10 mei 2015 In de media

Voorbeschouwing Feyenoord vs Vitesse, maandag 20:00 uur

Met een dag uitstel reist Vitesse naar Rotterdam voor een lastige uitwedstrijd.
Helaas kon deze wedstrijd niet op de zondagmiddag plaatsvinden door politie-acties om betere arbeidsvoorwaarden. Het compromis was de maandagavond, waardoor het effect op het competitieschema zo beperkt mogelijk blijft. Vitesse en Feyenoord konden het resultaat van AZ thuis tegen NAC in elk geval eerst afwachten en meenemen in de strijd om plek drie.
 
In de basiself van Bosz zijn enkele wijzigingen te verwachten; zo is Marko Vejinović geschorst en hij zal in principe worden vervangen door Josh McEachran. In de aanval is de beschikbaarheid van zowel Renato Ibarra als Denys Oliinyk nog onzeker, waardoor Wallace op de vleugel zou kunnen starten.

Aanvoerder Guram Kashia kan maandag zijn 150e Eredivisieduel voor Vitesse spelen; hij wordt dan de 15e Vitesse-speler die deze mijlpaal bereikt heeft. Uit de huidige selectie heeft alleen Piet Velthuizen meer Eredivisieduels voor de Arnhemmers gespeeld, hij staat op een totaal van 216.

Ondertussen staan er nog drie basisspelers op scherp: Achenteh, Diks en Labyad zullen automatisch het laatste duel thuis tegen Utrecht worden geschorst als ze een gele kaart krijgen tegen Feyenoord.
 

 
Het seizoen van Feyenoord

Na een stroeve start van het seizoen waarbij vooral scoren een probleem was voor Feyenoord, werd vanaf het einde van september de weg naar boven ingezet. Opvallend genoeg was een bekernederlaag uit tegen Go Ahead het keerpunt; drie dagen later werd met een 4-0 overwinning op diezelfde ploeg in de competitie namelijk eerherstel gevonden. Vanaf de tiende speelronde staat Feyenoord redelijk stabiel op de derde plaats.

Na 32 speelronden staat Feyenoord met 59 punten op deze derde plaats, met een voorsprong van drie punten op AZ en vijf punten op Vitesse. Inmiddels heeft AZ gewonnen van NAC waardoor AZ ook 59 punten heeft; Feyenoord is dus nog niet zeker van de derde plaats in de Eredivisie. Het doelsaldo van de Rotterdammers is hierbij wel in het voordeel: +23 (55 voor, 32 tegen), tegen +20 voor Vitesse en slechts +4 voor AZ. In de praktijk zal Feyenoord hierdoor aan één overwinning in de laatste twee ronden genoeg hebben voor plek drie, of tegen Vitesse of tegen PEC.

In de 16 gespeelde thuiswedstrijden werden 32 punten gepakt; alleen PSV, Ajax en PEC presteerden beter op het eigen veld. Tijdens de moeilijke seizoenstart werd thuis verloren van Utrecht, Willem II en Ajax, recent was er de nederlaag tegen Go Ahead. Er werd daarnaast gelijkgespeeld tegen Heerenveen en AZ; de overige tien duels werden gewonnen. In de ploeg van Fred Rutten is Colin Kazim-Richards de topscorer met 11 doelpunten. Hij wordt gevolgd door Immers, Manu en Te Vrede met ieder zeven treffers.
 

 
Vitesse uit tegen Feyenoord

De eerste officiële uitwedstrijd tegen Feyenoord dateert van november 1954, waarbij de ploeg uit Rotterdam met 2-1 wist te winnen. Dit betrof een wedstrijd in de Eerste klasse C; na dit seizoen zouden Feyenoord en Vitesse elkaar alleen nog in de Eredivisie treffen.

Van de 29 eerdere ontmoetingen in Rotterdam in de Eredivisie won Vitesse slechts twee duels. Daarnaast werd tien keer gelijkgespeeld en werd 17 keer verloren. Gemiddeld worden er bijna drie doelpunten per wedstrijd gemaakt, waarvan twee op naam van de thuisploeg.

Vorig seizoen werden de Rotterdammers regelmatig terug op de eigen helft gejaagd, maar Vitesse moest uiteindelijk genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel. Guram Kashia maakte in de tweede helft de gelijkmaker, nadat Pellè de score geopend had in de eerste helft. De wedstrijd in Arnhem van de eerste helft van dit seizoen eindigde zoals hij begon: 0-0.

Uit de huidige selectie hebben alleen Kashia en Labyad al eerder tegen Feyenoord gescoord.
 
Blessures en schorsingen

Bij Vitesse mist Marko Vejinović vanwege een schorsing van één wedstrijd; daarnaast is Kelvin Leerdam afwezig door een enkelblessure en is de beschikbaarheid van Denys Oliinyk en Renato Ibarra nog onzeker.

Bij de tegenstander ontbreekt Khalid Boulahrouz vanwege een schorsing.
 
Feyenoord – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 29 wedstrijden: 2x winst, 10x gelijkspel, 17x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2004/’05, 1-2.
* Grootste overwinning: seizoen 1994/’95, 0-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2013/’14, 1-1.
* Gelijkspel: 6x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2012/’13, 2-0.
* Grootste nederlaag: seizoen 1991/’92, 5-0.
* Eerste editie: 26 september 1971, 4-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,79.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 2,00.
 
Maandag 11 mei, 20:00 uur, Stadion Feijenoord te Rotterdam, Feyenoord – Vitesse, de 33e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Björn Kuipers; assistent-scheidsrechters: Van Roekel en Zeinstra; vierde official: Lindhout.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: