14 december 2019 In de media

Voorbeschouwing FC Twente vs Vitesse, zaterdag 14 december, 20:45 uur

Dit weekend speelt Vitesse de laatste uitwedstrijd van het jaar, de ploeg reist hiervoor met 304 supporters naar Enschede.
Tegen FC Twente speelt Vitesse de 17e Eredivisie-wedstrijd, we zijn na het laatste fluitsignaal alweer halverwege het seizoen. Na dit weekend staan er nog twee duels op het programma in GelreDome, dinsdag komt ODIN ’59 op bezoek in het bekertoernooi en zondag 22 december wordt het jaar afgesloten tegen VVV-Venlo.

Vorig weekend werd onder interim-trainer Oosting dan eindelijk de reeks nederlagen ten einde gebracht, met het 0-0 gelijkspel tegen Feyenoord. Vitesse hield wel twee schorsingen over aan het duel, Bazoer en Bero stonden op scherp en moeten nu één duel vanaf de tribune toekijken. Naar verwachting krijgen Honda en Vroegh hierdoor een basisplaats, samen met Foor vormen zij dan het middenveld. Voor Patrick Vroegh zou dit het debuut in de basis betekenen, hij speelde pas een handvol minuten in het eerste elftal. In de verdediging en de aanval worden geen wijzigingen verwacht.

Mogelijk maakt Oussama Tannane weer deel uit van de wedstrijdselectie na blessureleed, hij zou dan een (korte) invalbeurt kunnen maken.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark, Honda, Vroegh, Foor, Dicko, Matavž en Linssen.
 
Vitesse uit tegen FC Twente
De eerste officiële uitwedstrijd tegen FC Twente werd gespeeld in het seizoen 1971/1972 en dit Eredivisie-duel leverde niets meer dan een 0-0 eindstand op. In totaal werd dit duel al elf keer gelijkgespeeld, waarbij het liefst zeven maal doelpuntloos bleef.

Slechts één editie werd op een ander niveau gespeeld dan de Eredivisie, in het seizoen 1983/1984 troffen de ploegen elkaar in de Eerste divisie. Dit uitduel werd met 5-0 verloren, de grootste nederlaag in competitieverband.
In de Eredivisie waren er ook 22 wedstrijden in Enschede die wel een winnaar opleverden, waarbij de thuisploeg een klein voordeel heeft. Twente won namelijk dertien keer, tegenover negen overwinningen van Vitesse. Beide teams scoren gemiddeld ongeveer één doelpunt per wedstrijd, met ook hier een klein voordeel voor de Tukkers.

De laatste officiële wedstrijd tegen Twente werd in Arnhem gespeeld in april 2018 en zou voor de bezoekers de definitieve degradatie naar de Eerste divisie betekenen. Vitesse won dit duel met 5-0 door doelpunten van Matavž (2x), Serero, Mount en Linssen.

De laatste uitwedstrijd tegen Twente werd gespeeld in december 2017 en zou eindigen in een 1-1 gelijkspel. Fredrik Jensen opende de score namens de thuisploeg na een klein kwartier en nog binnen het half uur was Mason Mount goed voor de eindstand.
Uit de huidige selectie hebben naast Matavž en Linssen ook Bazoer, Beerens en Grot al eerder tegen FC Twente gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse zijn Riechedly Bazoer en Matúš Bero geschorst. Daarnaast ontbreken Hilary Gong en Charly Musonda al langere tijd door knieblessures, Eli Dasa kampt met een enkelblessure. De beschikbaarheid van Oussama Tannane is nog niet helemaal zeker.
Bij FC Twente is Paul Verhaegh niet inzetbaar door een blessure.
 
FC Twente – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 33 wedstrijden: 9x winst, 11x gelijkspel, 13x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 1-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2004/’05, 1-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 1-1.
* Gelijkspel: 7x 0-0, 3x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 2-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 1979/’80, 4-1.
* Eerste editie: 2 januari 1972, 0-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,97.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,12.
 
Zaterdag 14 december, 20:45 uur, De Grolsch Veste te Enschede, FC Twente – Vitesse, de 17e speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: Freek Vandeursen en Patrick Inia. Vierde official: Edgar Bijl. Video-assistenten: Christiaan Bax en Kevin Bodde.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: