25 april 2021 In de media

Voorbeschouwing Feyenoord vs Vitesse, zondag 25 april, 16:45 uur

Vitesse speelt wederom een wedstrijd in de Kuip, maar nu tegen de gebruikelijke bespeler van het veld.

Het duel op zondagmiddag is een rechtstreeks duel om de vierde plaats en dus om rechtstreekse plaatsing voor (voorronde) Europees voetbal; de tegenstander zal gebrand zijn op een overwinning, voor Vitesse is het zaak om de rug te rechten.

Na deze uitwedstrijd in Rotterdam volgen tot het einde van het reguliere seizoen nog PEC thuis, Sparta en Fortuna uit en de afsluiter thuis tegen Ajax.

Voorafgaand aan het duel tegen Feyenoord maakte aanvoerder en doelman Remko Pasveer bekend dat hij vertrekt deze zomer; het aangeboden contract in Arnhem beviel blijkbaar niet.

De rode kaart voor Rasmussen in de bekerfinale leverde een schorsing van twee duels op, hij is dus na dit weekend in principe ook niet inzetbaar tegen PEC Zwolle. In de defensie ontbreekt bovendien ook Eli Dasa door een knieblessure. Tomáš Hájek is de aangewezen vervanger voor Rasmussen, voor Dasa is de vervanging minder duidelijk: Oroz en Manhoef zijn de voornaamste kandidaten.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Oroz (of Manhoef), Doekhi, Bazoer, Hájek, Wittek, Bero, Tannane, Tronstad, Broja en Openda.

Vitesse uit tegen Feyenoord

In totaal troffen Vitesse en Feyenoord elkaar in 36 eerdere competitieseizoenen, waarvan het seizoen 1954/’55 de eerste was. Deze eerste editie vond plaats in de competitie van de Eerste klasse C en de wedstrijd ging met 2-1 verloren. Na dit seizoen zou het tot de jaren 70 duren voordat de ploegen elkaar weer troffen, en dan alleen nog in de Eredivisie.

In de 34 uitwedstrijden van de Eredivisie wist Vitesse dertien keer punten te pakken: driemaal werd een overwinning geboekt en het werd tien keer gelijkspel. Opvallend genoeg waren de drie overwinningen telkens met een interval van 10 jaar: er werd gewonnen in 1994/’95, 2004/’05 en meest recent in het seizoen 2014/’15.

De grootste overwinning was die uit 2014/’15, toen Vitesse met 1-4 wist te winnen met doelpunten van Vako, Van der Heijden, Achenteh en Labyad. Namens de tegenstander stond Jens Toornstra op het scorebord.

Van de huidige tegenstanders in de competitie zijn alleen de uitwedstrijden tegen PSV en Ajax gemiddeld lastiger dan die tegen Feyenoord.

De laatst gespeelde editie vond plaats in september 2018 en zou drie rode kaarten tellen, voor Bruns, Van Persie en Doekhi. Het duel werd verder ontsiert door de beenbreuk van Tim Matavž. De eindstand was 2-1 nadat Vitesse eerst op 0-1 was gekomen door Bero.

In december werd de thuiswedstrijd van dit seizoen gespeeld en zou een 1-0 overwinning opleveren. Het was Darfalou die de winnende scoorde op aangeven van Openda.

Uit de huidige selectie hebben naast Darfalou ook Bazoer en Bero eerder tegen Feyenoord gescoord, maar Bazoer deed dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Jacob Rasmussen door een schorsing. Patrick Vroegh en Eli Dasa zijn geblesseerd.

Bij Feyenoord ontbreekt Bart Nieuwkoop.

Feyenoord – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 34 wedstrijden: 3x winst, 10x gelijkspel, 21x verlies.
  • Laatste vijf edities: 1x winst, 0x gelijkspel, 4x verlies.
  • Laatste en grootste overwinning: seizoen 2014/’15, 1-4.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2013/’14, 1-1.
  • Gelijkspel: 6x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
  • Laatste nederlaag: seizoen 2018/’19, 2-1.
  • Grootste nederlaag: seizoen 1991/’92, 5-0.
  • Eerste editie: 26 september 1971, 4-0.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,85.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,97.

Zondag 25 april, 16:45 uur, Stadion Feijenoord “De Kuip” te Rotterdam, Feyenoord – Vitesse, de 30e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Dennis Higler. Assistent-scheidsrechters: Mario Diks en Johan Balder. Vierde official: Jannick van der Laan. Video-assistenten: Edwin van de Graaf en Jan de Vries.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: