8 februari 2020 In de media

Voorbeschouwing FC Groningen vs Vitesse, zaterdag 8 februari, 18:30 uur

Net als vorige week speelt Vitesse een uitwedstrijd op de zaterdagavond, ditmaal in het noorden van het land. Aanvoerder Bryan Linssen is deze speelronde niet inzetbaar omdat hij tegen ADO zijn vijfde gele kaart van het seizoen kreeg en dus een duel schorsing moet uitzitten.
Daarnaast maakt Navarone Foor sinds maandag geen onderdeel meer uit van de selectie, hij vertrok naar de Verenigde Arabische Emiraten. Voor de twee basisplaatsen die beide spelers vertegenwoordigden, is in elk geval zeker dat Nouha Dicko er één overneemt. Dicko gaat daarbij als het goed is de positie van Linssen op linksbuiten bezetten. Op het middenveld wordt de vacature ingevuld door de recent aangetrokken Sondre Tronstad, maar waarschijnlijk nog niet voor de volle 90 minuten.

Eli Dasa is ondertussen eindelijk teruggekeerd bij de wedstrijdselectie na blessureleed. Voor de nieuwelingen Filip Delevaris en Joshua Brenet komt deze speelronde te vroeg – zij missen wedstrijdfitheid.

Tegenstander FC Groningen kende een start van het jaar met wisselende resultaten. Uit bij Twente werd met 0-0 gelijkgespeeld, thuis werd met 2-1 gewonnen van Ajax en meest recent werd er uit bij PEC met 1-0 verloren. Van de 29 wedstrijdpunten werden er 19 in eigen huis behaald, in tien wedstrijden. Vitesse kan dus aan de bak tegen een ploeg die sterk is op eigen veld.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark, Bazoer, Bero, Tronstad, Tannane, Matavž en Dicko.
 
Vitesse uit tegen FC Groningen
De eerste officiële uitwedstrijd tegen FC Groningen, dat destijds nog onder de naam GVAV speelde, vond plaats in de laatste speelronde van het seizoen 1953/1954. Deze wedstrijd in de Eerste klasse B werd met 2-2 gelijkgespeeld nadat Vitesse tweemaal op achterstand had gestaan. De doelpunten namens de Arnhemmers werden gemaakt door Epi Jansen en Gerrit Kluin.

In reguliere competitie speelde Vitesse in totaal 38 uitwedstrijden tegen de Groningers, wat over het algemeen een lastige pot was. Er werden negen uitwedstrijden gespeeld in de Eerste klasse en Eerste divisie, maar hierbij kon er nooit een overwinning gevierd worden.
Het was begin 1992 in de Eredivisie dat er voor het eerst een uitoverwinning tegen FC Groningen geboekt werd. Na 90 minuten stond het nog 1-0, maar door twee goals in blessuretijd van John van den Brom en Hans van Arum werd het toch nog 1-2.

In de Eredivisie werden inmiddels 29 uitduels tegen FC Groningen gespeeld, waarin Vitesse 16 keer punten wist te pakken met negen overwinningen en zeven puntendelingen.

De grootste overwinning van Vitesse op Groningse bodem was 0-3, een score die tweemaal werd behaald. In maart 2016 waren het twee doelpunten van Dominic Solanke en één goal van Vako waarmee deze uitslag tot stand kwam. In 2012 was een ploeg van tien man in staat om de Groningers met dezelfde cijfers te verslaan, de doelpunten werden toen gemaakt door Mike Havenaar, Tomas Kalas en Wilfried Bony.

Vorig seizoen stond deze uitwedstrijd tweemaal op het programma, want na de reguliere competitie troffen de ploegen elkaar ook nog in de play-offs. Beide duels eindigden teleurstellend in een 2-1 nederlaag, waarbij Darfalou en Clark scoorden namens het Geel-zwart, namens de Groningers waren Sierhuis, El Hankouri, Mahi en Memišević trefzeker.

In het huidige seizoen verloor Vitesse thuis ook met 1-2 van deze tegenstander. Joel Asoro scoorde tweemaal namens de bezoekers, een treffer van Bryan Linssen was onvoldoende om punten op te leveren.

Van de huidige selectiespelers hebben naast Linssen en Clark ook Bero, Beerens en Matavž al namens Vitesse tegen FC Groningen gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Hilary Gong en Charly Musonda door langdurig blessureleed, Filip Delevaris en Joshua Brenet zijn nog niet wedstrijdfit en daarnaast is Bryan Linssen één duel geschorst.

Bij FC Groningen ontbreken Gabriel Gudmundsson, Görkem Can, Mohamed El Hankouri en Thijs Dallinga.
 
FC Groningen – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 29 wedstrijden: 9x winst, 7x gelijkspel, 13x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste en grootste overwinning: seizoen 2015/’16, 0-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2016/’17, 1-1.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 4x 1-1.
* Laatste nederlaag: seizoen 2018/’19, 2-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 2010/’11, 4-1.
* Eerste editie: 3 april 1972, 1-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,24.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,45.
 
Zaterdag 8 februari, 18:30 uur, Hitachi Capital Mobility Stadion te Groningen, FC Groningen – Vitesse, de 22e speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof. Assistent-scheidsrechters: Terry Hoekstra en Mark Strijker. Vierde official: Robin Gansner. Video-assistenten: Marc Nagtegaal en Sander van Roekel.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: