11 maart 2018 In de media

Voorbeschouwing FC Utrecht vs Vitesse, zondag 11 maart, 14:30 uur

Na het gewonnen thuisduel tegen Ajax staan er nog acht cruciale duels op het programma in de strijd om Europees voetbal, te beginnen met een uitwedstrijd in de Domstad.
In het resterende deel van het seizoen krijgt Vitesse thuis nog bezoek van Heracles, Roda JC, Sparta en FC Twente en zijn er nog uitduels gepland tegen NAC, AZ en Willem II. Op papier zijn de duels tegen FC Utrecht en AZ het lastigst, maar er zitten ook nog drie clubs bij die momenteel voor lijfsbehoud strijden. Het wordt dus zaak om elk duel weer scherp te spelen, er is voor Vitesse nog voldoende te winnen – maar dus ook te verliezen.

Wedstrijden tegen FC Utrecht zijn vaak lastig, uit en thuis wist Vitesse de laatste acht onderlinge duels niet te winnen. In de strijd om de vierde plaats betreft dit een directe concurrent, dus motivatie zou voor beide teams geen probleem mogen zijn.

Bij Vitesse is op Arnold Kruiswijk na gelukkig iedereen fit en alleen Henk Fraser moest de afgelopen dagen een training aan zich voorbij laten gaan door ziekte. Daarnaast lijkt het gedwongen verblijf bij de beloften voor Alexander Büttner eindelijk tot een einde te komen, naar verwachting kan hij komende week terugkeren bij de selectie. Hij ontbrak sinds de winterstop omdat hij niet fit van de feestdagen terugkeerde, maar hij zou nu dus na de wedstrijd tegen Utrecht in de laatste zeven speelronden weer inzetbaar kunnen zijn.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Miazga, Faye, Serero, Mount, Foor, Beerens, Matavž en Linssen.
 
Het seizoen van FC Utrecht
Voor FC Utrecht begon het seizoen al vroeg, omdat er vanaf 13 juli voorronden van de Europa League op het programma stonden. In de laatste voorronde had Zenit St. Petersburg weliswaar de extra tijd nodig om de Utrechters op de knie te krijgen, maar er volgde dus geen groepsfase.

In de eerste vier speelronden van de competitie werd driemaal gewonnen, daarna volgden drie duels die juist niet gewonnen werden. De aanvankelijke tweede plaats werd daardoor al weer snel omgeruild voor de tiende stek, maar dat bleek het dieptepunt dit seizoen en de ploeg zou de ranglijst gestaag weer beklimmen. Bij de winterstop bezette de ploeg van toenmalig trainer Erik ten Hag de zesde plaats, in 2018 werd onder trainer Jean-Paul de Jong een stroeve start gemaakt met vier gelijke spelen. Daarna begon het weer te draaien in Utrecht en leverde februari vier overwinningen op. Vorige week werd er dit jaar pas voor het eerst verloren, uit bij PSV werd het 3-0.

Na 26 speelronden staat FC Utrecht op de vierde plaats met 44 punten, twee plaatsen en drie punten boven Vitesse. Omhoog kijken op de ranglijst lijkt geen zin meer te hebben, de achterstand op de nummer drie (AZ) bedraagt inmiddels twaalf punten, tegelijkertijd zitten meerdere ploegen nog dicht op de hielen. Het doelsaldo van de Domstedelingen is slechts +3 (41 voor, 38 tegen), de ploeg hield tot nu toe zesmaal de nul en kwam viermaal niet tot scoren.

In 13 thuiswedstrijden pakte FC Utrecht 26 punten, buiten het eigen stadion werden in evenveel duels 18 punten behaald. De ploeg blijkt in eigen huis moeilijk te verslaan, want in de laatste 35 officiële thuisduels werd er slechts tweemaal verloren. Dit seizoen werden er in de competitie wel vijf thuisduels gelijkgespeeld, tegen NAC, Heracles, AZ, Feyenoord en Ajax. Er werd thuis eenmaal verloren (PSV, 1-7) en zeven maal werd een overwinning geboekt, tegen Willem II, Roda JC, Heerenveen, Excelsior, Sparta, PEC en Twente.

De topscorer uit de ploeg van Jean-Paul de Jong is Zakaria Labyad met tien doelpunten. Cyriel Dessers volgt met zeven treffers en Sander van de Streek vond dit seizoen zesmaal het doel. Opvallend genoeg hebben twee van deze heren een Vitesse-verleden.

Vitesse uit tegen FC Utrecht
De eerste officiële uitwedstrijd tegen FC Utrecht dateert van oktober 1971, toen Vitesse een pak slaag kreeg in de vorm van een 5-1 nederlaag. De eretreffer van Vitesse kwam op naam van Ben Gerritsen.

In reguliere competitie troffen Vitesse en FC Utrecht elkaar alleen in de Eredivisie, in totaal in 32 voorgaande seizoenen. Iets meer dan de helft van de duels op Utrechtse bodem gingen verloren, Vitesse won daarnaast acht keer en vijf keer werden de punten gedeeld.

Gemiddeld vielen er ruim drie doelpunten per wedstrijd te bewonderen, waarbij Vitesse tweemaal de nul hield en Utrecht twaalf keer. Slechts eenmaal eindigde het duel doelpuntloos, in het seizoen 2000-2001.

De grootste overwinning boekte het Geel-zwart in het seizoen 1994-1995 toen de wedstrijd in 1-4 eindigde met Vitesse-doelpunten van Jerry Simons, Willem Korsten, Roy Makaay en Phillip Cocu. De laatste overwinning dateert van september 2012 toen Marco van Ginkel en Wilfried Bony de doelpuntenmakers waren in een 1-2 zege.

Vorig seizoen werd deze uitwedstrijd in speelronde 33 met 1-0 verloren, omdat Willem Janssen in blessuretijd nog een bal wist binnen te prikken. Er stond destijds voor beide teams eigenlijk niets meer op het spel, dat is deze editie wel anders.

De thuiswedstrijd in het huidige seizoen werd met 1-1 gelijkgespeeld, waarbij 0-0 misschien meer op zijn plaats was geweest. Cyriel Dessers opende de score voor Utrecht in de 69e minuut en Mason Mount maakte zeven minuten later gelijk.

Uit de huidige selectie hebben naast Mount ook Kashia en Büttner al tegen FC Utrecht gescoord namens Vitesse. Selectiespelers die namens andere clubs het Utrecht-doel troffen zijn Beerens, Bruns, Castaignos, Linssen, Matavž en Serero.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Arnold Kruiswijk door rugklachten en is Alexander Büttner nog steeds disciplinair gestraft.
Bij FC Utrecht is Patrick Joosten als enige niet wedstrijdfit.
 
FC Utrecht – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 32 wedstrijden: 8x winst, 5x gelijkspel, 19x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 0x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2012/’13, 1-2.
* Grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 1-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2016/’17, 1-0.
* Eerste editie (en grootste nederlaag): 17 oktober 1971, 5-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,22.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,91.
 
Zondag 11 maart, 14:30 uur, Stadion Galgenwaard te Utrecht, FC Utrecht – Vitesse, de 27e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Ed Janssen. Assistent-scheidsrechters: Van Dongen en Siebert. Vierde official: Van Herk.

 
Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: