7 mei 2016 In de media

Voorbeschouwing FC Twente vs Vitesse, zondag 8 mei, 14:30 uur

Vitesse reist in de laatste speelronde samen met 500 supporters naar het oosten van het land.
Vitesse gaat op de tiende plaats van de ranglijst de laatste speelronde in. Afzakken naar plaats elf is zo goed als onmogelijk, er kunnen bij een gunstig resultaat nog wel een paar plaatsen worden gewonnen, tot maximaal plaats zeven. De ploeg gaat bij monde van aanvoerder Kashia nog vol voor de laatste kans op de play-offs, waarvoor een stijging van minimaal twee plaatsen nodig zal zijn. Om dat te kunnen bewerkstelligen moet er in elk geval gewonnen worden van FC Twente, daarnaast is het resultaat van de drie concurrenten PEC, Groningen en NEC van belang.

Voor FC Twente staat er zondag eigenlijk alleen eer op het spel, maar ook revanche voor de 5-1 nederlaag in Arnhem kan een drijfveer zijn. De Tukkers zouden bij winst nog één plaats kunnen stijgen naar plaats twaalf, voor beide ploegen geldt dat er vrijwel niets te behalen is met een gelijkspel. Al is er voor Vitesse nog wel een troostprijs mogelijk bij gelijkspel, omdat daarmee NEC op de ranglijst gepasseerd zou kunnen worden.

Mocht Vitesse zondag winnen, dan moeten er twee van de ploegen PEC, Groningen en NEC punten laten liggen om plaatsing voor play-offs te behalen. PEC Zwolle zal thuis moeten verliezen van kampioenskandidaat PSV, waarbij de Eindhovenaren kans maken op de titel zolang de stand in Doetinchem gunstig is. Voor Groningen en NEC geldt dat ze minimaal twee punten moeten laten liggen, wil Vitesse ze kunnen passeren. FC Groningen speelt thuis tegen Heracles, waarbij de Almeloërs al zeker zijn van play-offs en Groningen nog niet. Daarnaast speelt NEC uit tegen Feyenoord waarbij de Rotterdammers al zeker zijn van plaats drie. Het zal lastig worden, maar het kan dus spannend blijven tot de laatste seconden van speelronde 34. Voor Vitesse geldt bovenal dat er gewonnen moet worden voordat er naar de uitslag op andere velden kan worden gekeken.

Bij Vitesse keren Diks, Van der Werff en Yeini terug van schorsing, terwijl de beschikbaarheid van Kruiswijk en Van der Werff nog onzeker is na blessureleed. Daarnaast zijn Solanke en Nathan zondag sowieso niet inzetbaar door blessures, Leerdam en Pantic blijven buiten de selectie.

Voor Diks en Yeini wordt verwacht dat ze terug zullen keren in de basis, dat gaat dan ten koste van Lelieveld en Baker. Oude Kotte zal zijn plaats waarschijnlijk moeten afstaan als Van der Werff of Kruiswijk fit genoeg is. Wie er zondag in de spits staat is nog onduidelijk, maar Brown lijkt de meeste kans te maken.
Zondag staat de finale van het Eredivisieseizoen 2015/2016 op het programma, tegen half vijf is duidelijk of Vitesse doorgaat in de play-offs of dat het seizoen voorbij is.
 
Het seizoen van FC Twente
Het complete seizoen heeft FC Twente in het rechter rijtje gestaan, een goed deel van de eerste seizoenshelft ook echt in de gevarenzone. De ploeg sloot de eerste seizoenshelft af op de 17e plaats, na de 5-1 nederlaag bij Vitesse. Na de winterstop kwam FC Twente echter als herboren terug in de competitie. Met nog één wedstrijd te gaan staan de Tukkers op de vierde plaats van de tweede seizoenshelft, alleen PSV, Ajax en AZ presteerden beter in 2016. In Enschede werden dit jaar alleen punten verloren tegen AZ (2-2 gelijk) en tegen Feyenoord (0-1 verlies).

Over het gehele seizoen staat de ploeg nu op de 13e plaats, met hooguit de 12e plaats nog in het vizier als het laatste duel gewonnen wordt. Maar over de exacte eindstand van FC Twente zal niemand zich nog bekommeren na afloop van het seizoen, het gaat al maanden maar om één ding, en dat is of de licentie voor profvoetbal behouden blijft. Het oordeel van de licentiecommissie laat nog op zich wachten, dat zal later in deze maand wereldkundig worden.
De topscorer in de ploeg van René Hake is Hakim Ziyech met 17 treffers, op gepaste afstand gevolgd door Jerson Cabral met zes doelpunten en Chinedu Ede met 5 doelpunten.
 
Vitesse uit tegen FC Twente
De eerste officiële uitwedstrijd tegen FC Twente werd gespeeld in het Eredivisie-seizoen 1971/1972, deze wedstrijd eindigde zoals hij begon met 0-0. De tweede editie zou Vitesse verliezen, de derde werd gewonnen, dat is een verdeling die typisch is voor deze uitwedstrijd. In de 30 gespeelde edities van dit Eredivisieduel wist Vitesse negen keer te winnen en negen keer gelijk te spelen, de overige 12 duels leverden geen punten op.

Dit uitduel is meestal niet heel doelpuntrijk, met gemiddeld precies twee goals per wedstrijd. De doelpunten zijn vrijwel gelijk verdeeld over de twee ploegen, met een klein voordeel voor de tegenstander. Opvallend genoeg bleef het zeven keer 0-0 en in totaal hield Vitesse al elf keer de nul. Daarbij moet vermeld worden dat Vitesse zelf ook 14 keer niet tot scoren kwam.
In de laatste vijf seizoenen konden er drie keer punten mee naar Arnhem worden genomen, met twee overwinningen en één gelijkspel. Vorig seizoen kwam Vitesse op 0-1 door een doelpunt van Labyad, daarna zou de tegenstander steeds meer in de wedstrijd komen maar was het Vako die in extra tijd nog voor de 1-2 overwinning zorgde.

De thuiswedstrijd van het huidige seizoen vond plaats in de laatste speelronde voor de winterstop. FC Twente was niet kansloos, maar Vitesse had uiteindelijk geen lastige wedstrijd met een 5-1 als resultaat. Het jaar 2015 kon daardoor nog worden afgesloten met het debuut van de 16-jarige Mitchell van Bergen.
Uit de huidige selectie hebben Vako, Rashica, Solanke en Oliinyk al eerder tegen FC Twente gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Nathan de rest van het seizoen uitgeschakeld door een rugblessure, de beschikbaarheid van Arnold Kruiswijk (lies), Dominic Solanke (voet) en Maikel van der Werff (hamstring) is onzeker. Leerdam en Pantic zitten nog altijd niet bij selectie.
Bij de tegenstander ontbreken Giorgos Katsikas, Joël Drommel, Thomas Agyepong en Jelle van der Heyden door blessures. De beschikbaarheid van Felipe Gutiérrez is onzeker.
 
FC Twente – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 30 wedstrijden: 9x winst, 9x gelijkspel, 12x verlies
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies
 • Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 1-2
 • Grootste overwinning: seizoen 2004/’05, 1-4
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 0-0
 • Gelijkspel: 7x 0-0, 2x 1-1
 • Laatste nederlaag: seizoen 2013/’14, 2-0
 • Grootste nederlaag: seizoen 1979/’80, 4-1
 • Eerste editie: 2 januari 1972, 0-0
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,93
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,07

Zondag 8 mei, 14:30 uur, De Grolsch Veste te Enschede, FC Twente – Vitesse, de 34e en laatste speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer; assistent-scheidsrechters: Simons en Geutjes; vierde official: Dieperink.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: