20 februari 2022 In de media

Voorbeschouwing FC Utrecht vs Vitesse, zondag 20 februari, 16:45 uur

Na de uitwedstrijd in Wenen reist Vitesse deze zondag naar de Domstad.

Sinds de wedstrijd tegen FC Groningen lijkt bijna niets meer te lukken bij het Geel-zwart, in de eerste helft tegen Rapid Wien bleek het lek duidelijk nog niet boven. Maar in de tweede helft werd eindelijk weer eens uit een ander vaatje getapt, al viel het resultaat uiteindelijk nog tegen.

Opponent FC Utrecht deze speelronde draait de laatste maanden eigenlijk ook niet goed, sinds de nederlaag die de ploeg begin november in Arnhem leed werden er nog maar drie duels gewonnen. In de laatste drie wedstrijden werden wel zes punten gepakt met overwinningen op Sparta en Cambuur, het meest recente treffen met Heracles leverde dan weer geen punten op.

Riechedly Bazoer is nog niet inzetbaar dit weekend, al is het onduidelijk wat hem precies mankeert. Dominik Oroz is wederom de aangewezen vervanger, Enzo Cornelisse zou normaal ook een optie kunnen zijn, maar hij is net terug van ziekte en begint waarschijnlijk op de bank.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Houwen, Dasa, Oroz, Doekhi, Rasmussen, Wittek, Bero, Buitink (of Baden Frederiksen), Tronstad, Openda en Grbic.

Vitesse uit tegen FC Utrecht

De eerste officiële uitwedstrijd tegen FC Utrecht dateert van oktober 1971, toen Vitesse een pak slaag kreeg in de vorm van een 5-1 nederlaag. De eretreffer van Vitesse kwam op naam van Ben Gerritsen.

In maart 2018 werd deze score nog eens geëvenaard, maar Vitesse was twee maanden later wel de ploeg die het laatst lachte toen de play-offs om Europees voetbal winnend werden afgesloten op Utrechtse bodem.

In officiële uitduels speelde Vitesse 35 keer tegen FC Utrecht in de Eredivisie, daarnaast werden er ook nog drie duels in nacompetities gespeeld. Van de reguliere competitieduels won Vitesse er negen, zes keer werden de punten gedeeld. Twintig keer wist de thuisploeg alle punten te behouden, waaronder drie van de laatste vijf edities – als de play-offs dus niet worden meegeteld.

Gemiddeld waren er ruim drie doelpunten per competitiewedstrijd te bewonderen, waarbij Vitesse in totaal driemaal de nul hield en Utrecht dertien keer.

Van de huidige tegenstanders in competitie behaalde Vitesse bij slechts drie ploegen gemiddeld een slechter resultaat dan bij Utrecht, namelijk bij Feyenoord, Ajax en PSV.

De grootste overwinning boekte het Geel-zwart in het seizoen 1994-1995 toen de wedstrijd in 1-4 eindigde met Vitesse-doelpunten van Jerry Simons, Willem Korsten, Roy Makaay en Phillip Cocu.

De laatste editie van deze uitwedstrijd in de Eredivisie werd gespeeld in maart 2021 en leverde een 1-3 overwinning op. Kort voor de rust scoorden Gyrano Kerk en Oussama Darfalou, na de rust nam Vitesse snel afstand door goals van wederom Darfalou (penalty) en Maximilian Wittek. Riechedly Bazoer werd in de 82e minuut van het veld gestuurd met een tweede gele kaart, maar dit had geen invloed meer op de uitslag.

De thuiswedstrijd van het huidige seizoen op 7 november werd met 2-1 gewonnen door doelpunten van Baden Frederiksen en Bazoer in de eerste helft, Arthur Zagre deed in de 77e minuut wat terug namens de bezoekers.

Uit de huidige selectie hebben naast Frederiksen, Bazoer en Wittek ook Doekhi en Buitink al eerder tegen FC Utrecht gescoord, al deed de laatstgenoemde dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Riechedly Bazoer in elk geval (niet wedstrijdfit).

FC Utrecht – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 35 wedstrijden: 9x winst, 6x gelijkspel, 20x verlies.
  • Laatste vijf edities: 1x winst, 1x gelijkspel, 3x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2020/’21, 1-3.
  • Grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 1-4.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2018/’19, 0-0.
  • Gelijkspel: 2x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
  • Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2017/’18, 5-1.
  • Eerste editie (en grootste nederlaag): 17 oktober 1971, 5-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,23.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,91.

Zondag 20 februari, 16:45 uur, Stadion Galgenwaard te Utrecht, FC Utrecht – Vitesse, de 23e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: Rob van de Ven en Richard Brondijk. Vierde official: Robin Hensgens. Video-assistenten: Ingmar Oostrom en Rogier Honig.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: