3 april 2021 In de media

Voorbeschouwing FC Twente vs Vitesse, zaterdag 3 april, 20:00 uur

Zaterdagavond begint de eindsprint van het seizoen in Enschede.

April begint met twee competitiewedstrijden, uit tegen Twente en thuis tegen ADO, voordat op de 18e de belangrijkste wedstrijd van het seizoen gespeeld wordt. Helaas kwam deze week de bevestiging dat er géén publiek bij de bekerfinale aanwezig kan zijn, weliswaar leek de kans al erg klein, maar het blijft wel erg zuur natuurlijk.

De tegenstander deze speelronde won in de laatste twaalf officiële wedstrijden slechts eenmaal, maar dat was dan wel in GelreDome. FC Twente staat vierde op de ranglijst als alleen de uitwedstrijden zouden tellen, qua thuiswedstrijden staat de ploeg slechts twaalfde. In eigen stadion waren dit seizoen slechts drie overwinningen te tellen (tegen Fortuna, Groningen en PEC), vijfmaal werd gelijkgespeeld en vijfmaal was er een nederlaag. De thuiswedstrijden verlopen dus opvallend slecht, sinds 31 oktober werd er niet meer gewonnen. De ploeg van Ron Jans staat momenteel achtste met 37 punten, met goede resultaten in het restant zouden de play-offs om Europees voetbal nog behaald kunnen worden.

Voor Vitesse zou er revanche op het programma moeten staan, voor de slechte thuiswedstrijd die recent nog tegen Twente werd gespeeld. Daarnaast is er in de competitie nog genoeg te winnen of te verliezen, vanavond sowieso weer drie punten.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Tronstad, Tannane, Bero, Openda en Broja.

Op scherp staan Riechedly Bazoer en Maximilian Wittek, bij een volgende gele kaart zijn zij een wedstrijd geschorst.

Vitesse uit tegen FC Twente

De eerste officiële uitwedstrijd tegen FC Twente werd gespeeld in het seizoen 1971-1972, en dit Eredivisie-duel leverde een 0-0 eindstand op. In totaal werd deze wedstrijd al elf keer gelijkgespeeld, waarbij het liefst zeven maal doelpuntloos bleef.

Slechts één editie werd op een ander niveau gespeeld dan de Eredivisie, in het seizoen 1983-1984 troffen de ploegen elkaar in de Eerste divisie. Dit uitduel werd met 5-0 verloren, de grootste nederlaag in competitieverband.

In de Eredivisie waren er ook 23 wedstrijden in Overijssel die wel een winnaar opleverde, waarbij de thuisploeg een klein voordeel heeft. Twente won namelijk dertien keer, tegenover tien overwinningen van Vitesse. Beide teams scoren gemiddeld ongeveer één doelpunt per wedstrijd, met slechts een klein voordeel voor de Tukkers.

Al met al is dit uitduel redelijk in balans, en van de huidige tegenstanders in competitie zijn er zowel acht die gemiddeld makkelijker als moeilijker bleken.

In oktober 2004 werd de grootste overwinning geboekt. Het werd 1-4 met Vitesse-doelpunten van Purrel Fränkel, Nicky Hofs, Richard Knopper en Theo Janssen.

De laatste editie van deze uitwedstrijd werd gespeeld in december 2019, een wedstrijd die Vitesse met 0-3 zou winnen door doelpunten van Bryan Linssen (2x) en Nouha Dicko.

De thuiswedstrijd uit het huidige seizoen werd half februari gespeeld en zou een 0-2 nederlaag opleveren. Queensy Menig en Thijs van Leeuwen maakten daarbij de doelpunten.

Uit de huidige selectie hebben Bazoer en Bruns eerder tegen FC Twente gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse is in principe iedereen inzetbaar.

Bij FC Twente is in elk geval Wout Brama niet beschikbaar door een blessure.

FC Twente – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 34 wedstrijden: 10x winst, 11x gelijkspel, 13x verlies.
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2019/’20, 0-3.
 • Grootste overwinning: seizoen 2004/’05, 1-4.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 1-1.
 • Gelijkspel: 7x 0-0, 3x 1-1, 1x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 2-1.
 • Grootste nederlaag: seizoen 1979/’80, 4-1.
 • Eerste editie: 2 januari 1972, 0-0.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,03.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,09.

Zaterdag 3 april, 20:00 uur, De Grolsch Veste te Enschede, FC Twente – Vitesse, de 28e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Pol van Boekel. Assistent-scheidsrechters: Niels van Kampen en Kevin Bodde. Vierde official: Robin Hensgens. Video-assistenten: Jochem Kamphuis en Sjoerd Nanninga.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: