13 maart 2021 In de media

Voorbeschouwing FC Utrecht vs Vitesse, zondag 14 maart, 14:30 uur

Bij het éénjarig Corona-jubileum reist Vitesse deze zondag naar de Domstad.

De laatste officiële uitwedstrijd tegen FC Utrecht stond vorig jaar gepland op 14 maart en zou het eerste duel van Vitesse zijn dat door Corona geen doorgang kon vinden. Dit weekend lijkt wat dat betreft een herkansing, want wederom staat het uitduel tegen Utrecht op de 14e maart op het programma.

FC Utrecht zit momenteel in een sterke periode, in de laatste acht duels werden 19 punten behaald, sinds de ploeg medio januari van Vitesse verloor. Op basis van de eerste seizoenshelft stond Utrecht tiende, in de tweede seizoenshelft presteren tot nu toe alleen Ajax en PSV beter. De ploeg van René Hake staat inmiddels op de zevende plaats en doet dus weer mee om Europees voetbal. Opvallend is wel dat de laatste thuiswedstrijd eind februari met 0-1 verloren ging tegen hekkensluiter FC Emmen.

De door Vitesse gewonnen thuiswedstrijd tegen AZ leverde liefst drie schorsingen op: Bero, Cornelisse en Tannane zijn één duel niet inzetbaar. Bero en Tannane kregen hun vijfde gele kaart van het seizoen gepresenteerd, Cornelisse kreeg een ietwat discutabele rode kaart waarbij de schorsing beperkt bleef tot een enkel duel.

Centraal achterin keert Bazoer terug van een disciplinaire straf, op het middenveld lijken Huisman en Vroegh in de basis te mogen starten. Ook Bruns maakt nog kans op een positie, hij is de meest ervaren speler die Letsch achter de hand heeft.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Tronstad, Huisman, Vroegh, Broja en Openda.

Er staan nog twee spelers op scherp: Riechedly Bazoer en Thomas Bruns zijn bij een volgende gele kaart een wedstrijd geschorst.

Vitesse uit tegen FC Utrecht

De eerste officiële uitwedstrijd tegen FC Utrecht dateert van oktober 1971, toen Vitesse een pak slaag kreeg in de vorm van een 5-1 nederlaag. De eretreffer van Vitesse kwam op naam van Ben Gerritsen. In maart 2018 werd deze score nog eens geëvenaard, maar gelukkig was Vitesse toen twee maanden later wel de ploeg die het laatst lachte toen de play-offs op Utrechtse bodem winnend werden afgesloten.

In officiële uitduels speelde Vitesse 34 keer tegen FC Utrecht in de reguliere competitie van de Eredivisie, daarnaast werden er ook nog drie duels in nacompetitie gespeeld.

Van de 34 competitieduels won Vitesse er acht, zes keer werden de punten gedeeld. Twintig keer wist de thuisploeg alle punten te behouden, waaronder vier van de laatste vijf edities – als de play-offs dus niet worden meegeteld. In de drie uitduels van de nacompetitie werd tweemaal gelijkgespeeld en éénmaal gewonnen.

Gemiddeld waren er ruim drie doelpunten in deze competitiewedstrijd te bewonderen, waarbij Vitesse driemaal de nul hield en Utrecht dertien keer.

Van de huidige tegenstanders in competitie behaalde Vitesse bij slechts drie ploegen gemiddeld een slechter resultaat dan bij Utrecht, namelijk bij Feyenoord, Ajax en PSV.

De grootste overwinning boekte het Geel-zwart in het seizoen 1994-1995 toen de wedstrijd in een 1-4 eindigde met Vitesse-doelpunten van Jerry Simons, Willem Korsten, Roy Makaay en Phillip Cocu.

De laatste competitie-overwinning dateert van september 2012 toen Marco van Ginkel en Wilfried Bony de doelpuntenmakers waren in een 1-2 zege.

De laatst gespeelde editie van deze uitwedstrijd in de Eredivisie leverde een 0-0 gelijkspel op in april 2019. Iets meer dan een maand later werd in de play-offs wederom gelijkgespeeld, met doelpunten van Sander van de Streek en Tim Matavž werd het 1-1.

De thuiswedstrijd in het huidige seizoen op 12 januari werd met 1-0 gewonnen met Danilho Doekhi als matchwinner.

Uit de huidige selectie hebben naast Doekhi ook Tannane en Darfalou al eerder tegen FC Utrecht gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Matúš Bero, Enzo Cornelisse en Oussama Tannane door een schorsing. De beschikbaarheid van Idrissa Touré is onzeker door lichte klachten.

FC Utrecht – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 34 wedstrijden: 8x winst, 6x gelijkspel, 20x verlies.
  • Laatste vijf edities: 0x winst, 1x gelijkspel, 4x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2012/’13, 1-2.
  • Grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 1-4.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 0-0.
  • Gelijkspel: 2x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
  • Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2017/’18, 5-1.
  • Eerste editie (en grootste nederlaag): 17 oktober 1971, 5-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,18.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,94.

Zondag 14 maart, 14:30 uur, Stadion Galgenwaard te Utrecht, FC Utrecht – Vitesse, de 26e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis. Assistent-scheidsrechters: Roy de Nas en Jan de Vries. Vierde official: Jesse Rozendal. Video-assistenten: Allard Lindhout en Rens Bluemink.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: