9 december 2018 In de media

Voorbeschouwing NAC Breda vs Vitesse, zondag 9 december, 16:45 uur

Vitesse sluit zondag de speelronde af met een bezoek aan de hekkensluiter van de ranglijst.
Net als tegen FC Emmen afgelopen weekend begint Vitesse tegen NAC als favoriet aan de wedstrijd, maar ook nu geeft dat uiteraard weer geen garantie op punten. Ook tegen de nummer laatst mag er van onderschatting geen sprake zijn.
Voor NAC is Vitesse thuis een beetje een angstgegner, in de Eredivisie werden door de ploeg uit Breda procentueel alleen minder thuiswedstrijden gewonnen van Ajax dan van het Arnhemse Geel-zwart.

Vitesse-supporters lijken ondertussen de blik al op de laatste twee uitwedstrijden van het jaar te hebben gericht: zowel de bekerwedstrijd bij de Kozakken Boys als het Gelderse onderonsje in Doetinchem is inmiddels uitverkocht.
Jake Clarke-Salter zal volgende week weer aansluiten bij de selectie, verder is er geen nieuws over de geblesseerden. De spelers die naast Clarke-Salter nog ontbreken zijn Arnold Kruiswijk, Tim Matavž, Charly Musonda en Maikel van der Werff.

In deze speelronde kiest coach Slutskiy waarschijnlijk weer voor het vertrouwde middenveld met Bero, Serero en Foor, Martin Ødegaard zal dan weer vanaf de rechter flank mogen starten. Slachtoffer van de terugkeer van Navarone Foor is in dit geval dan Roy Beerens die weer op de bank mag plaatsnemen.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Thelander, Doekhi, Büttner, Serero, Bero, Foor, Ødegaard, Darfalou en Linssen.
Matúš Bero staat met vier gele kaarten op scherp, bij een volgende kaart is hij geschorst.
 
Het seizoen van NAC Breda
Vorig seizoen wist NAC Breda zich met enige moeite te handhaven in de Eredivisie, de ploeg bleef uiteindelijk met een marge van vier punten boven de gevarenzone. Op zich was dat geen slecht resultaat voor een eerste seizoen terug op het hoogste niveau, dit seizoen zou het met de extra ervaring iets makkelijker moeten zijn om zich te handhaven, maar dat is nog niet in de resultaten terug te zien.

NAC verloor tot nu toe tien van de 14 gespeelde wedstrijden, tweemaal werd er gelijkgespeeld en tweemaal werd er gewonnen. Met acht behaalde wedstrijdpunten staat de ploeg als laatste op de ranglijst, twee punten onder De Graafschap en vijf punten onder FC Groningen. Het doelsaldo is liefst -20 (15 voor, 35 tegen) waarbij de ploeg zesmaal niet tot scoren kwam en slechts eenmaal de nul wist te houden.
Van de acht behaalde wedstrijdpunten werd er slechts één buiten Breda behaald: uit tegen ADO Den Haag werd eind oktober met 1-1 gelijkgespeeld.

Er is dus wel iets van een thuisvoordeel dit seizoen, maar ook in het eigen stadion werden er meer punten verloren dan gewonnen. Thuis tegen De Graafschap werd half augustus met 3-0 gewonnen, de andere driepunter was begin november tegen Heracles (2-1). In het beladen thuisduel tegen Willem II werd nog een punt gepakt (2-2), de overige thuiswedstrijden gingen verloren tegen Excelsior (0-2), Fortuna Sittard (2-3), PSV (0-2) en Ajax (0-3).
Vorig weekend kwam NAC uit tegen FC Groningen in een ware degradatiekraker net na de rust op een 1-2 voorsprong, maar de ploeg was niet bij machte om de voorsprong vast te houden, de Groningers wisten nog viermaal te scoren waardoor de wedstrijd in 5-2 eindigde.

In de KNVB beker kwam NAC niet verder dan de eerste ronde, op bezoek bij RKC Waalwijk werd een 2-0 nederlaag geleden.
In de ploeg van Mitchell van der Gaag is Mitchell te Vrede topscorer met 6 competitiedoelpunten. Te Vrede wordt gevolgd door Mikhail Rosheuvel die tot nu toe driemaal doel trof, Gianluca Nijholt en Luka Ilić waren daarnaast elk tweemaal trefzeker.
 
Vitesse uit tegen NAC Breda
De eerste officiële uitwedstrijd tegen NAC dateert van mei 1956. Dit duel in de Hoofdklasse A werd met 3-1 verloren waarbij Henk Arendsen bij een 3-0 achterstand de eretreffer voor Vitesse maakte.
Het zou hierna tot de jaren 70 duren voor een volgende treffen, in dit decennium werden vier uitduels in de Eredivisie gespeeld wat drie puntendelingen en één nederlaag zou opleveren.

In de jaren 80 werd NAC in vijf seizoenen van de Eerste divisie getroffen. De eerste uitoverwinning van Vitesse zou plaatsvinden in mei 1986, toen doelpunten van Ricky Talan, Roger Schouwenaar en Peter Tillmann het duel met 0-3 zouden beslissen. In de vijf uitduels van de Eerste divisie werd er in totaal driemaal gewonnen en daarnaast werd zowel éénmaal gelijkgespeeld als verloren.

Sinds april 1972 werd dit uitduel 26 keer gespeeld als onderdeel van de Eredivisie. De statistieken zijn hierbij in balans: beide ploegen wonnen zeven wedstrijden, de overige twaalf duels werden gelijkgespeeld. Vitesse wist in totaal 31 goals te maken, de thuisploeg maakte er met 32 net één meer. Voor Vitesse zijn deze cijfers in een uitwedstrijd redelijk gemiddeld, tegen acht ploegen uit de huidige competitie werden slechtere resultaten behaald en tegen zeven ploegen werd beter gepresteerd.

Doelpuntrijk is deze wedstrijd meestal niet en de uitzonderingen leverden vaak een gelijkspel op, wat weer onderstreept hoezeer de teams aan elkaar gewaagd waren in het verleden. Om precies te zijn werden er in zeven duels vier of meer doelpunten gemaakt, vijf keer betrof dit een gelijkspel en de overige twee duels leverden een 1-3 overwinning en een 4-0 nederlaag op.

De grootste overwinning in Eredivisieverband werd geboekt in oktober 2012 toen doelpunten van Reis en Bony (2x) een eindstand van 0-3 op het scorebord hadden gezet.
Vorig seizoen ging deze uitwedstrijd met 1-0 verloren, het enige doelpunt kwam op naam van de Manchester City huurling Angeliño die momenteel bij PSV onder contract staat.

De thuiswedstrijd uit het vorig seizoen werd met 4-1 gewonnen waarbij de Vitesse-treffers op naam kwamen van Bruns, Linssen, Matavž en Rashica, het doelpunt namens NAC werd gemaakt door Thierry Ambrose (momenteel spelend bij Lens).

Uit de huidige selectie heeft naast Bruns, Linssen en Matavž ook Serero al eerder tegen NAC gescoord, al deed hij dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Jake Clarke-Salter (enkel), Arnold Kruiswijk (rug), Tim Matavž (kuitbeen), Charly Musonda (knie) en Maikel van der Werff (knie).
Bij NAC Breda zijn Paolo Fernandes, Luka Ilić, Anouar Kali, Gervane Kastaneer, Jethro Mashart (mogelijk) niet beschikbaar.
 
NAC Breda – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 26 wedstrijden: 7x winst, 12x gelijkspel, 7x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 0x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 0-1.
* Grootste overwinning: seizoen 2012/’13, 0-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2010/’11, 1-1.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 4x 1-1, 4x 2-2, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2017/’18, 1-0.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 4-0.
* Eerste editie: 16 april 1972, 1-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,19.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,23.
 
Zondag 9 december, 16:45 uur, Rat Verlegh Stadion te Breda, NAC Breda – Vitesse, de 15e speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: Rens Bluemink en Erik Kleinjan. Vierde official: Edgar Bijl. Video-assistenten: Christian Mulder en Rob Langeland.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: