21 januari 2017 In de media

Voorbeschouwing FC Groningen vs Vitesse, zaterdag 21 januari, 20:45 uur

Na een prima start van 2017 in eigen huis reist Vitesse dit weekend af naar het hoge Noorden.
Zoals verwacht werden de formaliteiten rondom de transfer van Alexander Büttner na het afgelopen weekend snel afgerond. Omdat er na de degradatie van Dinamo Moskou geen plek meer was voor dure spelers kon ook Büttner uitkijken naar een nieuwe club. Hij maakte daardoor nog maar weinig speelminuten dit seizoen en kwam na oktober 2016 zelfs helemaal niet meer in actie. Deze week en ook in de komende weken zal Büttner daarom vooral bezig zijn met zijn conditie op peil te brengen.

Ook Lewis Baker zal niet starten tegen FC Groningen na de ongelukkig uitgevoerde overtreding in de wedstrijd tegen FC Twente: de rode kaart leverde hem na herbeoordeling door de tuchtcommissie één duel schorsing op. Baker is volgende week donderdag dus wel beschikbaar in de kwartfinale van de KNVB beker.

Voor Zimbabwe dreigt na twee gespeelde groepswedstrijden op de Afrika Cup een vroege uitschakeling, alleen met winst in de laatste groepswedstrijd kan de volgende ronde eventueel behaald worden. Marvelous Nakamba, die tot nu toe 90 minuten in actie kwam, zou dus mogelijk volgende week alweer kunnen aansluiten bij de selectie van Vitesse.

Voor Henk Fraser betekent het gemis van twee vaste middenvelders gepuzzel voor de basiself. Op de positie naast Yeini en Foor heeft de trainer de inzet van zowel Mo Osman, Arshak Koryan als Julian Calor overwogen, waarbij de keuze op Calor lijkt te zijn gevallen. Fraser hield echter nog een slag om de arm, dus het kan vanavond toch nog een verrassing worden wie er op het middenveld aantreden. Vleugelspeler Nathan is inmiddels weer fit, maar lijkt op de bank te mogen starten. De verwachte opstelling bestaat uit: Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Kruiswijk, Calor, Yeini, Foor, Rashica, Van Wolfswinkel en Tighadouini.

De eerste seizoenshelft van FC Groningen
FC Groningen begon moeizaam aan het seizoen 2016/2017 met drie nederlagen en twee puntendelingen voordat er in de zesde speelronde uit tegen FC Utrecht werd uitgehaald met een 1-5 overwinning. Langzaamaan begon het iets beter te draaien en krabbelde de ploeg op van de degradatiezone naar de middenmoot. Sinds november werd er nog maar één keer verloren en in speelronde 16 werd voor het eerst het linker rijtje behaald. De start van 2017 betekende een 1-4 uitoverwinning op Heracles en daarmee durven de Groningers nu omhoog te kijken, bijvoorbeeld naar de play-offs posities om Europees voetbal.

Na 18 gespeelde wedstrijden staat FC Groningen op de negende plaats met 23 wedstrijdpunten, drie punten achter op Vitesse. Het doelsaldo is net positief op +1 (27 voor, 26 tegen) waarbij de ploeg vijf maal de nul wist te houden en zelf zes maal niet tot scoren kwam. In de duels waarin Groningen dus wel tot scoren kwam werden gemiddeld 2,25 doelpunten gemaakt, een behoorlijk moyenne.

In de negen gespeelde thuiswedstrijden werden 12 punten behaald met drie overwinningen (AZ, ADO, Roda), drie gelijke spelen (Sparta, Heracles, Go Ahead) en ook drie nederlagen (Feyenoord, Twente, Heerenveen). In het Noordlease Stadion heeft de ploeg een negatief doelsaldo van -4 (11 voor, 15 tegen), met name doordat de drie nederlagen met forse cijfers gepaard gingen: tegen Feyenoord 0-5, FC Twente 3-4 en SC Heerenveen 0-3. Dit compenseerden de Groningers door juist in enkele uitwedstrijden uit te halen: tegen FC Utrecht 1-5, PEC Zwolle 0-4 en Heracles Almelo 1-4.

In de KNVB beker won FC Groningen in de eerste ronde makkelijk van VV Capelle, maar in de tweede ronde was FC Utrecht met 1-0 te sterk.

In de wintertransferperiode werden er tot nu toe nog geen nieuwe spelers verwelkomd in de selectie, wel vertrok Albert Rusnák naar de VS en keerde de gehuurde Nicolò Pozzebon terug naar Italië.

De topscorer uit de ploeg van Ernest Faber is Mimoun Mahi met acht competitietreffers. Mahi wordt gevolgd door Tom van Weert met vijf treffers en Danny Hoesen met vier.

Vitesse uit tegen FC Groningen
De eerste officiële uitwedstrijd tegen FC Groningen (destijds nog GVAV) werd gespeeld in de laatste speelronde van het seizoen seizoen 1953/1954: deze wedstrijd in de Eerste klasse B werd met 2-2 gelijkgespeeld. In totaal speelde Vitesse 35 uitwedstrijden in de Eerste klasse, Eerste divisie en Eredivisie tegen de Groningers, waarbij er alleen in de Eredivisie overwinningen gevierd konden worden. In de Eerste klasse en Eerste divisie samen werd viermaal verloren en vijf keer gelijkgespeeld op Groningse bodem.

In de 26 voorgaande edities uit de Eredivisie wist Vitesse 15 keer punten te pakken met negen overwinningen en zes puntendelingen. In de vijf meest recente Eredivisie-uitduels behaalde het Geel-zwart liefst tien punten, een uitstekend resultaat. In de competitie lijkt het stadion van Groningen de Arnhemmers sowieso wel te liggen, want er is na elf gespeelde duels een positief doelsaldo (19 goals voor, 18 tegen). Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de nederlagen in de beker en play-offs van recente jaren dan dus niet worden meegerekend.

Vorig seizoen won Vitesse met 0-3 door twee doelpunten van Solanke en één goal van Vako. Deze uitslag was een evenaring van de 0-3 uit 2012 toen een ploeg van tien man alsnog veel sterker bleek dan de Groningers.

In het huidige seizoen won Vitesse de thuiswedstrijd 2-1 met doelpunten van Baker en Leerdam. Deze wedstrijd zal wellicht vooral herinnerd worden doordat de wedstrijd tijdelijk gestaakt moest worden door onweer boven een GelreDome met het dak open.

Uit de huidige selectie hebben naast Baker en Leerdam ook Nathan, Kashia, Van Wolfswinkel, Büttner, Tighadouini en Foor al eerder tegen Groningen gescoord, al deden de laatste twee dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Alexander Büttner nog niet wedstrijdfit, is Lewis Baker één duel geschorst en daarnaast ontbreekt Marvelous Nakamba i.v.m. de Afrika Cup.

Bij de tegenstander is Tom van Weert niet beschikbaar door een blessure.

FC Groningen – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie

  • Totaal 26 wedstrijden: 9x winst, 6x gelijkspel, 11x verlies
  • Laatste vijf edities: 3x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies
  • Laatste en grootste overwinning: seizoen 2015/’16, 0-3
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 1-1
  • Gelijkspel: 3x 0-0, 3x 1-1
  • Laatste nederlaag: seizoen 2013/’14, 3-1
  • Grootste nederlaag: seizoen 2010/’11, 4-1
  • Eerste editie: 3 april 1972, 1-0
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,23
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,35

Zaterdag 21 januari, 20:45 uur, Noordlease Stadion te Groningen, FC Groningen – Vitesse, de 19e speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot; assistent-scheidsrechters: Janson en Kleinjan; vierde official: Gerrets.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: