3 mei 2014 In de media

Voorbeschouwing FC Utrecht vs Vitesse, zaterdag 3 mei, 18:45 uur

De laatste speelronde van het Eredivisie-seizoen staat voor de verandering op de zaterdagavond ingepland. Kan Vitesse na zes wedstrijden met puntverlies weer eens een driepunter bijschrijven?
Vitesse is na het gelijkspel tegen Go Ahead Eagles afgezakt tot de vijfde plaats. Helaas heeft Vitesse hierdoor het ontlopen van de play-offs om Europees voetbal niet meer in eigen hand; PSV zal tegen puntverlies moeten aanlopen én Vitesse moet minimaal een punt pakken. Als Vitesse niet wint kan sc Heerenveen bovendien nog langszij komen.
 
Een overzicht uit de ranglijst:
4. PSV, 56 punten, doelsaldo +13
5. Vitesse, 55 punten, doelsaldo +17
6. sc Heerenveen, 54 punten, doelsaldo +18
 
PSV speelt thuis tegen NAC, waarbij de ploeg uit Breda zo goed als uitgespeeld is; in theorie zou NAC nog kunnen afzakken naar play-offs om degradatie, maar dan zal RKC drie punten en acht doelpunten moeten goedmaken. PSV kan niet meer stijgen, en speelt dus om Vitesse en Heerenveen achter zich te houden; bij winst kan de vlag uit in Eindhoven, na een eerder verloren gewaand seizoen.
 
Sc Heerenveen speelt uit tegen RKC Waalwijk, waarbij RKC zo goed als zeker is van de 16e plaats en play-offs om degradatie. Heerenveen is al een tijd zeker van de play-offs om Europees voetbal, maar heeft nog een kleine kans om de vierde plaats te halen. De ploeg van vertrekkend coach Marco van Basten zal gebrand zijn om een goede laatste fase in de competitie om te zetten in Europees voetbal.
 
Vitesse zal uit bij FC Utrecht dus moeten winnen, maar wel tegen een ploeg die eigenlijk al klaar is. Utrecht zal minimaal op de 15e plaats eindigen, maximaal zou nog de 9e plaats behaald kunnen worden; er zijn dus geen play-offs in de Domstad dit jaar. Toch mag van onderschatting natuurlijk geen sprake zijn, cadeautjes hoef je niet te verwachten.
 
Vitesse uit tegen FC Utrecht
In 28 eerdere seizoenen Eredivisie wist Vitesse acht keer te winnen in Utrecht en vijf keer gelijk te spelen. In de laatste vier uitwedstrijden scoorde Vitesse telkens twee doelpunten, in totaal goed voor vijf punten (1W, 2G). Er liggen dus kansen in deze wedstrijd.
 
De thuiswedstrijd eerder in het seizoen werd met 3-1 gewonnen, met doelpunten van Atsu, Havenaar en Pröpper. Daarnaast hebben Kashia, Van der Struijk, Van der Heijden en Leerdam al eerder tegen FC Utrecht gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Wimilio Vink vanwege een breukje in zijn kuitbeen. Er zijn daarnaast geen schorsingen.
Bij de tegenstander ontbreken Edouard Duplan, Cedric van der Gun, Johan Mårtensson en Willem Janssen vanwege blessures. De beschikbaarheid van Gévero Markiet en Yassin Ayoub is onzeker.
 
FC Utrecht – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 28 wedstrijden: 8x winst, 5x gelijkspel, 15x verlies.
* Laatste winst: seizoen 2012/’13, 1-2.
* Grootste winst: seizoen 1994/’95, 1-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste verlies: seizoen 2010/’11, 4-2.
* Eerste editie (en grootste verlies): 17 oktober 1971, 5-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,29.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,89.
 
Zaterdag 3 mei 2014, 18:45 uur, Stadion Galgenwaard te Utrecht: FC Utrecht – Vitesse, de 34e en laatste speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Richard Liesveld; assistent-scheidsrechters: Diks en Simons; vierde official: Lindhout.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: