21 maart 2015 In de media

Voorbeschouwing Go Ahead Eagles vs Vitesse, zaterdag 18:30 uur

Vitesse reist dit weekend naar Deventer voor een gevecht om drie punten; blijft Vitesse wederom ongeslagen?
Nog zeven speelronden staan er op het programma. Nog zeven finales eigenlijk, want zolang Vitesse wint blijft er een kans op de derde plaats en daarmee rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. Van de zeven wedstrijden speelt Vitesse er nog vier buiten Arnhem, waarvan het duel tegen Go Ahead Eagles deze zaterdag de eerste is. Na deze speelronde ligt de competitie een weekend stil voor interlandvoetbal.

De selectie is fit en er zijn geen schorsingen. Peter Bosz zal naar verwachting geen wijzigingen doorvoeren in de basiself, de opstelling is al weken stabiel op een enkele gedwongen wijziging na. Wat wel zorgen baart is dat er inmiddels liefst zes basisspelers op scherp staan: Achenteh, Diks, Van der Heijden, Pröpper, Traoré en Vejinović zullen automatisch één duel worden geschorst als ze nog een gele kaart krijgen.
 

 
Het seizoen van Go Ahead Eagles

Na 27 speelronden staat Go Ahead Eagles met 23 punten op de 16e plaats; acht punten boven de nummer laatst en twee punten onder een veilige plaats zonder play-offs. Het doelsaldo van Go Ahead is min 23 (26 voor, 49 tegen), waarbij de ploeg weliswaar zes keer de nul hield maar zelf ook tien keer niet tot scoren kwam.

Het gehele seizoen heeft Go Ahead het rechter rijtje niet kunnen ontstijgen; na de eerste speelronde schoof de ploeg alleen wat tussen plaatsen 16 en 13, meer zat er tot nu toe niet in. Met niet meer dan zes overwinningen is het opvallend dat er dit seizoen wel twee keer van PEC gewonnen werd, maar de IJsselderby kent dan ook zijn eigen dynamiek.

De meeste nederlagen zijn onomstreden, maar thuis tegen Ajax was wel erg ongelukkig door een eigen doelpunt in de slotfase en ook in de beker tegen Twente zat het geluk in de penaltyserie niet mee. Recenter waren de nederlagen tegen de concurrenten Dordrecht en NAC toch vooral erg pijnlijk; vorige week was het oud-Vitessenaar Tighadouini die Go Ahead in de 90e minuut nog beroofde van een punt.

In de 13 wedstrijden in eigen huis werd vier keer gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en zeven duels gingen dus verloren. Het doelsaldo is hierbij min 9 (12 voor, 21 tegen); vijf keer werd er niet gescoord en tevens werd vijf keer de nul gehouden.

In de ploeg van Foeke Booy is op dit moment Alex Schalk de topscorer, met slechts vier treffers. Schalk wordt gevolgd door drie spelers met drie doelpunten: Marnix Kolder, Jeffrey Rijsdijk en Bart Vriends.
 


Oud-Vitessenaar Jop van der Linden (Vitesse-academie 2001 – 2010)

 
Vitesse uit tegen Go Ahead Eagles

In officiële competitiewedstrijden speelde Vitesse 39 keer uit tegen Go Ahead, al dateert tweederde daarvan al van voor de invoering van het betaald voetbal.

In de eerste editie van dit uitduel, op 8 oktober 1911 in de Eerste klasse Oost, kreeg Vitesse met moeite 10 spelers op het veld. Desondanks wonnen de Arnhemmers wel met 0-1, door een doelpunt van Lex Staal die in dat seizoen clubtopscorer zou worden.

In totaal werden 9 Eredivisie-uitduels gespeeld, die met vier overwinningen en vier nederlagen volledig in balans zijn. De eerste overwinning die Vitesse hierbij boekte op het speelveld van de Adelaarshorst dateert van het seizoen 1992/’93. Zo’n 6000 toeschouwers zagen dat Van de Brom, Eijer en Latuheru voor de doelpunten tekenden in de 0-3 eindstand. Tegelijkertijd dateert het laatste verlies op het hoogste niveau alweer van februari 1980, toen Gerrie Deijkers de eer wist te redden in een 5-1 nederlaag.

Afgelopen seizoen won Vitesse met 0-3 in Deventer; scheidsrechter Makkelie gaf twee strafschoppen die werden benut door Lucas Piazon; de derde treffer kwam op naam van Kakuta. Ook het duel van dit weekend staat onder leiding van Danny Makkelie.

Eerder dit seizoen eindigde het thuisduel tegen Go Ahead Eagles in een 2-2 gelijkspel, nadat Vejinović en Dauda eerste een 2-0 voorsprong op het scorebord hadden gezet. Uit de huidige selectie hebben daarnaast Kashia en Pröpper al eerder tegen Go Ahead gescoord.
 

 
Blessures en schorsingen

Bij Vitesse is iedereen beschikbaar.

Bij de tegenstander ontbreken Sander Duits en Alex Schalk vanwege blessures en daarnaast is Robin van der Meer niet wedstrijdfit.
 
Go Ahead Eagles – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

* 9 wedstrijden: 4x winst, 1x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 0-3.
* Grootste overwinning: seizoen 1993/’94, 1-4.
* Laatste (en enige) gelijkspel: seizoen 1994/’95, 0-0.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 1979/’80, 5-1.
* Eerste editie: 29 augustus 1971, 5-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,67.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 2,22.
 
Zaterdag 21 maart, 18:30 uur, De Adelaarshorst te Deventer, Go Ahead Eagles – Vitesse, de 28e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Danny Makkelie; assistent-scheidsrechters: Diks en Steegstra; vierde official: Van den Heuvel.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: