14 april 2019 In de media

Voorbeschouwing FC Utrecht vs Vitesse, zondag 14 april, 16:45 uur

Met nog vijf reguliere competitiewedstrijden te spelen reist Vitesse af naar de Domstad voor een zespuntenduel.
FC Utrecht staat drie punten boven het Geel-zwart waarbij beide ploegen een gelijk doelsaldo van +11 hebben, bij een overwinning zou Vitesse dus goede zaken doen op de ranglijst. Na de wedstrijd in Utrecht speelt Vitesse nog thuis tegen PEC, uit tegen Ajax en VVV, de afsluiting van het reguliere seizoen is vervolgens thuis tegen De Graafschap. Met de huidige zevende plaats zouden de Arnhemmers zich dan weer plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal, maar er is nog ruimte om te stijgen én om te dalen.

Door de rode kaart die Michael van der Werff pakte in de laatste minuten van het duel tegen PSV moet de verdediger één duel vanaf de tribune toekijken. Hij kan daarbij plaatsnemen naast coach Slutskiy die door de KNVB één wedstrijddag van zijn functie is ontheven als straf voor uitspraken over de arbitrage. Assistent-trainer Oleg Yarovinskiy zal tegen Utrecht de functie van hoofdtrainer waarnemen. Hij werkt al vele jaren samen met Slutskiy en zal met duidelijke instructies op de bank zitten.

De vrijgekomen positie centraal in de verdediging zal waarschijnlijk worden opgevuld door Danilho Doekhi, hij krijgt dan weer de voorkeur boven Rasmus Thelander. Naast deze noodzakelijke wijziging worden er veranderingen in de basiself verwacht. Bryan Linssen lijkt op tijd fit en kan dan weer samen met Thomas Buitink het aanvalsduo vormen. Naast de langdurig geblesseerden is Oussama Darfalou nog een twijfelgeval door een enkelblessure.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Karavaev, Doekhi, Clarke-Salter, Clark, Ødegaard, Serero, Bero, Büttner, Buitink en Linssen.
Max Clark staat op scherp, bij een volgende gele kaart is hij één duel geschorst.
 
Het seizoen van FC Utrecht
FC Utrecht kende een moeizame start van het seizoen waarbij de ploeg acht speelronden in het rechter rijtje van de ranglijst bivakkeerde. Er werden in deze periode punten verspeeld met verlies tegen PSV, Emmen en Feyenoord, en gelijkspel tegen VVV, Fortuna en Groningen. Vanaf de vijfde speelronde kwam Dick Advocaat als nieuwe trainer voor de groep en vanaf de achtste speelronde begon het team te draaien. In negen competitieduels werd namelijk zeven keer gewonnen, er werd éénmaal verloren (2-1 bij Vitesse) en éénmaal gelijkgespeeld (3-3 bij Excelsior). Het laatste duel voor de winterstop ging wel weer verloren, toen Ajax op bezoek kwam werd het 1-3.

Het jaar 2019 begon met drie nederlagen tegen AZ, Willem II en PEC Zwolle. Het was opvallend genoeg een duel tegen koploper PSV waarin het eerste punt van het jaar werd behaald. Daarna bleef Utrecht nog zeven duels ongeslagen, met vijf overwinningen en tweemaal een gelijkspel. Het was vorige week een uitduel tegen ADO waarin de ploeg weer met nederlaag geconfronteerd werd en met 5-0 was dit meteen een goed pak slaag.

Na 29 speelronden staat FC Utrecht op de vijfde plaats met 46 punten. Het hierbij behaalde doelsaldo is +11 (54 voor, 43 tegen), met achtmaal een clean sheet en toch kwam de ploeg ook zevenmaal zelf niet tot scoren.
Van de 46 punten werden er 25 in eigen huis behaald, gemiddeld bijna 1,8 punten over 14 gespeelde wedstrijden. Op basis van enkel de thuiswedstrijden staat FC Utrecht achtste op de ranglijst.

De thuis behaalde punten kwamen tot stand door zeven overwinningen en viermaal een gelijkspel. Er was winst tegen PEC (2-0), NAC (2-1), AZ (2-1), ADO (3-0), De Graafschap (5-0), Heracles (3-1) en Feyenoord (3-2). Gelijkspel was er tegen VVV (1-1), PSV (2-2), Excelsior (0-0) en Groningen (0-0), de nederlagen waren tegen Emmen (1-2), Ajax (1-3) en Willem II (0-1).

In het bekertoernooi werd FC Utrecht in de achtste finale met 1-0 uitgeschakeld in een uitwedstrijd tegen Feyenoord. In de eerste twee ronden had de ploeg nog afgerekend met MVV (2-0) en ASWH (5-1).
In de ploeg van Dick Advocaat is Simon Gustafson de topscorer met 8 competitiedoelpunten, nog geen 15% van de totale doelpuntenproductie van FC Utrecht. Oud-Vitessenaar Sander van de Streek volgt met zeven doelpunten, daarnaast was Gyrano Kerk zesmaal trefzeker en vond Willem Janssen vijfmaal het net.
 
Vitesse uit tegen FC Utrecht
In officiële uitduels speelde Vitesse 33 keer tegen FC Utrecht in de Eredivisie, daarnaast werden er nog twee duels in de nacompetitie gespeeld.
De eerste officiële uitwedstrijd tegen FC Utrecht dateert van oktober 1971, toen Vitesse een pak slaag kreeg in de vorm van een 5-1 nederlaag. De eretreffer van Vitesse kwam op naam van Ben Gerritsen. In maart 2018 werd deze score nog geëvenaard, maar gelukkig was Vitesse twee maanden later wel de ploeg die het laatst lachte toen de play-offs op Utrechtse bodem winnend werden afgesloten.

In reguliere competitie won Vitesse acht keer en vijf keer werden de punten gedeeld. Twintig keer wist de thuisploeg alle punten te behouden, waaronder de laatste vijf edities – als de play-offs dus niet worden meegeteld.
Gemiddeld vielen er ruim drie doelpunten per wedstrijd te bewonderen, waarbij Vitesse tweemaal de nul hield en Utrecht twaalf keer. Slechts eenmaal eindigde het duel doelpuntloos, in het seizoen 2000-2001.

De grootste overwinning boekte het Geel-zwart in het seizoen 1994-1995 toen de wedstrijd in 1-4 eindigde met Vitesse-doelpunten van Jerry Simons, Willem Korsten, Roy Makaay en Phillip Cocu. De laatste overwinning dateert van september 2012 toen Marco van Ginkel en Wilfried Bony de doelpuntenmakers waren in een 1-2 zege.

Vorig seizoen werd deze uitwedstrijd in de competitie zoals gezegd met 5-1 verloren, waarbij Janssen, Labyad, Van de Streek en Ayoub (2x) scoorden namens de thuisploeg, Navarone Foor scoorde de 2-1 namens Vitesse. In de play-offs werd het 1-2 waarbij eerst Leeuwin (e.d.) en Miazga scoorden namens Vitesse, het doelpunt van Van der Maarel in de tweede helft zou geen verschil meer maken.

De thuiswedstrijd in het huidige seizoen werd met 2-1 gewonnen waarbij Bryan Linssen en Martin Ødegaard in de eerste 20 minuten na de rust trefzeker waren, Cyriel Dessers maakte het laat nog even spannend.
Uit de huidige selectie hebben naast Linssen, Ødegaard en Foor ook Büttner, Matavž en Serero al eerder tegen FC Utrecht gescoord, al deden de laatste twee dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken door langdurig blessureleed Hilary Gong, Arnold Kruiswijk en Charly Musonda. De beschikbaarheid van Oussama Darfalou is een twijfelgeval door een enkelblessure. Maikel van der Werff is één duel geschorst.
Bij FC Utrecht ontbreken Emil Bergström en Simon Makienok met blessures.
 
FC Utrecht – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 33 wedstrijden: 8x winst, 5x gelijkspel, 20x verlies.
* Laatste vijf edities: 0x winst, 0x gelijkspel, 5x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2012/’13, 1-2.
* Grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 1-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2017/’18, 5-1.
* Eerste editie (en grootste nederlaag): 17 oktober 1971, 5-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,21.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 2,00.
 
Zondag 14 april, 16:45 uur, Stadion Galgenwaard te Utrecht, FC Utrecht – Vitesse, de 30e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.

Scheidsrechter: Dennis Higler. Assistent-scheidsrechters: Nicky Siebert en Peter Janson. Vierde official: Laurens Gerrets. Video-assistenten: Edgar Bijl en Angelo Boonman.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: