25 februari 2017 In de media

Voorbeschouwing Go Ahead Eagles vs Vitesse, zondag 26 februari, 12:30 uur

Vitesse speelt een uitwedstrijd in Deventer met in het achterhoofd de halve finale van de KNVB beker. Met deze bekerwedstrijd in Rotterdam al op aanstaande woensdag op het programma moet de focus met enige moeite eerst nog op de competitie, waarbij de huidige klassering van de tegenstander op het eerste gezicht geen zorgen baart.
Toch mag een opponent nooit onderschat worden, zeker als de punten bij deze ploeg broodnodig zijn voor lijfsbehoud en er voor hun eigen publiek gespeeld wordt.

Bij Vitesse keert Kelvin Leerdam terug na een wedstrijd schorsing en daarnaast is Arnold Kruiswijk hersteld van een kuitblessure. Reserve-spits Yuning Zhang is hersteld van een schouderkwetsuur en Alexander Büttner lijkt inmiddels (bijna) fit genoeg voor een basisplaats. Maikel van der Werff blijft voorlopig nog wel geblesseerd aan de kant en Adnane Tighadouini moest deze week een training met liesklachten verlaten, maar hij heeft een goede kans om de wedstrijd van zondag te halen.

In de defensie zijn er opeens weer voldoende mogelijkheden voor elke positie. Op rechtsback lijkt Diks dit weekend de voorkeur te krijgen boven Leerdam die op zijn beurt weleens door zou kunnen schuiven naar de linksback-positie. Voor Kruiswijk zou er nog even geen plaats in de basis zijn, noch op linksback, noch in het centrum. Mogelijk wordt de net herstelde verdediger nog even gespaard met het oog op het midweekse bekerduel. Op linksback lijkt er dus ook geen plaats te zijn voor Lassana Faye die niet slecht debuteerde tegen Ajax, en Büttner zou op de bank moeten beginnen omdat hij nog geen volle 90 minuten aan kan.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit Room, Diks, Kashia, Miazga, Leerdam, Baker, Nathan, Nakamba, Rashica, Van Wolfswinkel en Tighadouini.

Het seizoen van Go Ahead Eagles tot nu toe
Go Ahead Eagles keerde dit seizoen terug op het hoogste competitieniveau nadat het vorig seizoen in de play-offs had afgerekend met VVV en De Graafschap. De Eredivisie bleek al snel een flinke stap hoger te zijn, waardoor het sprokkelen van punten maar zeer moeizaam op gang kwam.

Na 23 speelronden werd er vijfmaal gewonnen: thuis van Roda JC, Excelsior, Feyenoord en ADO en uit bij NEC. Hierbij is de overwinning op de koploper een noemenswaardige, Feyenoord verloor tot nu toe slechts éénmaal en dat was dus uitgerekend in Deventer bij de toenmalige nummer laatst. Go Ahead speelde daarnaast thuis nog gelijk tegen NEC en er werd uit een punt gepakt bij AZ, Groningen en Excelsior. De overige 14 competitieduels gingen verloren, waardoor de ploeg bijna continu in de onderste regionen van de ranglijst heeft gebungeld.

In totaal werden tot nu toe 19 punten behaald waarmee de 16e plaats bezet wordt. Voor dit weekend was het verschil met de nummer laatst nog twee punten, maar door het punt van ADO Den Haag op de vrijdagavond is de voorsprong geslonken tot één enkel wedstrijdpunt. Het doelsaldo van de Eagles is -16 (21 voor, 37 tegen) waarmee alleen ADO, PEC en Excelsior slechter presteren. De ploeg wist driemaal de nul te houden maar kwam zelf ook al tien keer niet tot scoren. Van de 19 behaalde punten werden er liefst 13 op het eigen veld bijgeschreven, er kan in de Adelaarshorst dus gerust over een thuisvoordeel gesproken worden.

In de eerste ronde van het nationale bekertoernooi waren de amateurs van VV Dongen geen probleem, maar in de tweede ronde kon dat niet gezegd worden van de Jodan Boys. De amateurploeg uit Gouda wist nog binnen 90 minuten met af te rekenen met Go Ahead, het werd 1-2 in Deventer.

Voor Go Ahead zullen de laatste maanden van dit seizoen waarschijnlijk gericht zijn op lijfsbehoud, waarbij er voor elk punt geknokt zal moeten worden. In de wintertransferperiode werd het team daarom versterkt met drie spelers van Engelse clubs, namelijk Daniel Crowley (Arsenal), Elvis Manu (Brighton & Hove Albion) en Pedro Chirivella (Liverpool) – alle drie overgekomen op huurbasis. Daarnaast werd Ludcinio Marengo gehuurd van ADO Den Haag en kwam Lum Rexhepi over van HJK Helsinki.

De topscorers uit de selectie van Hans de Koning zijn Jarchinio Antonia en Sam Hendriks met elk vijf doelpunten. Sander Duits volgt deze twee spelers met drie competitietreffers.

Vitesse uit tegen Go Ahead Eagles
Als twee oude clubs uit het Oosten van het land speelden de ploegen al voor het eerst een officieel duel op een Deventers veld in oktober 1911. Vitesse begon dit eerste duel met slechts 9 spelers en kon uiteindelijk niet meer dan tien man inbrengen, desondanks wonnen de Arnhemmers wel met 0-1.

In totaal speelden de ploegen in 40 eerdere competitieseizoenen tegen elkaar, waarvan 27 seizoenen van vóór de invoering van het betaald voetbal dateren. Tot 1987 was Go Ahead meestal de sterkste partij op het eigen veld, daarna verloor Vitesse niet meer en was er bovendien slechts éénmaal een gelijkspel. De laatste nederlaag werd geleden in de Eerste divisie: in het seizoen 1987/1988 werd het 3-0.

In de Eredivisie werden tot nu toe tien uitwedstrijden gespeeld, waarbij Vitesse zes keer met punten naar huis kon vertrekken. Vijfmaal werd de volle buit behaald, éénmaal werden de punten gedeeld na een doelpuntloze wedstrijd. De vier nederlagen werden wel met grote scores geleden: tweemaal werd het 5-1 en tweemaal 4-0. De grootste overwinning van Vitesse werd geboekt in augustus 1993, het werd destijds 1-4 met drie doelpunten van Hans Gillhaus en één treffer van Benedict Iroha.

In de laatste editie van deze uitwedstrijd, in het seizoen 2014/2015, won Vitesse met 0-2 door doelpunten van Zakaria Labyad en Marko Vejinovic. De thuiswedstrijd uit het huidige seizoen werd met 2-0 gewonnen door doelpunten van Van Wolfswinkel en Baker in het laatste kwartier van de wedstrijd.

Uit de huidige selectie hebben naast Van Wolfswinkel en Baker ook Kashia, Van der Werff en Tighadouini al eerder tegen deze tegenstander gescoord, al deden de laatst twee dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Maikel van der Werff geblesseerd aan zijn knie en de beschikbaarheid van Adnane Tighadouini is nog onzeker door liesklachten.
Bij de tegenstander ontbreken Lars Lambooij, Tom Daemen en Chris David door blessures.

Go Ahead Eagles – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 10 wedstrijden: 5x winst, 1x gelijkspel, 4x verlies.
  • Laatste vijf edities: 4x winst, 1x gelijkspel, 0x verlies.
  • Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 0-2.
  • Grootste overwinning: seizoen 1993/’94, 1-4.
  • Laatste (en enige) gelijkspel: seizoen 1994/’95, 0-0.
  • Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 1979/’80, 5-1.
  • Eerste editie: 29 augustus 1971, 5-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,70.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 2,00.

Zondag 26 februari, 12:30 uur, De Adelaarshorst te Deventer, Go Ahead Eagles – Vitesse, de 24e speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis; assistent-scheidsrechters: Hoekstra en De Nas; vierde official: Blank.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: