7 maart 2015 In de media

Voorbeschouwing Heracles Almelo vs Vitesse, zaterdag 19:45 uur

Na wedstrijden tegen FC Twente en PEC Zwolle treft Vitesse dit weekend weer een ploeg uit het oosten van het land. Zoals bij elke wedstrijd, de voorbeschouwing van vitesse.org redacteur Sebastiaan.
Vitesse reist deze zaterdag af naar Almelo voor een duel tegen Heracles. Het toeval wil dat de laatste keer dat Vitesse zes competitieduels op rij won het zevende duel ook uit tegen Heracles was: eind 2013 kwam toen de zegereeks ten einde met een 2-2 gelijkspel. Het verschil was destijds wel dat Vitesse voorafgaand aan dat duel een dramatische bekerwedstrijd tegen Roda JC had gespeeld; wat dat betreft zal het vertrouwen nu een stuk beter zijn.

Arnold Kruiswijk zal deze speelronde voor het eerst sinds december vorig jaar weer deel uitmaken van de wedstrijdselectie. Hij wordt echter nog niet als wedstrijdfit gezien en is dus geen kandidaat om de geschorste Guram Kashia te vervangen. Dan Mori zal als vervanger van Kashia in de basis beginnen, verder worden geen wijzigingen verwacht.

Vitesse heeft tot nu toe 1498 doelpunten in de Eredivisie gemaakt; dit weekend zou de mijlpaal van 1500 dus bereikt kunnen worden.
 
Het seizoen van Heracles Almelo

Na 25 speelronden staat Heracles Almelo met 21 punten op de 16e plaats, slechts zes punten boven de nummer laatst. Het doelsaldo is hierbij -18 (33 voor, 51 tegen), waarbij slechts tweemaal de nul werd gehouden en de ploeg zelf zeven keer niet tot scoren kwam.

Heracles begon redelijk dramatisch aan het seizoen: in de eerste zeven duels werd niet één punt behaald. Door vervolgens wel te winnen tegen NAC en Go Ahead kon de ploeg in de elfde speelronde de laatste plaats achter zich laten. In november en december volgde een opleving met overwinningen tegen ADO, Heerenveen en Utrecht, waarna het zes-punten-duel tegen FC Dordrecht niet meer dan een gelijkspel opleverde. Hiermee werd de 14e plaats behaald, tot nu toe het hoogtepunt van dit seizoen.

In de laatste wedstrijd voor de winterstop bracht Vitesse de opmars van de ploeg uit Almelo weer tot stilstand; in Arnhem werd het 3-0. Daarna behaalde de ploeg nog sporadisch punten, beperkt tot duels in eigen huis.

In Almelo behaalde Heracles 12 punten, net iets meer dan de helft dus, in 12 gespeelde wedstrijden. Het doelsaldo thuis is -4 (18 voor, 22 tegen), met 1 clean sheet en daarnaast kwam de ploeg driemaal niet tot scoren. De opvallendste uitslag was de 2-0 overwinning op Feyenoord, onlangs op 14 februari. De Rotterdammers konden totaal geen grip krijgen op de wedstrijd, en de Almeloërs kregen hiermee dus geen punten teveel.

De ploeg van John Stegeman kent op dit moment Wout Weghorst als topscorer met zes treffers. Hij wordt gevolgd door drie spelers met ieder vijf doelpunten: Thomas Bruns, Brian Linssen en Oussama Tannane. Oud-Vitessenaar Brahim Darri scoorde zowel in zijn eerste als tweede duel voor Heracles, maar hij staat sindsdien droog.
 

 
Vitesse uit tegen Heracles Almelo

De eerste officiële uitwedstrijd tegen Heracles dateert van oktober 1921: in de Eerste Klasse Oost won de ploeg uit Almelo deze wedstrijd met 2-0. In het betaald voetbal werd de eerste uitwedstrijd in de Eerste Divisie B gespeeld in oktober 1958, met een 2-2 gelijkspel als eindresultaat.

De geschiedenis van dit duel in de Eredivisie is een stuk korter; de eerste editie vond nog geen tien jaar geleden plaats. In de negen gespeelde edities won Vitesse drie keer, werd vier keer gelijkgespeeld en slechts tweemaal verloren. Met name door de grote nederlaag in het seizoen 2010/2011 heeft Vitesse wel een negatief doelsaldo van -3 (16 voor, 19 tegen).

Vorig seizoen kwam Vitesse in dit uitduel nog voor de rust met 0-2 voor te staan, met doelpunten van Patrick van Aanholt en Lucas Piazon. Uiteindelijk moest echter een 2-2 gelijkspel worden toegestaan.

In het thuisduel van dit seizoen won Vitesse met 3-0, waarbij Bertrand Traoré (2x) en Zakaria Labyad de eindstand al voor de rust hadden opgetekend. Uit de huidige selectie hebben daarnaast ook Leerdam, Ibarra, Kashia en Pröpper al eerder tegen Heracles gescoord.
 
Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreekt Guram Kashia; hij behaalde tegen PEC zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is daardoor geschorst.

Bij de tegenstander ontbreekt Mike te Wierik vanwege een blessure; door een disciplinaire schorsing is daarnaast ook Oussama Tannane niet beschikbaar.
 
Heracles Almelo – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 9 wedstrijden: 3x winst, 4x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2012/’13, 3-5.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2013/’14, 2-2.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 3x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2010/’11, 6-1.
* Eerste editie: 30 december 2005, 3-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,78.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 2,11.
 
Zaterdag 7 maart, 19:45 uur, Polman Stadion te Almelo, Heracles Almelo – Vitesse, de 26e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Björn Kuipers; assistent-scheidsrechters: Van Roekel en Zeinstra; vierde official: Manschot.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: