24 november 2013 In de media

Voorbeschouwing Go Ahead Eagles – Vitesse, zondag 24 november, 14:30 uur

Vitesse gaat het weekend in als koploper, op bezoek bij de promovendus uit Deventer.
Zodra Vitesse zondag aftrapt in Deventer heeft een groot deel van de concurrentie al gespeeld, maar ongeacht het resultaat in de andere wedstrijden zal Vitesse natuurlijk zelf gewoon weer aan de bak moeten.

Na de vorige uitwedstrijd tegen Ajax is het nu de taak aan het geel-zwart om weer een ongeslagen thuis-reeks ten einde te brengen. Het team weet zich hierbij gesteund door een vol uitvak.
 
Go Ahead Eagles dit seizoen
Afgezien van de afgebroken wedstrijd tegen Heracles, speelde Go Ahead Eagles dit seizoen vijf thuiswedstrijden waarbij twee keer gewonnen werd en drie keer gelijkgespeeld. Winst was er tegen ADO en NEC; daarnaast namen Groningen, Cambuur en Feyenoord een punt mee naar huis. Go Ahead is dit seizoen thuis dus nog ongeslagen; de laatste competitiewedstrijd die in de Adelaarshorst werd verloren was ruim een jaar geleden op 26 oktober 2012 tegen FC Dordrecht. Een prima staat van dienst, maar slechts weinigen zullen verwachten dat het team dit tot het einde van het seizoen kan volhouden.

De ploeg van Foeke Booy heeft het uit een stuk lastiger met zeven punten uit zeven wedstrijden. Bij verlies gaat de ploeg niet met minder dan drie tegendoelpunten het veld af, en zonder zelf te scoren. De twee gewonnen uitwedstrijden werden wel overtuigend afgerond: Roda en RKC werden met 1-4 opzij gezet.

Samenvattend is Go Ahead een beetje alles of niets, met een duidelijk thuisvoordeel. En als het tegen zit worden veel tegentreffers geïncasseerd: met 29 tegendoelpunten in 12 wedstrijden heeft alleen NEC meer gaten in de defensie. Liefst vijf keer kwam de ploeg niet tot scoren. De ploeg staat momenteel acht punten achter Vitesse, met een wedstrijd minder (uit)gespeeld.

De clubtopscorer is Marnix Kolder met vijf treffers, gevolgd door Erik Falkenburg met vier goals en Jarchinio Antonia en Xander Houtkoop met ieder drie goals.
Vitessenaar Eloy Room speelde tot nu toe alle wedstrijden. Met Room in het doel wist de ploeg tot nu toe één keer de nul te houden.
 
Vitesse uit tegen Go Ahead Eagles
Sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954 troffen Vitesse en Go Ahead elkaar slechts in elf seizoenen: acht seizoenen in de Eredivisie en drie seizoenen in de Eerste divisie. Van de acht uitwedstrijden in de Eredivisie wist Vitesse er drie te winnen, vier keer werd verloren en eenmaal gelijkgespeeld. Het laatste verlies dateert alweer van februari 1980, toen Gerrie Deijkers de eer nog wist te redden in een 5-1 nederlaag. In de jaren ervoor was er ook geen punt te behalen op vreemde bodem. Later in de jaren 90 was Vitesse een stuk sterker, waarbij slechts in één van vier ontmoetingen in Deventer niet de volle punten meegenomen werden.

Op 21 oktober 1995 werd voor het laatst een competitiewedstrijd afgewerkt: Vitesse won met 1-3, waarbij Roy Makaay en Edwin Gorter (2x) het net wisten te vinden.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Jonathan Reis (disciplinair geschorst), Theo Janssen (knieblessure) en Kelvin Leerdam (schorsing 5e gele kaart).
Bij de tegenstander ontbreekt Kevin Spanjaard vanwege een knieblessure.
 
Go Ahead Eagles – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 8 wedstrijden: 3x winst, 1x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste winst: seizoen 1995/’96, 1-3.
* Grootste winst: seizoen 1993/’94, 1-4.
* Laatste (en grootste) verlies: seizoen 1979/’80, 5-1.
* Gelijkspel: seizoen 1994/’95, 0-0.
* Eerste editie: 29 augustus 1971, 5-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,50.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 2,50.
 
Zondag 24 november 2013, 14:30 uur, De Adelaarshorst te Deventer: Go Ahead Eagles – Vitesse, de 14e speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Danny Makkelie; assistent-scheidsrechters: Van Dongen en Goossens; vierde official: Sanders.
 

 
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV / stats.sv-vitesse.nl, vi.nl, soccerway.com

Hoofdsponsor: