7 februari 2015 In de media

Voorbeschouwing NAC Breda vs Vitesse, zaterdag 20:45 uur

Vitesse speelt de vierde uitwedstrijd in twee weken en reist dit weekend voor de verandering naar het zuiden van het land.
Na twee gewonnen wedstrijden heeft Bosz waarschijnlijk geen reden om wijzigingen door te voeren in de basiself. Tegen NAC zal de aanval dan weer bestaan uit Labyad, Traoré en Oliinyk; Djurdjevic en Dauda mogen op de bank beginnen en Ibarra is nog niet wedstrijdfit.

Als Vitesse zaterdagavond weet te winnen stijgt de ploeg in elk geval voor een dag naar de achtste plaats; Groningen zal dan op zondag moeten afrekenen met AZ om de plek weer terug te pakken. Komende week in elk geval geen midweekse wedstrijden, dus kan er weer goed getraind worden richting de thuiswedstrijd op zaterdag 14 februari.
 
Het seizoen van NAC Breda
Na 21 speelronden staat NAC met slechts 15 punten op de 17e plaats, met niet meer dan vier punten voorsprong op de nummer laatst FC Dordrecht. Het daarbij behorende doelsaldo is dieprood: min 26 (17 voor, 43 tegen). De ploeg hield weliswaar nog vier keer de nul, maar kwam zelf ook acht keer niet tot scoren. Er werd slechts drie keer gewonnen en zes keer gelijkgespeeld.

Het zijn cijfers voor een ploeg die nacompetitie tegen degradatie zal moeten spelen, en daar zijn ze zich in Breda wel van bewust. Trainer Robert Maaskant keerde deze winter daarom terug bij de club, om het tij nog te keren.

De laatste wedstrijd die werd gewonnen dateert van 6 december, uit bij SC Cambuur. Sindsdien werden nog maar twee punten behaald, maar dat was dan wel onder de nieuwe trainer. In 2015 werd verloren van PEC en PSV, gelijkspel was er tegen Willem II en Excelsior – beide met een doelpuntloos 0-0. Het meest opvallend is het kleine aantal doelpunten dat de ploeg nog weet te produceren: sinds november vorig jaar werden er in 12 officiële duels slechts drie doelpunten geteld!

Toch blijft dit een niet te onderschatten tegenstander. Want juist omdat de ploeg weet dat handhaving in de hoogste divisie aan een zijden draadje hangt, zal alles gegeven moeten worden en hoeft er geen middel geschuwd te worden.

Oud-Vitesse-speler Adnane Tighadouini is clubtopscorer met zes competitietreffers. Hij wordt gevolgd door Erik Falkenburg en Mats Seuntjens met ieder twee doelpunten.
 
Vitesse uit tegen NAC Breda
Deze uitwedstrijd in de Eredivisie is zo goed als in balans: 6x winst, 6x verlies en 12x gelijk, met in totaal 30 goals voor Vitesse en 31 voor NAC. Als ook de overige officiële wedstrijden in Breda worden meegenomen valt de balans uit in het voordeel van Vitesse, met name door de uitslagen in de Eerste divisie in de jaren 80.

Doelpuntrijk is deze wedstrijd meestal niet; de uitzonderingen leverden vaak een gelijkspel op, wat weer onderstreept hoezeer de teams aan elkaar gewaagd waren in het verleden.

Vorig seizoen won Vitesse deze uitwedstrijd met 1-2, door doelpunten van Labyad en Havenaar. De thuiswedstrijd in oktober van dit seizoen werd met 2-2 gelijkgespeeld, waarbij Vejinović tweemaal scoorde namens Vitesse en Tighadouini tweemaal namens NAC.

Naast Vejinović en Labyad hebben uit de huidige selectie ook Leerdam en Ibarra al eens tegen deze tegenstander gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Renato Ibarra (kuitblessure) en Arnold Kruiswijk (niet wedstrijdfit).
Nac Breda missen Henrico Drost en Jeffrey Sarpong in verband met blessures.
 
NAC Breda – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 24 wedstrijden: 6x winst, 12x gelijkspel, 6x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 1-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2012/’13, 0-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2010/’11, 1-1.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 4x 1-1, 4x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2011/’12, 1-0.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 4-0.
* Eerste editie: 16 april 1972, 1-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,25.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,29.
 
Zaterdag 7 februari, 20:45 uur, Rat Verlegh Stadion te Breda, NAC Breda – Vitesse, de 22e speelronde van het Eredivisieseizoen 2014/'15.
Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer; assistent-scheidsrechters: Geutjes en Bluemink; vierde official: Manschot.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: