12 mei 2021 In de media

Voorbeschouwing Fortuna Sittard vs Vitesse, donderdag 13 mei, 14:30 uur

Vitesse reist af naar Sittard voor de één-na-laatste speelronde van het seizoen.

Op donderdagmiddag spelen alle ploegen tegelijk in de 33e speelronde, zondagmiddag volgt de laatste ronde met hetzelfde concept. Iedereen speelt nog eenmaal thuis en eenmaal uit.

Na de resultaten in het afgelopen weekend is de voorsprong op Feyenoord nog altijd vijf punten, de achterstand op nummer drie AZ is te groot om nog te overbruggen. De opdracht voor Vitesse: minimaal twee punten behalen in de laatste twee duels om zodoende de vierde plaats te behouden.

Vitesse doet er dus goed aan om te winnen van Fortuna, dan staat er in het laatste duel alleen nog eer op het programma. Ook als Feyenoord punten verspeeld in Almelo kan de vierde plek in Arnhem gevierd worden, maar het is natuurlijk mooier om op eigen kracht Europees voetbal af te dwingen.

Tegenstander Fortuna staat drie punten onder plaats acht en zou zich dus nog kunnen plaatsen voor de Play-offs. Een overwinning op deze ploeg is dus géén vanzelfsprekendheid. Sinds half maart heeft Vitesse sowieso erg veel moeite met scoren, viermaal hield de tegenstander het doel schoon, en zonder een dosis mazzel tegen Twente en PEC had het Geel-zwart al twee maanden zonder overwinning kunnen staan. Geen tijd meer voor excuses, alleen het resultaat telt nog.

Net als afgelopen weekend beschikt Thomas Letsch over een nagenoeg volledig inzetbare selectie, in principe ontbreekt alleen Thomas Vroegh. De trainer ziet in dat het mentale aspect nu het belangrijkste is, en zal mede op basis hiervan enkele wijzigingen kunnen doorvoeren in de basiself. Darfalou zou naast Broja kunnen starten in plaats van Openda, misschien start Bruns ten koste van Bero.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Tronstad, Tannane, Bero (of Bruns), Darfalou (of Openda) en Broja.

Vitesse uit tegen Fortuna Sittard

De eerste officiële uitwedstrijd van Vitesse tegen het in 1968 opgerichte Fortuna SC werd gespeeld in december 1969. Deze wedstrijd in de Eerste divisie eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarbij Jan van de Thillard scoorde namens de Arnhemmers.

Tot het begin van de jaren ’80 zouden de ploegen elkaar in negen seizoenen van de Eerste divisie treffen, waarbij Vitesse niet al te succesvol was in de uitwedstrijden: er werd niet meer dan eenmaal gewonnen, driemaal werd gelijkgespeeld.

Vanaf het seizoen 1989-1990 troffen de ploegen elkaar op competitieniveau alleen nog in de Eredivisie, dertien keer eerder stond deze uitwedstrijd op het programma.

De statistieken van deze Eredivisie-uitwedstrijd zijn behoorlijk in het voordeel van het Geel-zwart, gemiddeld werden twee punten per duel behaald. Van de tegenstanders uit de huidige competitie geldt alleen tegen FC Emmen dezelfde statistiek, maar dan met slechts drie gespeelde wedstrijden.

In bijna één op de drie duels scoorde Vitesse vier of meer doelpunten. De grootste overwinning op Fortuna was de 1-7 uit september 1997, wat tot de dag van vandaag de grootste uitoverwinning uit Vitesse’s Eredivisiehistorie is. De doelpunten werden destijds gemaakt door Nikos Machlas (3x), Dejan Čurović (2x), John van den Brom en Marko Perović.

De laatste uitwedstrijd in januari 2020 werd met 1-3 gewonnen, Tim Matavž (2x) en Oussama Tannane waren trefzeker voordat Amadou Ciss de eretreffer namens de Limburgers maakte.

De thuiswedstrijd in het huidige seizoen werd met 2-0 gewonnen door doelpunten van Darfalou en Broja, beide in de laatste 20 minuten van het duel.

Uit de huidige selectie heeft naast Darfalou, Broja en Tannane ook Bero al eerder tegen Fortuna Sittard gescoord namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt in principe alleen Patrick Vroegh (hamstring).

Bij Fortuna Sittard ontbreekt Mickaël Tirpan waarschijnlijk.

Fortuna Sittard – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 13 wedstrijden: 7x winst, 5x gelijkspel, 1x verlies.
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2019/’20, 1-3.
  • Grootste overwinning: seizoen 1997/’98, 1-7.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2001/’02, 0-0.
  • Gelijkspel: 3x 0-0, 1x 2-2, 1x 3-3.
  • Laatste (en enige) nederlaag: seizoen 2018/’19, 2-1.
  • Eerste editie: 20 januari 1990, 0-0.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,54.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,92.

Donderdag 13 mei, 14:30 uur, Fortuna Sittard Stadion te Sittard, Fortuna Sittard – Vitesse, de 33e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Marc Nagtegaal. Assistent-scheidsrechters: Sjoerd Nanninga en Yorick Weterings. Vierde official: Alex Bos. Video-assistenten: Stan Teuben en Roan van Marrewijk.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: