12 maart 2022 In de media

Voorbeschouwing Heracles Almelo vs Vitesse, zondag 13 maart, 14:30 uur

Na een week van Hollywood aan de Rijn maakt Vitesse zich op voor een uitwedstrijd in Almelo.

Na de uitwedstrijd tegen Heracles volgt er komende week een duel in Rome, waarbij Vitesse absoluut nog niet kansloos lijkt op basis van het spel op donderdagavond. Maar naast de Europese expeditie is er natuurlijk de nationale competitie waarin gepresteerd moet worden, omdat daar de uitgangspositie voor het komende seizoen bepaald wordt.

Tegenstander Heracles in deze speelronde behaalde 24 van de 26 wedstrijdpunten op eigen veld. Europees voetbal speelt niet direct in het hoofd van de nummer twaalf in de competitie, handhaving des te meer. Juist in de thuiswedstrijden zullen de Almeloërs zich willen profileren, hier moeten de punten behaald worden.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Houwen, Dasa, Oroz, Doekhi, Rasmussen, Wittek, Bero, Domgjoni, Tronstad, Openda en Grbić.

Vitesse uit tegen Heracles Almelo

Als twee oude clubs uit het Oosten van Nederland hebben Heracles en Vitesse al sinds oktober 1921 officiële wedstrijden tegen elkaar gespeeld. De eerste editie van de uitwedstrijd ging met 2-0 verloren in de Eerste klasse Oost.

Totdat in het begin van de jaren 50 het betaald voetbal werd ingevoerd zouden er in totaal 16 uitwedstrijden gespeeld worden in de Eerste klasse. In 13 van deze wedstrijden moest Vitesse puntloos huiswaarts keren, de overige drie duels werden gewonnen.

Het eerste uitduel in de Eredivisie vond plaats op 30 december 2005. Heracles won met 3-1, waarbij de eretreffer van Vitesse op naam kwam van Fred Benson.

Inmiddels werd dit uitduel 16 keer gespeeld in de Eredivisie, waarbij Vitesse vijf keer won en er achtmaal gelijkgespeeld werd. Driemaal ging het uitduel verloren, voor het laatst in het seizoen 2018-2019.

Van de huidige tegenstanders in competitie zijn er slechts vier (Cambuur, Fortuna, Willem II en Go Ahead) waartegen Vitesse het op vreemd veld gemiddeld beter doet dan tegen Heracles, met gemiddeld 1,44 wedstrijdpunten per duel.

Zowel uit als thuis zijn de duels tussen deze ploegen vaak doelpuntrijk, en er is ook geen tegenstander waartegen Vitesse zo vaak gescoord heeft als Heracles. In officiële competitiewedstrijden werd al 199 keer het doel gevonden door de Arnhemmers, al was maar ongeveer een derde daarvan (68 goals) in uitwedstrijden.

De meest doelpuntrijke uitwedstrijd in de Eredivisie werd gespeeld in februari 2013, het werd toen 3-5 met Vitesse-doelpunten van Wilfried Bony (3x) en Marco van Ginkel (2x).

Vorig seizoen won Vitesse deze uitwedstrijden met 0-2 waarbij beide doelpunten gemaakt werden door Bero. In het huidige seizoen in december 2021 werd het 2-1 in de thuiswedstrijd tegen Heracles, door twee doelpunten van Openda, namens de tegenstander was Nikolai Laursen trefzeker.

Uit de huidige selectie hebben naast Bero en Openda ook Buitink en Bazoer al eerder tegen Heracles gescoord, al deed de laatstgenoemde dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Patrick Vroegh (ziekte) en Eric Verstappen (niet wedstrijdfit) in elk geval.

Bij Heracles Almelo ontbreken in elk geval Navajo Bakboord, Sven Sonnenberg en Mateo Les naast enkele langdurig geblesseerden.

Heracles Almelo – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 16 wedstrijden: 5x winst, 8x gelijkspel, 3x verlies.
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2020/’21, 0-2.
 • Grootste overwinning: seizoen 2012/’13, 3-5.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2019/’20, 1-1.
 • Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 3x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2018/’19, 3-2.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2010/’11, 6-1.
 • Eerste editie: 30 december 2005, 3-1.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,56.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,63.

Zondag 13 maart, 14:30 uur, Erve Asito te Almelo, Heracles Almelo – Vitesse, de 26e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis. Assistent-scheidsrechters: Bas van Dongen en Richard Polman. Vierde official: Nick Smit. Video-assistenten: Jannick van der Laan en Kevin Bodde.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: