15 februari 2014 In de media

Voorbeschouwing FC Twente – Vitesse, zaterdag 15 februari, 18:45 uur

Dit weekend speelt Vitesse een uitwedstrijd in de top van de ranglijst. In Enschede ligt weer een kans om punten te pakken en terug te keren in de top 3.
Terwijl de grasmat van GelreDome deze week vervangen wordt, speelt Vitesse in de 24e speelronde uit tegen FC Twente. Na het recente puntverlies thuis met tegenstanders waarbij Vitesse het spel moest maken, komt nu dus mogelijk weer een wedstrijd in een andere setting waarbij ons geel-zwart zich mag bewijzen.
 
FC Twente dit seizoen
Na 23 speelronden staat FC Twente met 44 punten één punt voor op Vitesse. De ploeg draait eigenlijk het hele seizoen al goed, min of meer vergelijkbaar met Vitesse. Net als Vitesse wist Twente bijvoorbeeld slechts tweemaal niet tot scoren te komen en werd zes keer de nul gehouden. En waar Vitesse de best presterende ploeg buitenshuis is, volgt Twente hier op de tweede plaats.
Thuis in Enschede verloor de ploeg van Michel Jansen dit seizoen nog niet, en heeft het een behoorlijk positief doelsaldo: +20 (31 voor, 11 tegen). In de elf gespeelde thuiswedstrijden werd wel vijf keer gelijkgespeeld en hield de defensie slechts driemaal het doel schoon. De ploegen die een punt wisten mee te nemen zijn RKC, Heerenveen, PSV, Ajax en Nec.

De laatste drie wedstrijden speelde Twente uit; er werd gewonnen bij Heerenveen (0-2), verloren bij PSV (3-2) en afgelopen woensdag werd de inhaalwedstrijd in Groningen gelijkgespeeld met 1-1. Vitesse zou dus een mooie tik kunnen uitdelen, als de punten worden meegenomen naar Arnhem.

De huidige clubtopscorer van FC Twente is Luc Castaignos met 12 doelpunten, gevolgd door Promes en Tadić met ieder tien.
 
Vitesse uit tegen FC Twente
In 28 eerdere seizoenen van de Eredivisie stond deze uitwedstrijd op het programma, met als resultaat acht keer winst voor Vitesse, negen keer gelijkspel en elf maal verlies. De wedstrijd is door de jaren heen dus redelijk in balans, met gemiddeld bijna evenveel doelpunten voor als tegen.

In recente jaren won Twente vanaf 2006 vijf thuiswedstrijden op rij, daarna kwam Vitesse terug met een gelijkspel en afgelopen seizoen bracht Wilfried Bony de winst met een knappe treffer in de tweede helft.
Eerder dit seizoen won Vitesse de thuiswedstrijd met 1-0 door een treffer van Mike Havenaar.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Theo Janssen en Marko Meerits vanwege knieblessures.
Bij de tegenstander ontbreken Jesus Corona, Wout Brama en Sander Boschker vanwege blessures; de beschikbaarheid van Rasmus Bengtsson is onzeker.
 
FC Twente – Vitesse, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 28 wedstrijden: 8x winst, 9x gelijkspel, 11x verlies.
* Laatste winst: seizoen 2012/’13, 0-1.
* Grootste winst: seizoen 2004/’05, 1-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 0-0.
* Gelijkspel: 7x 0-0, 2x 1-1.
* Laatste verlies: seizoen 2010/’11, 1-0.
* Grootste verlies: seizoen 1979/’80, 4-1.
* Eerste editie: 2 januari 1972, 0-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,93.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,04.
 
Zaterdag 15 februari 2014, 18:45 uur, De Grolsch Veste te Enschede: FC Twente – Vitesse, de 24e speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Pieter Vink; assistent-scheidsrechters: Lobbert en Siebert; vierde official: Lindhout.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: