de knie maar is nu eindelijk aangesloten bij de selectie. Het gaat ook de goede kant op met Tim Matavž en Hilary Gong, hopelijk zijn zij spoedig weer inzetbaar.

Op basis van enkel de uitwedstrijden zou Vitesse op de 13e plaats van de Eredivisie staan, in elf gespeelde uitduels werden slechts 9 punten behaald. Om mee te blijven doen om een top vijf klassering zal het Geel-zwart een driepunter heel goed kunnen gebruiken.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Doekhi, Clarke-Salter, Clark, Ødegaard, Bero, Foor, Büttner, Linssen en Dauda.
 
Het seizoen van FC Emmen
Bij het Eredivisie-debuut wist Emmen met 1-2 te winnen uit bij ADO Den Haag, geen slechte start dus. Daarna waren de resultaten erg wisselvallig maar werden er toch punten gesprokkeld. De Emmenaren stonden nog niet op één van de laatste twee posities, maar wel meermaals op de 16e plaats zoals nu na de 22e speelronde ook het geval was. Met 24 punten is de achterstand op Vitesse beperkt tot negen punten, maar staan ze dus wel elf plaatsen lager op de ranglijst. Het zegt vooral iets over hoe dicht alle ploegen dit seizoen bij elkaar staan, met alleen een uitzondering voor de top.

Het doelsaldo van FC Emmen is momenteel liefst 21 negatief (28 voor, 49 tegen), waarbij de ploeg vijfmaal niet tot scoren kwam en slechts eenmaal de nul hield. Met gemiddeld ruim twee tegendoelpunten per wedstrijd is het duidelijk waar de problemen van de ploeg zitten.

In elf uitwedstrijden werden 14 punten behaald, thuis in evenveel wedstrijden niet meer dan 10. Op het eigen veld lijkt de ploeg het dus lastiger te hebben dan buiten Drenthe.
De eerste thuisoverwinning liet even op zich wachten, maar het was uiteindelijk de twaalfde speelronde tegen NAC Breda dat een vol stadion in Emmen kon juichen: het werd 2-0 door Caner Cavlan en Jafar Arias. Onlangs werd op 10 februari de tweede thuisoverwinning geboekt, het werd 3-2 tegen ADO Den Haag. In de andere negen thuiswedstrijden werd viermaal gelijkgespeeld en vijfmaal verloren. Er werd een punt gepakt tegen De Graafschap (1-1), Fortuna (3-3), VVV (1-1) en opvallend genoeg tegen PSV (2-2). De ploegen die thuis te sterk waren zijn AZ (1-4), PEC (0-1), Excelsior (1-2), Feyenoord (1-4) en Willem II (0-2).

Vorige week verloor FC Emmen met 2-1 uit bij Excelsior. Michael de Leeuw had Emmen kort na rust op voorsprong gezet, maar binnen slechts zes minuten draaide de thuisploeg dit in haar voordeel om.
In de ploeg van Dick Lukkien is Anco Jansen topscorer met 5 competitiedoelpunten. Jansen wordt gevolgd door twee spelers die viermaal doel troffen, namelijk Alexander Bannink en Nicklas Pedersen.
 
Vitesse tegen FC Emmen
FC Emmen ontstond als profclub in 1985 en Vitesse speelde vanaf het seizoen 1985-1986 vier seizoenen op rij tegen de ploeg uit Drenthe. In deze vier seizoenen Eerste divisie verloor Vitesse géén enkel van de acht gespeelde competitieduels tegen Emmen, thuis werd viermaal gewonnen en uit werd tweemaal gewonnen en tweemaal gelijkgespeeld. In de uitduels kwam Vitesse altijd tot scoren, in totaal werden zeven goals gemaakt in Emmen, tegen slechts drie doelpunten van de thuisploeg.

In het eerste uitduel in 1986 was Roger Schouwenaar de matchwinner met twee doelpunten. Met het Emmense doelpunt van Ted Venema werd de eindstand 1-2.
De laatste uitwedstrijd tegen FC Emmen werd gespeeld in het seizoen 1988-1989 waarbij Vitesse met 0-3 wist te winnen. De onlangs overleden Jurrie Koolhof maakte hierbij het eerste en derde doelpunt, daarnaast was ook Martin Laamers doeltreffend.

Op 1 december vorig jaar speelde Vitesse thuis voor het eerst op Eredivisie-niveau tegen FC Emmen. Dit duel zou in een 1-1 gelijkspel eindigen, waarbij Bryan Linssen scoorde namens het Geel-zwart maar vlak voor tijd ook nog een strafschop wist te missen. Namens de bezoekers was Caner Cavlan trefzeker.

Naast de negen competitieduels werden geen andere officiële duels gespeeld, wel stond er nog tweemaal een oefenduel tegen Emmen op het programma: in 2002 werd uit met 1-1 gelijkgespeeld en in 2017 werd thuis met 2-1 gewonnen. In deze laatste oefenwedstrijd was Tim Matavž tweemaal trefzeker, Cas Peters scoorde namens de bezoekers.

Uit de huidige selectie heeft naast Bryan Linssen ook Maikel van der Werff al eerder tegen FC Emmen gescoord, maar de laatstgenoemde deed dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Oussama Darfalou (enkel), Hilary Gong (knie), Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen), Charly Musonda (niet wedstrijdfit) en de beschikbaarheid van Thulani Serero (lies) is onzeker.
Bij FC Emmen zijn in elk geval Gersom Klok en Michael Chacón niet beschikbaar.

FC Emmen – Vitesse, uitwedstrijd in het betaald voetbal:
* Totaal 4 wedstrijden (Eerste divisie): 2x winst, 2x gelijkspel, 0x verlies.
* Laatste en grootste overwinning: seizoen 1988/’89, 0-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 1987/’88, 1-1.
* Gelijkspel: 2x 1-1.
* Laatste nederlaag: n.v.t.
* Eerste editie: 18 maart 1986, 1-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,75.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,75.
 
Zondag 24 februari, 14:30 uur, De Oude Meerdijk te Emmen, FC Emmen – Vitesse, de 23e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf. Assistent-scheidsrechters: Johan Hubers en Cristian Dobre. Vierde official: Joey Kooij. Video-assistenten: Kevin Blom en Angelo Boonman.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: