12 december 2015 In de media

Voorbeschouwing Heracles Almelo vs Vitesse, zondag 16:45 uur

Vitesse sluit zondag de zestiende speelronde af in Almelo, met nog iets recht te zetten voor eerder dit seizoen.
In 2015 worden binnen een week nog twee competitieronden gespeeld door Vitesse, beide duels tegen ploegen uit Twente. Eerst dit weekend nog een uitwedstrijd in Almelo om vervolgens komende vrijdag al thuis FC Twente te mogen ontvangen.

Over de bekerwedstrijd van eind september tegen Heracles hoeven we het eigenlijk niet meer te hebben, er is destijds immers nog weken nagepraat en gelukkig heeft de KNVB deze keer een scheidsrechter met een ander horloge ingepland. Wat rest is dat er nu ruimte is voor een sportieve revanche, waarbij Vitesse bij winst de ploeg uit Almelo ook op de ranglijst kan overstijgen.
 
Renato Ibarra viel deze week uit op de training met een knieblessure en zal pas na de winterstop weer in actie kunnen komen. Peter Bosz zal dit weekend daarom één gedwongen wijziging moeten doorvoeren, want Ibarra had net twee duels een basisplaats heroverd; Milot Rashica is de aangewezen vervanger op rechtsbuiten.

Verder gaf Bosz aan geen wijzigingen te zullen doorvoeren, dus ook Guram Kashia zal opvallend genoeg weer op de bank moeten plaatsnemen. Bosz is niet geheel onterecht tevreden met het basisteam zoals aantrad tegen NEC en PSV; we zullen het maar als een luxepositie beschouwen dat er dan even geen plaats is voor de aanvoerder.
 
Het seizoen van Heracles Almelo
Na vijftien speelronden staat Heracles Almelo met 26 punten op de vierde plaats van de Eredivisie, twee plaatsen en twee punten boven Vitesse. Het doelsaldo van de Heraclieden is +5 (24 voor, 19 tegen), waarbij de ploeg al zes keer de nul hield en zelf drie keer niet tot scoren kwam.

Thuis werden 16 punten behaald uit zeven duels, uit slechts 10 punten uit acht. Een duidelijk verschil tussen thuis en uit, waarbij het positieve momentum gecreëerd door het vernieuwde stadion ongetwijfeld een rol speelt. Thuis werden de eerste vier competitiewedstrijden gewonnen van NEC, Twente, PSV en Heerenveen en later leverde Willem II een vijfde thuiswinst op. In het Polman Stadion werd alleen verloren van Ajax en recent werd er gelijkgespeeld tegen Excelsior. Daarnaast werd thuis in de beker ook nog tweemaal gewonnen.

In de uitwedstrijden presteert de ploeg een stuk minder goed; alleen van Cambuur, ADO en De Graafschap werd gewonnen en bij die laatste twee met de nodige moeite. Er werd daarnaast verloren van Roda, AZ, Utrecht en Feyenoord; het uitduel in Zwolle leverde één punt op.

In eigen huis staat de defensie van Heracles blijkbaar al maanden goed opgesteld, want sinds eind maart 2015 was er in de twaalf officiële thuisduels maar één tegenstander die meer dan één tegentreffer kon produceren: Ajax won twee keer met 0-2. Tel daarbij op dat Heracles in deze periode in de andere thuisduels het net bijna altijd een keer of twee á drie wist te vinden, en het is duidelijk waarom deze ploeg niet onderschat moet worden. Vitesse kan wel hoop putten uit het feit dat Heracles de laatste thuiswedstrijd tegen Excelsior met 0-0 gelijkspeelde én natuurlijk ook dat de Arnhemmers zelf steeds meer ingespeeld lijken te zijn.

De ploeg van John Stegeman heeft een topscorersduo in Oussama Tannane en Wout Weghorst met elk zes competitiedoelpunten. Zij worden gevolgd door Iliass Bel Hassani met vijf treffers.
 
Vitesse uit tegen Heracles Almelo
De eerste officiële uitwedstrijd tegen Heracles dateert van oktober 1921, toen in de Eerste klasse Oost met 2-0 werd verloren. Drie jaar later won Vitesse voor het eerst in Almelo, met 0-1 door een doelpunt van Gerrit Langeler – de derde topscorer aller tijden van Vitesse.

Het eerste duel in de Eredivisie vond tien jaar geleden plaats op 30 december 2005, toen verloor Vitesse met 3-1 waarbij de eretreffer op naam kwam van Fred Benson.

In de tien gespeelde Eredivisieduels won Vitesse drie keer, werd vijf keer gelijkgespeeld en slechts tweemaal verloren. Met name door de grote nederlaag in het seizoen 2010/2011 heeft Vitesse wel een negatief doelsaldo van min 3 (17 voor, 20 tegen). In de laatste vijf edities van dit uitduel in de competitie wist het geel-zwart vier keer punten te pakken, met twee overwinningen en twee gelijke spelen.

Vorig seizoen won Vitesse het thuisduel met 3-0 door doelpunten van Traore (2x) en Labyad. Het uitduel eindigde in een 1-1 gelijkspel; Bertrand Traore had de score in de eerste helft geopend maar diep in extra tijd viel alsnog de gelijkmaker. Dit seizoen werd in het bekertoernooi wederom de overwinning in extra tijd uit handen gegeven.

Er is geen tegenstander waartegen Vitesse in competitie zo vaak gescoord heeft als tegen Heracles: al 180 keer werd het doel gevonden door de Arnhemmers, al was niet meer dan een derde daarvan in uitwedstrijden.

Uit de huidige selectie hebben Oliinyk, Leerdam, Ibarra en Kashia al eerder tegen Heracles gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Nathan en Renato Ibarra door knieblessures en daarnaast is Piet Velthuizen mogelijk nog niet wedstrijdfit.

Bij de tegenstander ontbreekt Ramon Zomer vanwege een schorsing; daarnaast is Tim Breukers niet wedstrijdfit.
 
Heracles Almelo – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

* Totaal 10 wedstrijden: 3x winst, 5x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2012/’13, 3-5.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2014/’15, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 1x 1-1, 3x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2010/’11, 6-1.
* Eerste editie: 30 december 2005, 3-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,70.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 2,00.
 
Zondag 13 december, 16:45 uur, Polman Stadion te Almelo, Heracles Almelo – Vitesse, de zestiende speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Richard Liesveld; assistent-scheidsrechters: De Vries en Hoekstra; vierde official: Dieperink.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: