24 augustus 2019 In de media

Voorbeschouwing Heracles Almelo vs Vitesse, zaterdag 24 augustus, 19:45 uur

Vitesse reist zaterdag naar Almelo voor een uitwedstrijd tegen Heracles, het is de vijftigste competitie-uitwedstrijd in de historie bij de Twentenaren.
Het transfernieuws van deze week is dat Rasmus Thelander is vertrokken naar Denemarken. De Deen kon vorig seizoen geen vaste basisplaats veroveren en had ook nu geen uitzicht op (veel) speelminuten.
Tegen Heracles zal ook Thulani Serero ontbreken in verband met een aanstaande transfer. Al ruim een week gaan hierover de geruchten rond.

Ondertussen lijkt Matúš Bero nog niet hersteld van de wedstrijd tegen PEC Zwolle, de Slowaakse middenvelder moest het veld al in de eerste helft verlaten nadat hij aan het hoofd geraakt was. Verder blessureleed is er bij Charly Musonda jr. en Hilary Gong, beiden kampen met knieblessures waarmee vorig seizoen ook al grotendeels gemist werd.

Bero werd tegen PEC nog vervangen door Serero, maar die optie is er nu dus niet meer. Het lijkt erop dat Navarone Foor de vrijgekomen positie overneemt, hij deelt het middenveld dan met Tannane, Bazoer en Grot.
De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Pasveer, Karavaev, Doekhi, Obispo, Clark, Tannane, Bazoer, Foor, Grot, Linssen en Matavž.
 
Vitesse uit tegen Heracles Almelo
Als twee oude clubs uit de oostelijke regio van Nederland hebben Heracles en Vitesse al sinds oktober 1921 officiële wedstrijden tegen elkaar gespeeld. De eerste editie van deze uitwedstrijd was er één in de Eerste klasse Oost, dit duel ging met 2-0 verloren.

In totaal zouden er 16 uitwedstrijden gespeeld worden in de Eerste klasse, tot het begin van de jaren 50 toen het betaald voetbal werd ingevoerd. In 13 van deze wedstrijden moest Vitesse puntloos huiswaarts keren, slechts driemaal werd er gewonnen.

Vanaf het einde van de jaren 50 troffen de ploegen elkaar in de Eerste divisie, in totaal in 19 seizoenen. Ook in deze competitie was dit een lastige uitwedstrijd: er werd 13 keer verloren, viermaal gelijkgespeeld en slechts tweemaal gewonnen. De laatste uitwedstrijd op dit niveau werd gespeeld in november 1988 en zou in een 1-1 gelijkspel eindigen, met Vitesse-doelpunt van Glenn Sonneville.

Het eerste duel in de Eredivisie vond een stuk recenter plaats, op 30 december 2005. Heracles won met 3-1 waarbij de eretreffer van Vitesse op naam kwam van Fred Benson.
Inmiddels werd dit uitduel 14 keer gespeeld in de Eredivisie, waarbij Vitesse vier keer won en er zevenmaal werd gelijkgespeeld. Driemaal ging het uitduel verloren, voor het laatst in het afgelopen seizoen. Op 16 maart van dit jaar stond het halverwege 2-2, met Vitesse-doelpunten van Foor en Bero, in de tweede helft wist de tegenstander nog éénmaal te scoren.

Vorig seizoen speelde Vitesse overigens tweemaal uit bij Heracles. Eind oktober 2018 werd de tweede ronde van het bekertoernooi in Almelo gespeeld, wat een 0-2 overwinning zou worden met doelpunten van Ødegaard en Buitink.

Zowel uit als thuis zijn de duels tussen deze ploegen vaak doelpuntrijk, en er is ook geen tegenstander waartegen Vitesse zo vaak gescoord heeft als Heracles. In officiële competitiewedstrijden werd al 191 keer het doel gevonden door de Arnhemmers, al was maar ongeveer een derde daarvan (65 goals) in uitwedstrijden.

De meest doelpuntrijke uitwedstrijd in de Eredivisie werd gespeeld in februari 2013, het werd toen 3-5 met Vitesse-doelpunten van Wilfried Bony (3x) en Marco van Ginkel (2x).
Uit de huidige selectie hebben naast Bero, Foor en Buitink ook Darfalou, Linssen, Bazoer, Beerens en Matavž al eerder tegen Heracles gescoord, al deden de laatste drie dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is de beschikbaarheid onzeker van Matúš Bero (hoofd) en Charly Musonda jr. (knie). Hilary Gong staat langdurig aan de kant door een knieblessure.
Bij Heracles Almelo ontbreken Mo Osman, Tim Breukers en Sebastian Jakubiak door blessures.
 
Heracles Almelo – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 14 wedstrijden: 4x winst, 7x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 3x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2016/’17, 0-1.
* Grootste overwinning: seizoen 2012/’13, 3-5.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2017/’18, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 3x 1-1, 3x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2018/’19, 3-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2010/’11, 6-1.
* Eerste editie: 30 december 2005, 3-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,57.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,79.
 
Zaterdag 24 augustus, 19:45 uur, Erve Asito te Almelo, Heracles Almelo – Vitesse, de vierde speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Jeroen Manschot. Assistent-scheidsrechters: Rens Bluemink en Patrick Inia. Vierde official: Martin Pérez. Video-assistenten: Bas Nijhuis en Djurre Zijlstra.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: