15 maart 2019 In de media

Voorbeschouwing Heracles Almelo vs Vitesse, zaterdag 16 maart, 20:45 uur

Vitesse neemt dit weekend een vol uitvak mee naar Almelo met de intentie om dit seizoen voor de derde keer van Heracles te winnen.
Zaterdagavond moet Vitesse de recente goede vorm weer zien te bewijzen, tegen het thuisvoordeel van Heracles op het eigen kunstgras. Het Geel-zwart zou voor de vijfde wedstrijd op rij ongeslagen kunnen blijven, liefst met een overwinning natuurlijk want alleen daarmee blijft het perspectief op rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal in leven.

Vitesse liet afgelopen weekend zien dat het de strijd om de derde en vierde plaats in principe aankan, maar dan zal er met name in de uitwedstrijden beter gepresteerd moeten gaan worden. Tot nu toe werden er slechts twaalf punten uit evenveel wedstrijden buiten Arnhem behaald. Vitesse wist dit seizoen al wel te winnen in Almelo, in de tweede ronde van het bekertoernooi.

Het goede nieuws is dat Oussama Darfalou terug is bij de selectie, nadat hij een maand geleden uitviel met een enkelblessure kon hij deze week weer voluit meetrainen. Darfalou zal naar verwachting nog wel op de bank starten.
Thulani Serero lijkt geen last meer te hebben van liesklachten en zal daarom weer in de basis kunnen staan deze speelronde. Het is nog onduidelijk wie hiervan het slachtoffer wordt: naar verwachting zal of Foor of Büttner op de bank moeten plaatsnemen.
Voor Tim Matavž komt het duel nog te vroeg, hij wordt langzaamaan weer wedstrijdfit. Jake Clarke-Salter en Charly Musonda zijn voorlopig afwezig met blessures.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Doekhi, Clark, Ødegaard, Serero, Bero, Büttner of Foor, Dauda en Linssen.

Er staan op dit moment geen spelers op scherp, iedereen zou één gele kaart moeten kunnen incasseren zonder geschorst te worden.
 
Het seizoen van Heracles Almelo
In de eerste drie maanden van het seizoen, van augustus tot en met oktober, kende Heracles een sterke start van het seizoen. Van de twaalf officiële duels die in deze periode werden gespeeld werden er zeven gewonnen en twee gelijkgespeeld. Er werd dus slechts driemaal verloren, eenmaal van Willem II en tweemaal van Vitesse. De eerste twee nederlagen waren buiten Almelo in de competitie, de derde was thuis in de beker. De bekeruitschakeling op 31 oktober tegen Vitesse was de eerste thuiswedstrijd van het seizoen die niet gewonnen werd.

In deze eerste periode van het seizoen klommen de Almeloërs op naar de vierde plaats van de ranglijst, kort achter PSV, Ajax en Feyenoord. Opmerkelijk waren het gelijkspel uit bij Ajax (1-1) en de overwinningen op AZ (3-2) en Heerenveen (3-5).
Daarna volgde een moeilijke periode van november tot aan het begin van februari: van tien gespeelde competitiewedstrijden gingen er liefst acht verloren. Het meest opvallend waren hierbij de uitnederlaag bij Fortuna (3-0) en de thuisnederlaag tegen PEC (0-2). Er werd deze periode nog wel gewonnen van VVV (4-1) en Excelsior (0-3). De schade bleef op zich nog beperkt, op de ranglijst zakte Heracles naar de achtste plaats.

Vanaf 9 februari lijkt de Twentse ploeg weer een nieuwe periode te zijn begonnen. Er werden drie wedstrijden op rij gewonnen, te beginnen met een 1-0 tegen Ajax om daarna Fortuna met 6-0 naar huis te sturen. De derde overwinning werd geboekt bij VVV waar een strafschop van oud-Vitessenaar Mo Osman de Tukkers aan drie punten hielp (0-1).

De twee meest recent gespeelde duels leverden daarentegen maar één punt op. Er werd thuis met 1-5 van Utrecht verloren en uit tegen FC Emmen werd het 1-1.
Na 25 speelronden staat Heracles Almelo nu op de zevende plaats met 36 punten, slechts vier punten onder de vijfde plaats van Vitesse en met elf punten boven nummer 16 veilig genoeg om niet naar beneden te hoeven kijken. Het doelsaldo van de Almeloërs is min vijf (43 voor, 48 tegen), waarbij de ploeg liefst achtmaal niet tot scoren kwam maar toch ook vijfmaal het eigen doel schoon gehouden werd.

In de ranglijst van thuiswedstrijden staat Heracles met 24 punten uit twaalf duels op de zesde plaats. Er werd achtmaal gewonnen in het Polman Stadion en viermaal verloren. Er werd gewonnen van ADO (4-2), AZ (3-2), De Graafschap (4-0), Emmen (2-1), Groningen (4-1), VVV (4-1), Ajax (1-0) en Fortuna (6-0). Thuis werd er in de competitie verloren van Feyenoord (0-2), PSV (0-4), PEC (0-2) en Utrecht (1-5).

Gemiddeld werden er thuis bijna twee-en-een-half doelpunt (2,42) per wedstrijd geproduceerd, maar tegelijk werden er ook ruim anderhalf (1,67) geïncasseerd. In totaal zijn er dus meer dan vier doelpunten per thuiswedstrijd te zien.
In de ranglijst van 2019 staat Heracles op de 11e plaats met 10 punten uit acht wedstrijden, respectievelijk zes plaatsen en vier punten onder Vitesse.

In de ploeg van Frank Wormuth is Adrián Dalmau de topscorer met 12 competitiedoelpunten, 28% van de totale doelpuntenproductie van Heracles. De Spaanse spits wordt op de hielen gevolgd door Kristoffer Peterson die ook al elf keer het net wist te vinden. Op gepaste afstand wisten Brandley Kuwas, Mo Osman en Lerin Duarte respectievelijk nog zes, vijf en vier goals te maken.
 
Vitesse uit tegen Heracles Almelo
Als twee oude clubs uit de oostelijke regio van Nederland hebben Vitesse en Heracles al sinds oktober 1921 officiële wedstrijden tegen elkaar gespeeld. De eerste editie van deze uitwedstrijd was er één in de Eerste klasse Oost en werd met 2-0 verloren. In totaal zouden er 16 uitwedstrijden gespeeld worden in de Eerste klasse, tot het begin van de jaren 50 toen het betaald voetbal werd ingevoerd. In liefst 13 van deze wedstrijden moest Vitesse puntloos huiswaarts keren, slechts driemaal werd er gewonnen.

Vanaf het einde van de jaren 50 troffen de ploegen elkaar in de Eerste divisie, in totaal in 19 seizoenen. Ook in deze competitie was dit een lastige uitwedstrijd: er werd 13 keer verloren, viermaal gelijkgespeeld en slechts tweemaal gewonnen. De laatste uitwedstrijd op dit niveau werd gespeeld in november 1988 en zou in een 1-1 gelijkspel eindigen, met Vitesse-doelpunt van Glenn Sonneville.

Het eerste duel in de Eredivisie vond veel recenter plaats, op 30 december 2005. Heracles won met 3-1 waarbij de eretreffer van Vitesse op naam kwam van Fred Benson.

Inmiddels werd dit uitduel 13 keer gespeeld in de Eredivisie, waarbij Vitesse vier keer won en er zevenmaal werd gelijkgespeeld. Slechts tweemaal ging het uitduel verloren, maar Vitesse heeft wel een klein negatief doelsaldo van min 2 (20 voor, 22 tegen), met name door de grote 6-1 nederlaag in het seizoen 2010-2011. Sinds die grote nederlaag is het Geel-zwart in dit Eredivisie-uitduel al zeven edities ongeslagen, met drie overwinningen en vier gelijke spelen.

Zowel uit als thuis zijn de duels tussen deze ploegen vaak doelpuntrijk, en er is dan ook geen tegenstander waartegen Vitesse zo vaak gescoord heeft als Heracles. In officiële competitiewedstrijden werd al 189 keer het doel gevonden door de Arnhemmers, al was maar een derde daarvan (63 goals) in uitwedstrijden.

De meest doelpuntrijke uitwedstrijd in de Eredivisie werd gespeeld in februari 2013, het werd toen 3-5 met Vitesse-doelpunten van Wilfried Bony (3x) en Marco van Ginkel (2x).
Vorig seizoen eindigde het uitduel in een 1-1 gelijkspel waarbij Kristoffer Peterson de score namens Heracles opende in de 73e minuut, Bryan Linssen maakte vlak voor tijd gelijk.

Dit seizoen speelde Vitesse al tweemaal eerder tegen Heracles. Begin oktober werd er thuis met 4-0 gewonnen door doelpunten van Darfalou (2x), Foor en Büttner waarbij laatstgenoemde in extra tijd ook nog een strafschop mistte. Eind oktober speelde Vitesse in de tweede ronde van het bekertoernooi in Almelo, dit zou een 0-2 overwinning worden met doelpunten van Ødegaard en Buitink.

Uit de huidige selectie hebben naast Buitink, Büttner, Darfalou, Foor, Linssen en Ødegaard ook Beerens en Matavž al eerder tegen Heracles gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken door knieblessures Jake Clarke-Salter en Charly Musonda, Tim Matavž is nog niet wedstrijdfit na zijn kuitbeenbreuk. Arnold Kruiswijk zal door slepende rugklachten in principe niet meer in actie komen dit seizoen.
Bij Heracles Almelo ontbreken Robin Pröpper, Sebastian Jakubiak, Tim van de Berg en Zeki Erkilinc door blessures, Jesper Drost en Tim Breukers zijn geschorst.
 
Heracles Almelo – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 13 wedstrijden: 4x winst, 7x gelijkspel, 2x verlies
  • Laatste vijf edities: 1x winst, 4x gelijkspel, 0x verlies
  • Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 0-1
  • Grootste overwinning: seizoen 2012/’13, 3-5
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 1-1
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 3x 1-1, 3x 2-2
  • Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2010/’11, 6-1
  • Eerste editie: 30 december 2005, 3-1
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,54
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,69.

Zaterdag 16 maart, 20:45 uur, Polman Stadion te Almelo, Heracles Almelo – Vitesse, de 26e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Björn Kuipers. Assistent-scheidsrechters: Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Vierde official: Stan Teuben. Video-assistenten: Joey Kooij en Johan Hubers.

Hoofdsponsor: