5 februari 2022 In de media

Voorbeschouwing FC Twente vs Vitesse, zaterdag 5 februari, 21:00 uur

Vitesse begint een drukke februari-maand met een duel in Enschede, nog zonder publiek op de tribune.

De winterse transferperiode verliep relatief rustig. Julian von Moos, Oussama Darfalou en Oussama Tannane vertrokken, Enrico Dueñas Hernández keerde terug van verhuur, Adrian Grbić werd op huurbasis aangetrokken en Riechedly Bazoer vertrok niet.

Loïs Openda is twee duels geschorst, hij zal na FC Twente dus ook het bekerduel tegen Ajax missen, thuis tegen PSV is de jonge Belg weer inzetbaar. Daarnaast is dit weekend vrijwel iedereen inzetbaar, met een voorspelbare achterhoede zijn er enkel wijzigingen op het middenveld en in de aanval te verwachten.

De tegenstander deze speelronde won dit jaar de twee gespeelde competitiewedstrijden, thuis van Heerenveen en uit van Willem II, maar thuis was er ook de uitschakeling in het bekertoernooi tegen AZ.

FC Twente staat nu vierde op de ranglijst, twee punten boven Vitesse. In eigen stadion werden tot nu toe 18 punten behaald met overwinningen op Utrecht, AZ, Heracles, RKC en Heerenveen. Tegen Ajax, Willem II en Feyenoord werd gelijkgespeeld en alleen tegen NEC werd een “nul-punter” genoteerd.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Houwen, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Bero, Tronstad, Buitink (of Huisman), Grbić en Frederiksen.

Vitesse uit tegen FC Twente

De eerste officiële uitwedstrijd tegen FC Twente werd gespeeld in het seizoen 1971-1972. Dit duel in de Eredivisie leverde niets meer dan een 0-0 eindstand op. In totaal werd deze wedstrijd al elf keer gelijkgespeeld, waarbij het liefst zeven maal doelpuntloos bleef.

Slechts één editie werd op een ander niveau gespeeld dan de Eredivisie, in het seizoen 1983-1984 troffen de ploegen elkaar in de Eerste divisie. Dit uitduel werd met 5-0 verloren, de grootste nederlaag in competitieverband.

In de 24 Eredivisiewedstrijden in Overijssel die wel een winnaar opleverde heeft de thuisploeg een klein voordeel. Twente won namelijk dertien keer, tegenover elf overwinningen van Vitesse. Beide teams scoren gemiddeld ongeveer één doelpunt per wedstrijd, met slechts een klein voordeel voor de Tukkers.

Al met al is dit uitduel dus redelijk in balans, en van de huidige tegenstanders in competitie zijn er zowel acht die gemiddeld makkelijker als moeilijker bleken.

In oktober 2004 werd de grootste overwinning geboekt. Het werd 1-4 met Vitesse-doelpunten van Purrel Fränkel, Nicky Hofs, Richard Knopper en Theo Janssen.

De laatste editie van deze uitwedstrijd werd gespeeld in april 2021, een wedstrijd die Vitesse met 1-2 zou winnen met twee doelpunten van Oussama Tannane, nadat Danilo de score geopend had. Alle drie de doelpunten werden gemaakt vanaf de strafschopstip, de winnende viel ruim in extra tijd.

De thuiswedstrijd uit het huidige seizoen werd half september gespeeld en zou een treurige 1-4 nederlaag opleveren. Robin Pröpper was in beide helften snel trefzeker, tussendoor had Ricky van Wolfswinkel nog een penalty benut. Na een uur maakte Michel Vlap de 0-4, een minuut later wist Darfalou nog iets van eer te redden.

Uit de huidige selectie heeft Bazoer al eerder tegen FC Twente gescoord, al deed hij dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse is Loïs Openda twee duels geschorst, daarnaast ontbreekt Hilary Gong door ziekte.

Bij FC Twente is in elk geval Michal Sadilek niet inzetbaar door een schorsing.

FC Twente – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 35 wedstrijden: 11x winst, 11x gelijkspel, 13x verlies.
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2020/’21, 1-2.
 • Grootste overwinning: seizoen 2004/’05, 1-4.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 1-1.
 • Gelijkspel: 7x 0-0, 3x 1-1, 1x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 2-1.
 • Grootste nederlaag: seizoen 1979/’80, 4-1.
 • Eerste editie: 2 januari 1972, 0-0.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,06.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,09.

Zaterdag 5 februari, 21:00 uur, De Grolsch Veste te Enschede, FC Twente – Vitesse, de 21e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Danny Makkelie. Assistent-scheidsrechters: Hessel Steegstra en Jan de Vries. Vierde official: Marc Nagtegaal. Video-assistenten: Clay Ruperti en Patrick Inia.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: