22 februari 2015 In de media

Voorbeschouwing FC Twente vs Vitesse, zondag 14:30 uur

Vitesse reist dit weekend naar het oosten van het land om vervolg te geven aan vier gewonnen wedstrijden op rij.
In Enschede wacht een grasmat die dermate teleurstellend van kwaliteit is dat de club inmiddels zelfs kunstgras overweegt. Ondertussen hebben de afgelopen weken de groeilampen in de Grolsch Veste overuren gedraaid om toch nog wat herstel van de mat te genereren. Zondagmiddag zien we hoe het erbij ligt, maar voor het resultaat van de wedstrijd mag het geen verschil uitmaken, beide ploegen zullen evenveel last hebben van de omstandigheden.
 
Vitesse speelt wederom tegen een directe tegenstander om de stand op de ranglijst. In de afgelopen weken werden SC Cambuur en Willem II al in zo’n zelfde scenario verslagen, tegen FC Twente gaat het nu om de zevende plaats. Als SC Heerenveen zondag niet weet te winnen van FC Groningen staat bovendien ook de zesde plaats al binnen bereik.

Na vier gewonnen wedstrijden zonder tegendoelpunten heeft het elftal vertrouwen en zal Bosz wederom weinig reden hebben om de basis te wijzigen. Renato Ibarra heeft maandagavond 80 minuten gespeeld tegen Jong Heerenveen en is dus weer fit genoeg voor de wedstrijdselectie; mogelijk zou zijn terugkeer een wijziging kunnen opleveren in de basiself, ten koste van Oliinyk of Labyad.
 
Deze week was er het nieuws dat Maikel van der Werff is aangetrokken. Hij zal komend seizoen de verdediging komen versterken, waar Jan-Arie van der Heijden en Dan Mori met een aflopend contract weleens zouden kunnen vertrekken.
 
Het seizoen van FC Twente

Na 23 speelronden staat FC Twente met 34 punten op de achtste plaats, met een gelijk aantal punten één plaats achter op Vitesse op basis van het doelsaldo. Het doelsaldo van Twente is +5 (39 voor, 34 tegen), Vitesse heeft een doelsaldo van +10 (42 voor, 32 tegen). De Tukkers hielden vier keer de nul en kwamen zelf drie keer niet tot scoren.

De ploeg van Alfred Schreuder heeft een sterke reputatie in thuiswedstrijden. Sinds de start van het vorige seizoen (2013/’14) werden er slechts twee officiële wedstrijden in eigen huis verloren, maar daar hoort de laatste thuiswedstrijd wel bij. Op 7 februari werd met 1-3 verloren van Excelsior, waarbij de tegenstander efficiënt met de kansen omging en zelf niet echt in gevaar kwam. Voor en na deze thuisnederlaag verloor Twente ook twee uitwedstrijden, tegen ADO en Ajax, waardoor de ploeg inmiddels drie wedstrijden puntloos is.

In de elf gespeelde thuiswedstrijden van dit seizoen wist Twente zes keer te winnen (Go Ahead, Utrecht, Heerenveen, Willem II, Heracles, Cambuur) en drie keer gelijk te spelen (ADO, Feyenoord, Ajax). Naast Excelsior werd thuis eerder nog verloren van FC Groningen. In de thuisduels tegen Willem II en Cambuur werden liefst vijf punten behaald door doelpunten in extra tijd. Het is dus belangrijk om tegen deze ploeg tot het einde toe scherp te blijven.

In de competitieduels is Luc Castaignos clubtopscorer met negen doelpunten. Hij wordt gevolgd door Jesús Manuel Corona met zes treffers.
 
Vitesse uit tegen FC Twente
In de 29 eerdere edities van dit duel in de Eredivisie wist Vitesse acht keer te winnen en negen keer gelijk te spelen; 12 duels leverden geen punten op. Dit uitduel is meestal niet erg doelpuntrijk; beide ploegen scoren gemiddeld ongeveer één doelpunt per duel, met een klein voordeel voor de tegenstander. In totaal hield Vitesse elf keer de nul maar de Arnhemmers kwamen ook 14 keer niet tot scoren; liefst zeven keer bleef het 0-0.

In de laatste acht edities had Vitesse het moeilijk, met slechts één overwinning en één gelijkspel. In de periode daarvoor waren er meer overwinningen dan nederlagen, met name in de eerste helft van de jaren 90 was het geel-zwart heer en meester in Enschede.

In de vorige editie van deze uitwedstrijd verloor Vitesse met 2-0 en kreeg Patrick van Aanholt een rode kaart. In de thuiswedstrijd van dit seizoen kwam Vitesse tot tweemaal toe op voorsprong, maar hield de ploeg uiteindelijk niet meer dan een punt over nadat Davy Pröpper vroeg in de tweede helft rood kreeg en daarbij een penalty weggaf. Na de benutte penalty door Twente was Vitesse met tien man zowaar sterker dan de tegenstander, maar lukte het niet meer om te scoren. Marko Vejinović en Jan-Arie van der Heijden maakten in deze wedstrijd de doelpunten voor Vitesse.
 
Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Arnold Kruiswijk waarschijnlijk nog, hij is niet wedstrijdfit en zal eerst minuten moeten maken bij de beloften.
Bij de tegenstander ontbreken Rasmus Bengtsson en Felipe Gutiérrez vanwege blessures; door een schorsing is daarnaast ook Andreas Bjelland niet beschikbaar.
 
FC Twente – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

* 29 wedstrijden: 8x winst, 9x gelijkspel, 12x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2012/’13, 0-1.
* Grootste overwinning: seizoen 2004/’05, 1-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 0-0.
* Gelijkspel: 7x 0-0, 2x 1-1.
* Laatste nederlaag: seizoen 2013/’14, 2-0.
* Grootste nederlaag: seizoen 1979/’80, 4-1.
* Eerste editie: 2 januari 1972, 0-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,90.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,07.
 
Zondag 22 februari, 14:30 uur, De Grolsch Veste te Enschede, FC Twente – Vitesse, de 24e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Danny Makkelie; assistent-scheidsrechters: Langkamp en Diks; vierde official: Van den Kerkhof.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: