10 februari 2019 In de media

Voorbeschouwing FC Groningen vs Vitesse, zondag 10 februari, 14:30 uur

Vitesse reist voor een uitwedstrijd naar het hoge noorden waarbij een recent verhuurde speler wordt getroffen. Thomas Bruns vertrok rond de jaarwisseling op huurbasis naar Groningen om meer kans te maken op speeltijd, voorlopig is dat gelukt waarbij de Tukker bovendien al belangrijk was met twee goals en een assist.
Hij zal tegen Vitesse waarschijnlijk willen bewijzen dat hij ook in Arnhem een basisplaats zou hebben verdiend.
Vitesse raakte vorige week door een beslissing op basis van de VAR nog twee punten kwijt in extra tijd. Toegegeven moet worden dat het Geel-zwart vaak al voordeel heeft gehad van de VAR, en niet alle beslissingen zullen in je voordeel zijn. Feit blijft wel dat Vitesse een matige start van 2019 heeft, met één overwinning, één gelijkspel en twee nederlagen.

De twee spelers die vorige week waren geschorst, Bero en Foor, keren weer terug in de basis. Helaas zijn er deze speelronde weer twee andere spelers geschorst, namelijk Büttner en Linssen. Alle vier stonden op scherp voor een duel schorsing, gelukkig zijn er op dit moment niet nog meer spelers in de selectie met deze dreiging.

Op linksback ligt de vervanger van Büttner voor de hand, Max Clark verving de speler uit Doetinchem al vaker. Verder worden achterin geen wijzigingen verwacht.
Op het middenveld en in de aanval moet Slutskiy toch een beetje puzzelen. Met het ontbreken van Linssen, Beerens en Gong door schorsing en blessures vallen er gaten op de flanken die niet zomaar zijn opgevuld. Waarschijnlijk zal de positie linksbuiten worden opgevuld door Navarone Foor en rechtsbuiten zal Martin Ødegaard weer mogen starten. Serero, Bero en Ali kunnen dan het middenveld vormen.

Darfalou zal bij voorkeur in de spits starten, tenzij hij nog teveel last heeft van de botsing waarmee hij vorige week uitviel. Richonell Margaret zal als eerste back-up te boek staan, gevolgd door Thomas Buitink en de nieuwe aanwinst Mohammed Dauda.
De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Clark, Serero, Bero, Ali, Ødegaard, Darfalou en Foor.
 
Het seizoen van FC Groningen
FC Groningen vecht eigenlijk al het hele seizoen tegen degradatie. In de eerste seizoenshelft stond de ploeg slechts drie weken niet in de gevarenzone, liefst zes speelronden werd de rode lantaarn gedragen.
In 2019 wonnen de Groningers twee van de drie wedstrijden, maar desondanks staat de ploeg op doelsaldo op de 15e plaats en daarmee maar net buiten de nacompetitie-plaatsen. In 20 gespeelde competitiewedstrijden werden 21 punten behaald, met zes overwinningen en driemaal gelijkspel. Er gingen dus liefst elf wedstrijden verloren, alleen De Graafschap en NAC verloren nog vaker (beide twaalf nederlagen). Het doelsaldo van de Groningers is min 7 (24 voor, 31 tegen), waarbij weliswaar vijfmaal de nul gehouden werd maar de ploeg ook zevenmaal niet tot scoren kwam.

Vooral de eerste tien competitiewedstrijden van het seizoen waren dramatisch: er werd achtmaal verloren, eenmaal gewonnen (De Graafschap uit) en eenmaal gelijkgespeeld (Utrecht thuis). Vanaf november begon de ploeg beter te draaien en zowaar punten te pakken.
In eigen huis werden tot nu toe 9 Eredivisie-wedstrijden gespeeld, hiervan werden er drie gewonnen tegen Heerenveen (2-0), NAC (5-2) en Heracles (3-0). FC Utrecht werd daarnaast nog op 1-1 gezet, tegen Willem II (0-1), PEC (0-1), AZ (1-3), PSV (1-2) en Emmen (1-2) werden geen punten behaald. Alleen Willem II, Emmen en Heerenveen behaalden thuis minder punten.

In de KNVB beker werd FC Groningen in de eerste ronde thuis uitgeschakeld door FC Twente, het werd 0-2.
De grootste nederlaag van de Groningers dit seizoen was in de eerste speelronde uit tegen Vitesse: 5-1. De ploeg zal gebrand zijn op revanche, en daarnaast kan het elke punt goed gebruiken om afstand te nemen van de onderste plaatsen op de ranglijst.
In de ploeg van Danny Buijs is Mimoun Mahi de topscorer met vijf competitiedoelpunten. De Marokkaan wordt gevolgd door Ritsu Doan met vier goals, Samir Memišević met drie goals en daarnaast waren Django Warmerdam en Thomas Bruns elk tweemaal trefzeker.
 
Vitesse uit tegen FC Groningen
De eerste officiële uitwedstrijd tegen FC Groningen, destijds nog onder de naam GVAV (Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging), werd gespeeld in de laatste speelronde van het seizoen 1953/1954. Deze wedstrijd in de Eerste klasse B werd met 2-2 gelijkgespeeld nadat Vitesse tweemaal op achterstand had gestaan. De doelpunten namens de Arnhemmers werden gemaakt door Epi Jansen en Gerrit Kluin, zij maakten in totaal respectievelijk 53 en 4 officiële goals voor het Geel-zwart.

In totaal speelde Vitesse 37 competitiewedstrijden uit tegen de Groningers, over het algemeen een lastige pot. Er werden negen uitwedstrijden gespeeld in de Eerste klasse en Eerste divisie, maar hierbij kon er nooit een overwinning gevierd worden. Het was begin 1992 in de Eredivisie dat er voor het eerst een uitoverwinning tegen FC Groningen geboekt werd. Na 90 minuten stond het nog 1-0, maar door twee goals in blessuretijd van John van den Brom en Hans van Arum werd het een 1-2 einduitslag.

In de Eredivisie werden inmiddels 28 uitduels tegen FC Groningen gespeeld, waarin Vitesse 16 keer punten wist te pakken met negen overwinningen en zeven puntendelingen.
De grootste overwinning van Vitesse op Groningse bodem was 0-3, een score die tweemaal werd behaald. In maart 2016 waren het twee doelpunten van Dominic Solanke en één goal van Vako waarmee deze uitslag werd behaald. In 2012 was een ploeg van tien man in staat om de Groningers met dezelfde cijfers te verslaan, waarbij de doelpunten werden gemaakt door Mike Havenaar, Tomas Kalas en Wilfried Bony.

Vorig seizoen eindigde deze uitwedstrijd in de 4-2 nederlaag. Een eigen doelpunt van Kasper Larsen had Vitesse nog wel aan een 0-1 voorsprong geholpen, maar na een curieuze gelijkmaker door een terugspeelbal van Fankaty Dabo (Jeroen Houwen liet de bal lopen), liep de score snel in het nadeel van Vitesse op ondanks een benutte strafschop van Tim Matavž.

In het huidige seizoen behaalde Vitesse thuis een klinkende 5-1 overwinning op de Groningers. Linssen, Bero, Beerens, Clarke-Salter en Matavž scoorden namens Vitesse, Ritsu Doan had namens de tegenstander nog de 1-1 op het scorebord gezet.
Van de huidige selectiespelers hebben naast de vijf doelpuntenmakers uit de recente thuiswedstrijd ook Foor en Büttner al eerder namens Vitesse tegen FC Groningen gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Hilary Gong (knie), Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen), Charly Musonda (knie) door blessures en daarnaast zijn Alexander Büttner en Bryan Linssen één duel geschorst. Roy Beerens (hamstring) is misschien fit genoeg voor de bank, maar niet meer dan dat.
Bij FC Groningen ontbreken Lars Kramer en Jannik Pohl en daarnaast zijn Amir Absalem, Mimoun Mahi, Deyovaisio Zeefuik en Samir Memišević mogelijk niet beschikbaar. Ritsu Doan is net terug van de Azië Cup en mogelijk nog niet 90 minuten inzetbaar.
 
FC Groningen – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 28 wedstrijden: 9x winst, 7x gelijkspel, 12x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste en grootste overwinning: seizoen 2015/’16, 0-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2016/’17, 1-1.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 4x 1-1.
* Laatste nederlaag: seizoen 2017/’18, 4-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2010/’11, 4-1.
* Eerste editie: 3 april 1972, 1-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,25.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,43.
 
Zondag 10 februari, 14:30 uur, Hitachi Capital Mobility Stadion te Groningen, FC Groningen – Vitesse, de 21e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Björn Kuipers. Assistent-scheidsrechters: Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Vierde official: Ingmar Oostrom. Video-assistenten: Freek van Herk en Jan de Vries.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: