21 december 2013 In de media

Voorbeschouwing Heracles Almelo – Vitesse, zaterdag 21 december, 19:45 uur

Vitesse sluit 2013 af met een uitwedstrijd in Almelo.
In Almelo wacht niet alleen de afsluiting van 2013, het is tevens het begin van de tweede helft van de competitie. Heracles Almelo is dus de eerste ploeg die Vitesse dit seizoen twee keer treft, na ook bij de seizoensopening al thuis tegen de oude ploeg van Peter Bosz gespeeld te hebben.

Bij winst gaat Vitesse als winterkampioen de winterstop in: een passende afsluiting van een prima serie competitiewedstrijden, waarbij bovendien het verlies in de beker weer gauw vergeten kan worden.
 
Heracles Almelo dit seizoen
Na de eerste helft van de competitie staat Heracles met 21 punten op de 11e plaats. Opvallend hierbij is dat de ploeg met name buiten het eigen kunstgras de punten heeft gepakt: 13 punten uit negen uitwedstrijden. Ook werd in de uitwedstrijden twee keer zo vaak gescoord per wedstrijd als thuis. Opmerkelijk waren de uitoverwinningen tegen Feyenoord en Heerenveen, maar ook uit Waalwijk en Kerkrade werden alle punten meegenomen.

Thuis werden in acht competitiewedstrijden slechts acht punten behaald met niet meer dan zeven gescoorde doelpunten. Er werd gewonnen van ADO en recent van AZ, gelijkgespeeld tegen PSV en NEC maar er werd ook verloren van PEC, Twente, Groningen en Utrecht. Alleen tegen AZ wist de ploeg twee keer te scoren, in de andere zeven thuiswedstrijden werd niet meer dan ééns het net gevonden. Ondertussen werden thuis wel 13 tegentreffers geïncasseerd.

Mark Uth is de huidige clubtopscorer met vier doelpunten, gevolgd door Bryan Linssen en Oussama Tannane met ieder drie.
Afgelopen woensdag werd de ploeg van Jan de Jonge thuis door Feyenoord uitgeschakeld in de beker; hier waren wel strafschoppen voor nodig na een 1-1 gelijkspel met verlenging.
 
Vitesse uit tegen Heracles Almelo
Vitesse heeft in de geschiedenis al vele competitiewedstrijden tegen Heracles gespeeld, maar pas sinds december 2005 is het een affiche uit de Eredivisie. Voor Vitesse lijkt Heracles overigens geen angstgegner te zijn, maar de uitslag is wel lastig te voorspellen: van de acht uitwedstrijden in de Eredivisie werden drie gewonnen, drie gelijkgespeeld en twee verloren. Met gemiddeld bijna vier doelpunten per wedstrijd kijken ook de neutrale toeschouwers graag naar deze wedstrijd. Afgelopen seizoen vielen er zelfs acht doelpunten, in een voetbalshow met drie treffers van Bony en twee van Van Ginkel werd een 3-5 overwinning behaald. Dit weekend tellen (terecht) vooral de drie punten, ongeacht de score.

Uit de huidige selectie hebben Leerdam, Ibarra, Kashia, Pröpper en Janssen al eerder tegen Heracles gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Theo Janssen voorlopig vanwege een knieblessure. Mike Havenaar is geschorst; de commissie van beroep gaf een schorsing van drie wedstrijden, waarvan na Roda in de beker nog twee zijn uit te zitten. Gaël Kakuta lijkt wél weer beschikbaar na een midweekse blessure.
Bij de tegenstander ontbreken Milano Koenders, Aleksei Kangaskolkka, Matthew Amoah en Dario Vujičević vanwege blessures, Edwin Gyasi is niet wedstrijdfit.
 
Heracles Almelo – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 8 wedstrijden: 3x winst, 3x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste (en grootste) winst: seizoen 2012/’13, 3-5.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2008/’09, 0-0.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 2-2.
* Laatste (en grootste) verlies: seizoen 2010/’11, 6-1.
* Eerste editie: 30 december 2005, 3-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,75.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 2,13.

Zaterdag 21 december 2013, 19:45 uur, Polman Stadion te Almelo: Heracles Almelo – Vitesse, de 18e speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Pieter Vink;
Assistent-scheidsrechters: Siebert en Van Zuilen;
Vierde official: Oostrom.


 
Supportersvereniging Vitesse / .a. stats.sv-vitesse.nl, soccerway.com, vi.nl / Foto’s SV

Hoofdsponsor: