30 april 2022 In de media

Voorbeschouwing Go Ahead Eagles vs Vitesse, zondag 1 mei, 14:30 uur

Vitesse treft deze speelronde een rechtstreekse concurrent om een plaats in de play-offs.

De voorsprong op Go Ahead bedraagt weliswaar acht punten met vier wedstrijden te spelen, maar zolang Vitesse zo moeilijk tot scoren komt is er nog niets zeker. In de laatste zes competitieduels werd het doel slechts driemaal getroffen waarbij niet meer dan vier punten behaald werden. De tegenstander uit Deventer kwam in dezelfde speelronden tot negen goals en tien punten.

Door gele kaarten in het laatste duel zijn Bero, Rasmussen en Tronstad nu een duel geschorst, Baden Frederiksen, Gboho, Houwen en Wittek zijn al langer niet inzetbaar door blessures. Oroz is nog steeds afwezig door dienstplicht en Buitink lijkt te ontbreken door ziekte. De vele absenties zijn nog op te vangen door spelers die eerder vooral op de bank zaten, zoals Cornelisse, Hájek, Manhoef en Vroegh, de bank wordt dan aangevuld met beloften. Wie weet volgen er nog meer debutanten na Simon van Duivenbooden en Miliano Jonathans in de laatste weken.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Schubert, Dasa, Doekhi, Cornelisse, Hájek, Manhoef, Domgjoni, Bazoer, Vroegh, Grbić en Openda.

Vitesse uit tegen Go Ahead Eagles

Als twee oude clubs uit het Oosten van het land speelden Vitesse en Go Ahead al in 1911 een eerste officieel duel op een Deventers veld. Vitesse begon dit duel met slechts 9 spelers, kon uiteindelijk nog een tiende man inbrengen, maar de Arnhemmers wonnen wel met 0-1 door een doelpunt van Lex Staal.

In totaal speelden de ploegen in 41 eerdere competitieseizoenen tegen elkaar, waarvan 27 seizoenen vóór de invoering van het betaald voetbal dateren. Tot 1987 was Go Ahead meestal de sterkste partij op het eigen veld, daarna verloor Vitesse niet meer en was er bovendien slechts éénmaal een gelijkspel. De laatste nederlaag werd geleden in de Eerste divisie: in het seizoen 1987-1988 werd het 3-0.

In de Eredivisie werden tot nu toe elf uitwedstrijden gespeeld, waarbij Vitesse zeven keer met punten naar huis kon vertrekken. Zesmaal werd de volle buit behaald, éénmaal werden de punten gedeeld na een doelpuntloze wedstrijd. De vier nederlagen werden wel met grote scores geleden: tweemaal werd het 5-1 en tweemaal 4-0. De grootste overwinning van Vitesse werd geboekt in augustus 1993, het werd destijds 1-4 met drie doelpunten van Hans Gillhaus en één treffer van Benedict Iroha.

In de Eredivisie is de uitwedstrijd tegen Go Ahead relatief eenvoudig te noemen. Van de huidige 17 tegenstanders in de competitie zijn er maar twee waartegen Vitesse op vreemde bodem gemiddeld meer punten pakte dan tegen de Eagles, namelijk tegen SC Cambuur en Fortuna Sittard.

In de laatste editie van deze uitwedstrijd, in het seizoen 2016-2017, won Vitesse met 1-3 door doelpunten van Ricky van Wolfswinkel, Navarone Foor en Milot Rashica. Aan het einde van het duel deed Daniel Crowley nog wat terug.

De thuiswedstrijd in de tiende speelronde van het huidige seizoen werd met 1-2 verloren. Openda was in de derde minuut al goed voor de openingstreffer, in de tweede helft was Iñigo Córdoba trefzeker en Luuk Brouwers benutte een strafschop in de extra tijd.

Uit de huidige selectie heeft naast Openda nog geen andere speler al tegen deze tegenstander gescoord.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse zijn Bero, Rasmussen en Tronstad één duel geschorst, Baden Frederiksen (enkel), Gboho (lies), Houwen (jukbeen) en Wittek (schouder) zijn geblesseerd. Oroz ontbreekt door dienstplicht en de beschikbaarheid van Buitink is onzeker door ziekte.

Bij de tegenstander ontbreken Giannis Botos en Jay Idzes door blessures, Cuco Martina door ziekte en Frank Ross vanwege familieomstandigheden.

Go Ahead Eagles – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 11 wedstrijden: 6x winst, 1x gelijkspel, 4x verlies.
  • Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 1-3.
  • Grootste overwinning: seizoen 1993/’94, 1-4.
  • Laatste (en enige) gelijkspel: seizoen 1994/’95, 0-0.
  • Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 1979/’80, 5-1.
  • Eerste editie: 29 augustus 1971, 5-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,82.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,91.

Zondag 1 mei, 14:30 uur, De Adelaarshorst te Deventer, Go Ahead Eagles – Vitesse, de 31e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Jeroen Manschot. Assistent-scheidsrechters: Richard Polman en Nils van Kampen. Vierde official: Robin Hensgens. Video-assistenten: Sam Dröge en Hessel Steegstra.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: