6 april 2018 In de media

Voorbeschouwing NAC Breda vs Vitesse, zaterdag 7 april 18.30 uur

Na twee thuiswedstrijden met teleurstellende resultaten speelt Vitesse dit weekend weer een uitwedstrijd. In Breda mag de ploeg gaan bewijzen dat het de play-offs om Europees voetbal verdient.
In de eerste plaats moet Vitesse weer eens gaan scoren, sinds de tweede helft uit tegen FC Utrecht werden er al 215 minuten (plus extra tijd) geen goals meer gemaakt. De laatste 47 schoten leverden geen enkele treffer op, het vizier stond dus duidelijk niet op scherp.

Gelukkig is Tim Matavž wel weer fit genoeg om in de basis te kunnen starten, hij is dit seizoen toch een stuk gevaarlijker aanvaller gebleken dan Luc Castaignos. In de verdediging moet Lassana Faye plaatsmaken op de linksback-positie en keert Alexander Büttner terug. Het is 19 duels geleden, ruim een half seizoen dus, dat Büttner voor het laatst in de basis mocht starten.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Houwen, Karavaev, Kashia, Miazga, Büttner, Serero, Mount, Foor, Beerens, Matavž en Linssen.
Luc Castaignos staat momenteel met vier gele kaarten op scherp, bij een volgende kaart is hij geschorst.
 
Het seizoen van NAC Breda
NAC Breda begon het seizoen met een 4-1 nederlaag in Arnhem en wist toen meteen weer dat de Eredivisie echt iets meer vraagt dan de Eerste divisie. Het doel was duidelijk, er moest gestreden worden om handhaving op het hoogste competitieniveau. Het gehele seizoen bevond de ploeg van Stijn Vreven zich zodoende onderin het rechter rijtje, de laatste acht speelronden wel net boven de plaatsen voor nacompetitie.

Na 29 speelronden staat NAC met 27 punten op plaats 15, vier punten boven Roda JC en daarmee de 16e plaats. Het doelsaldo is 18 negatief (34 voor, 52 tegen), ook daarmee staat NAC op de 15e plaats. Liefst tienmaal kwamen de Bredanaren niet tot scoren, viermaal werd de nul gehouden.

De 27 punten werden behaald met zeven overwinningen en zes puntendelingen, 16 duels werden geen punten gepakt.

In 14 thuiswedstrijden werden totaal 16 punten behaald, met vijf overwinningen (op Groningen, Excelsior, Utrecht, Heracles en Feyenoord) en een enkel gelijkspel (tegen Sparta). Er werd in Breda verloren van PSV, ADO, PEC, Ajax, Twente, VVV, AZ en Roda JC. Opvallend zijn de grote uitschieters thuis: er werd met 6-1 gewonnen van Heracles en met 0-8 verloren van Ajax.

Met het bezoek van Vitesse staat NAC’s laatste avond-wedstrijd van het seizoen op het programma. Het “avondje NAC” stond dit seizoen al negen maal eerder op de kalender, wat drie overwinningen, een gelijkspel en vijf nederlagen opleverde.

Mocht NAC vanavond verliezen dan zou dat een evenaring zijn van het negatieve clubrecord van negen thuisnederlagen in een Eredivisie-seizoen. De laatste keer dat de club dit overkwam was in het seizoen 2014-2015 en zou dit mede oorzaak zijn voor de degradatie destijds.

De topscorer uit de ploeg van Stijn Vreven is Thierry Ambrose met tien competitietreffers. De Franse aanvaller wordt gevolgd door Rai Vloet en Umar Sadiq met elk vier gescoorde goals.
 
Vitesse uit tegen NAC Breda
De eerste officiële uitwedstrijd tegen NAC dateert van mei 1956. Dit duel in de Hoofdklasse A werd met 3-1 verloren waarbij Henk Arendsen bij een 3-0 achterstand de eretreffer voor Vitesse maakte.

De eerste overwinning van Vitesse vond plaats in mei 1986 toen het duel in de Eerste divisie met 0-3 werd afgesloten door doelpunten van Ricky Talan, Roger Schouwenaar en Peter Tillmann. In de Eerste divisie werden totaal vijf uitduels gespeeld waarvan er drie werden gewonnen, één gelijkgespeeld en één verloren.

Sinds april 1972 werd dit uitduel 25 keer gespeeld als onderdeel van de Eredivisie. De statistieken zijn hierbij zo goed als in balans met een klein Arnhems voordeel: 7x winst, 6x verlies en 12x gelijk, met in totaal 31 goals voor elk van beide ploegen.

Doelpuntrijk is deze wedstrijd meestal niet en de uitzonderingen leverden vaak een gelijkspel op, wat weer onderstreept hoezeer de teams aan elkaar gewaagd waren in het verleden. Toch geldt Vitesse een beetje als angstgegner voor NAC, omdat de laatste drie duels in Breda werden gewonnen door de Arnhemmers. Van de andere Eredivisieclubs kan alleen SC Heerenveen dezelfde statistieken overleggen.

Als naar zowel de thuis als uitduels wordt gekeken is Vitesse tegen NAC al acht wedstrijden op rij ongeslagen, met zeven overwinningen en één gelijkspel.

De grootste overwinning in Eredivisie-verband werd geboekt in oktober 2012 toen doelpunten van Reis en Bony (2x) een eindstand van 0-3 op het scorebord hadden gezet.
De laatste uitwedstrijd tegen NAC vond plaats op 7 februari 2015 waarbij Vitesse met 0-1 won door een doelpunt van Bertrand Traore.

In het huidige seizoen werd de eerste wedstrijd thuis tegen NAC geopend met drie doelpunten in het eerste half uur, uiteindelijk zou het duel met 4-1 worden afgesloten. De Vitesse-treffers kwamen hierbij op naam van Bruns, Linssen, Matavž en Rashica, het doelpunt namens de bezoekers werd gemaakt door Thierry Ambrose.

Uit de huidige selectie hebben naast Bruns, Linssen en Matavž ook Serero en Castaignos al eerder tegen NAC gescoord, al deden zij dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Arnold Kruiswijk nog door de nasleep van rugklachten.
Bij NAC Breda zijn N’Toko, Korte, Agyepong, Schoofs en Rommens mogelijk nog niet beschikbaar.
 
NAC Breda – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie

 • Totaal 25 wedstrijden: 7x winst, 12x gelijkspel, 6x verlies
 • Laatste vijf edities: 3x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies
 • Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 0-1
 • Grootste overwinning: seizoen 2012/’13, 0-3
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2010/’11, 1-1
 • Gelijkspel: 3x 0-0, 4x 1-1, 4x 2-2, 1x 3-3
 • Laatste nederlaag: seizoen 2011/’12, 1-0
 • Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 4-0
 • Eerste editie: 16 april 1972, 1-0
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,24
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,24 
Zaterdag 7 april, 18:30 uur, Rat Verlegh Stadion te Breda, NAC Breda – Vitesse, de 30e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük. Assistent-scheidsrechters: Brondijk en Langkamp. Vierde official: Dieperink.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: