8 januari 2021 In de media

Voorbeschouwing Heracles Almelo vs Vitesse, zaterdag 9 januari, 20:00 uur

Na een korte winterstop wordt de competitie dit weekend hervat, Vitesse begint 2021 in Almelo.

Het transfernieuws van deze week is dat Vitesse twee spelers heeft aangetrokken via de “Reb Bull”-connectie, dat is weer eens wat anders. De centrale verdediger Alois Dominik Oroz is tot 2023 vastgelegd, aanvaller Noah Ohio wordt tot 2022 gehuurd. Zij zijn dit weekend echter nog niet inzetbaar. Daarnaast werd het contract van Roy Beerens ontbonden, hij beëindigde zijn carrière, en werd O21-speler Roy Kuijpers verhuurd aan FC Den Bosch. Mogelijk worden de komende weken ook Hilary Gong, Filip Delaveris, Brend Leeflang, Yassin Oukili of Thomas Buitink nog verhuurd – we gaan het zien.

De maand januari heeft een vol schema en kán bij goed resultaat dus een goede stand op de ranglijst betekenen, ook omdat concurrenten elkaar treffen. Vitesse heeft zeven duels op het programma staan, zes competitiewedstrijden en de achtste finale in het bekertoernooi. Dit weekend begint het jaar met de uitwedstrijd tegen Heracles, midweeks volgt de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht en in het weekend daarna volgt FC Emmen uit.

De komende vijf zaterdagen mogen in de agenda gemarkeerd worden, en vergeet de midweekse wedstrijden op 12, 19 en 27 januari niet.

Voor Sondre Tronstad komen Heracles en Utrecht te vroeg, mogelijk is de Noor over een week tegen FC Emmen weer beschikbaar. De positie van Tronstad lijkt ingevuld te gaan worden door Thomas Bruns.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Bero, Tannane, Bruns, Darfalou en Openda.

Een scheidsrechter is normaal gesproken niet van invloed op de uitslag, maar mag het opvallen dat ene Danny Makkelie is aangesteld?

Vitesse uit tegen Heracles Almelo

Als twee oude clubs uit het Oosten van Nederland hebben Heracles en Vitesse al sinds oktober 1921 officiële wedstrijden tegen elkaar gespeeld. De eerste editie van de uitwedstrijd in de Eerste klasse Oost ging met 2-0 verloren.

In totaal zouden er 16 uitwedstrijden gespeeld worden in de Eerste klasse, tot het begin van de jaren 50 toen het betaald voetbal werd ingevoerd. In 13 van deze wedstrijden moest Vitesse puntloos huiswaarts keren, slechts driemaal werd er gewonnen.

Vanaf het einde van de jaren 50 troffen de ploegen elkaar in de Eerste divisie, in totaal in 19 seizoenen. Ook in deze competitie was dit een lastige uitwedstrijd: er werd 13 keer verloren, viermaal gelijkgespeeld en slechts tweemaal gewonnen.

Het eerste duel in de Eredivisie vond een stuk recenter plaats, op 30 december 2005. Heracles won met 3-1 waarbij de eretreffer van Vitesse op naam kwam van Fred Benson.

Inmiddels werd dit uitduel 15 keer gespeeld in de Eredivisie, waarbij Vitesse vier keer won en er achtmaal gelijkgespeeld werd. Driemaal ging het uitduel verloren, voor het laatst in het seizoen 2018-2019.

Vorig seizoen speelde Vitesse twee officiële uitwedstrijden tegen Heracles. In augustus 2019 speelde de ploegen met 1-1 gelijk in de competitie, in januari 2020 leverde de achtste finale van het bekertoernooi een 0-2 overwinning op, met doelpunten van Tannane en Matavž.

Zowel uit als thuis zijn de duels tussen deze ploegen vaak doelpuntrijk, en er is ook geen tegenstander waartegen Vitesse zo vaak gescoord heeft als Heracles. In officiële competitiewedstrijden werd al 195 keer het doel gevonden door de Arnhemmers, al was maar ongeveer een derde daarvan (66 goals) in uitwedstrijden.

De meest doelpuntrijke uitwedstrijd in de Eredivisie werd gespeeld in februari 2013, het werd toen 3-5 met Vitesse-doelpunten van Wilfried Bony (3x) en Marco van Ginkel (2x).

In het huidige seizoen in oktober 2020 werd het in de thuiswedstrijd tegen Heracles 3-0 door doelpunten van Openda, Darfalou en Tannane.

Uit de huidige selectie hebben naast Openda, Darfalou en Tannane ook Bero, Buitink, Bruns en Bazoer, al eerder tegen Heracles gescoord, al deden de laatste twee dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse is Sondre Tronstad nog niet beschikbaar.

Bij Heracles Almelo ontbreken Navajo Bakboord (blessure) en Teun Bijleveld (niet wedstrijdfit).

Heracles Almelo – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 15 wedstrijden: 4x winst, 8x gelijkspel, 3x verlies.
 • Laatste vijf edities: 1x winst, 3x gelijkspel, 1x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 0-1.
 • Grootste overwinning: seizoen 2012/’13, 3-5.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2019/’20, 1-1.
 • Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 3x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2018/’19, 3-2.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2010/’11, 6-1.
 • Eerste editie: 30 december 2005, 3-1.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,53.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,73.

Zaterdag 9 januari, 20:00 uur, Erve Asito te Almelo, Heracles Almelo – Vitesse, de 15e speelronde van het Eredivisieseizoen 2020/’21.

Scheidsrechter: Danny Makkelie. Assistent-scheidsrechters: Hessel Steegstra en Jan de Vries. Vierde official: Nick Smit. Video-assistenten: Jannick van der Laan en Rogier Honig.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: