18 januari 2020 In de media

Voorbeschouwing Fortuna Sittard vs Vitesse, zaterdag 18 januari, 18:30 uur

Na een korte winterstop hervat Vitesse de competitie onder leiding van een nieuwe hoofdtrainer. Echt nieuw is het hoofdtrainerschap van clubicoon Edward Sturing natuurlijk niet, hij stond immers al viermaal eerder aan het roer. De aanstelling voorafgaand aan het trainingskamp in Portugal zou in ieder geval voor een goede start kunnen zorgen waarbij het elftal zich al voldoende van een nieuwe speelwijze eigen heeft kunnen maken.
Ondertussen zijn er enkele spelers vertrokken in de winterstop. Oussama Darfalou is verhuurd aan VVV-Venlo, het contract van Keisuke Honda is ontbonden en de revaliderende doelman Jamal Blackman is teruggeroepen naar Chelsea. Daarbij is Marc van Hintum weer op interim-basis verantwoordelijk voor de selectie, nadat technisch directeur Mo Allach naar verluid vertrok om onenigheid over de aanstelling van de nieuwe hoofdtrainer.

Vitesse gaat deze zaterdag op bezoek bij Fortuna Sittard, een tegenstander die de laatste zeven officiële thuiswedstrijden wist te winnen. Liefst 17 van de 19 wedstrijdpunten werden door Fortuna in eigen huis behaald, de ploeg zal dus met enig zelfvertrouwen aan de aftrap verschijnen.

In de basis wordt eigenlijk maar één wijziging verwacht ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd, rechtsvoor lijkt Oussama Tannane de voorkeur te krijgen boven Nouha Dicko.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark, Bero, Bazoer, Foor, Tannane, Matavž en Linssen.
 
Vitesse uit tegen Fortuna Sittard
De eerste officiële uitwedstrijd van Vitesse tegen het in 1968 opgerichte Fortuna SC werd gespeeld in december 1969. Deze wedstrijd in de Eerste divisie eindigde in een 1-1 gelijkspel, waarbij Jan van de Thillard scoorde namens de Arnhemmers.

Tot het begin van de jaren 80 zouden de ploegen elkaar in negen seizoenen van de Eerste divisie treffen, waarbij Vitesse niet al te succesvol was in de uitwedstrijden: er werd niet meer dan eenmaal gewonnen, driemaal werd gelijkgespeeld.
Vanaf het seizoen 1989-1990 troffen de ploegen elkaar op competitieniveau alleen nog in de Eredivisie, in een totaal van twaalf seizoenen voor het huidige. Tot januari van het vorige kalenderjaar was Vitesse ongeslagen in de Eredivisie-uitwedstrijden, maar de laatste editie leverde in extra tijd een 2-1 nederlaag op.

De statistieken van deze Eredivisie-uitwedstrijd blijven desondanks erg in het voordeel van het Geel-zwart, tegen géén van de andere tegenstanders uit de huidige competitie werden gemiddeld meer punten behaald dan de Limburgers.

In één op de drie duels scoorde Vitesse vier of meer doelpunten. De grootste overwinning op Fortuna was de 1-7 uit september 1997, wat tot de dag van vandaag de grootste uitoverwinning uit Vitesse’s Eredivisiehistorie is. De zeven doelpunten werden destijds gemaakt door Nikos Machlas (3x), Dejan Čurović (2x), John van den Brom en Marko Perović.

De thuiswedstrijd eerder dit seizoen werd als Airborne-duel gespeeld. Vitesse had ruim een uur lang een lastige tegenstander aan Fortuna en moest tweemaal een achterstand goedmaken, maar met drie doelpunten in de laatste tien minuten werd er alsnog een 4-2 overwinning geboekt.

Naast de doelpunten van Linssen (2x), Matavž en Bero waren Mark Diemers en Martin Angha trefzeker namens de bezoekers.
Uit de huidige selectie heeft naast Bero, Linssen en Matavž ook Jay-Roy Grot al eerder tegen Fortuna Sittard gescoord, al deed hij dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken vanwege blessures Eli Dasa (enkel), Hilary Gong (knie) en Charly Musonda (knie).
Bij Fortuna Sittard zijn Djibril Dianessy en Leandro Fernandes niet beschikbaar door blessures, Martin Angha is een twijfelgeval.
 
Fortuna Sittard – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 12 wedstrijden: 6x winst, 5x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2000/’01, 1-4.
* Grootste overwinning: seizoen 1997/’98, 1-7.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2001/’02, 0-0.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 1x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste (en enige) nederlaag: seizoen 2018/’19, 2-1.
* Eerste editie: 20 januari 1990, 0-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,50.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 0,92.
 
Zaterdag 18 januari, 18:30 uur, Fortuna Sittard Stadion te Sittard, Fortuna Sittard – Vitesse, de 19e speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.

Scheidsrechter: Sander van der Eijk. Assistent-scheidsrechters: Dave Goossens en Rob van de Ven. Vierde official: Ingmar Oostrom. Video-assistenten: Jannick van der Laan en Charl Schaap.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: