17 oktober 2021 In de media

Voorbeschouwing NEC vs Vitesse, zondag 17 oktober, 14:30 uur

Na enige jaren afwezigheid staat de derby weer op het programma, zondagmiddag betreft het uitduel.

Bij de laatste training op zaterdag kwamen een kleine 1000 supporters om de selectie aan te moedigen, een stuk meer dan de 500 die bij de wedstrijd aanwezig zullen zijn in het uitverkochte uitvak.

Aan het laatste duel tegen Feyenoord hield Vitesse een tweetal schorsingen over: Bero en Buitink zijn dus niet inzetbaar. Daarnaast zullen ook Manhoef en Tannane ontbreken, Million werd deze week aan zijn knie geopereerd en Oussama werd gedegradeerd naar de selectie van Onder 21. Daarentegen zijn Schubert en Frederiksen wel weer beschikbaar na lichte blessures.

De beste elf zijn zij die hoe dan ook willen winnen, die een strijdvaardig team vormen. Vitesse kan dat zijn, maar de motivatie lijkt wel eens te ontbreken – dat mag nu dus niet.

De opstelling bestaat vermoedelijk uit: Schubert, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Tronstad, Openda, Gboho, Darfalou en Frederiksen.

Vitesse uit tegen NEC

De eerste officiële uitwedstrijd tegen NEC werd gespeeld op 9 april 1916, ruim een eeuw geleden dus. In deze wedstrijd in het nationale bekertoernooi opende Vitesse de score maar uiteindelijk werd het een 2-1 nederlaag.

Het eerste treffen op competitieniveau vond enige jaren later plaats, in het seizoen 1922-1923. De uitwedstrijd in de Tweede klasse B Oost werd met 1-2 gewonnen en leverde Vitesse het kampioenschap op. Geen slechte start in deze historie dus.

In de recente geschiedenis troffen de ploegen elkaar vooral in de Eredivisie, in totaal 28 keer. Vitesse nam hierbij twaalf keer punten mee terug naar Arnhem, met negen overwinningen en driemaal een puntendeling. De duels zijn meestal niet erg doelpuntrijk, waarbij de thuisploeg een licht voordeel heeft: in totaal zijn er 36 tegen 27 doelpunten gescoord.

In uitwedstrijden van de Eredivisie zijn er zes ploegen uit de huidige competitie waartegen Vitesse gemiddeld een slechter resultaat behaalde (Heerenveen, AZ, Utrecht, Feyenoord, Ajax en PSV).

De grootste overwinning in de Eredivisie werd behaald in 1989. Met twee treffers van zowel Martin Laamers als Rick Hilgers werd het 0-4.

De meest recente editie van dit uitduel vond vijf jaar geleden plaats, in oktober 2016. Vitesse kwam in de eerste helft met 0-1 voor te staan door een doelpunt van Navarone Foor, het was slechts twee minuten voor het einde van de reguliere speeltijd dat de 1-1 eindstand door Dario Đumić op het scorebord gezet werd.

Uit de huidige selectie hebben Bazoer en Tannane al eerder tegen deze tegenstander gescoord.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse zijn Matúš Bero en Thomas Buitink geschorst, Oussama Tannane is voor onbepaalde tijd uit de selectie gezet. Daarnaast is Million Manhoef de komende weken niet beschikbaar na een knieoperatie.

Bij de tegenstander ontbreken Magnus Mattsson, Rens van Eijden en Mathias De Wolf.

NEC – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 28 wedstrijden: 9x winst, 3x gelijkspel, 16x verlies.
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 2-3.
 • Grootste overwinning: seizoen 1989/’90, 0-4.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2016/’17, 1-1.
 • Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2015/’16, 2-1.
 • Grootste nederlaag: seizoen 1978/’79 & seizoen 2000/’01, 4-1.
 • Eerste editie: 5 december 1971, 2-0.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,96.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,29.

Zondag 17 oktober, 14:30 uur, Goffertstadion te Nijmegen, NEC – Vitesse, de negende speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: Sander van Roekel en Rens Bluemink. Vierde official: Sander van der Eijk. Video-assistenten: Jeroen Manschot en Freek Vandeursen.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: Vitesse

Hoofdsponsor: