22 oktober 2016 In de media

Voorbeschouwing NEC vs Vitesse, zondag 23 oktober, 12:30 uur

Zondagmiddag staat de eerste derby van het seizoen op het programma, het betreft het uitduel en Vitesse hoeft dus maar een klein stukje over de Waal te reizen.
Net als afgelopen weekend kan Henk Fraser op Michael van der Werff na over een complete selectie beschikken. De basis blijft naar verwachting ongewijzigd en de opstelling bestaat dan dus uit Room, Leerdam, Kashia, Miazga, Kruiswijk, Baker, Foor, Nakamba, Rashica, Van Wolfswinkel en Tighadouini.

Bij de laatste training op zaterdagochtend kwamen zo’n 800 supporters om de selectie aan te moedigen, een stuk meer dan er zondagmiddag bij de wedstrijd aanwezig kunnen zijn in het uitverkochte uitvak. Voor bijna alle spelers in het Geel-zwart geldt dat ze al ervaring hebben in de derby, een voordeel in een duel waar andere wetten gelden dan in de reguliere competitie.

De seizoenstart van NEC
De ploeg uit Nijmegen begon redelijk aan het seizoen met een gelijkspel tegen PEC (1-1 thuis) en Go Ahead (2-2 uit), gevolgd door een thuisoverwinning op Heerenveen met 2-1. Daarna werd er echter verloren van AZ (2-0), PSV (0-4) en Sparta (2-0) waardoor de ploeg afzakte naar de 15e plaats op de ranglijst. In de laatste drie speelronden werden er nog vier punten gepakt door een gelijkspel tegen Willem II (0-0 thuis), winst tegen Roda JC (0-1) en een nederlaag tegen Feyenoord (1-2). Na negen speelronden staat NEC nu op de twaalfde plaats met 9 competitiepunten, op zes plaatsen en vijf punten onder Vitesse. Het doelsaldo is min 7, met twee keer zoveel tegendoelpunten als de 7 die ze zelf wisten te produceren. Liefst vier duels kwam het elftal niet tot scoren, tweemaal werd de nul gehouden.

Kévin Mayi is de topscorer in de ploeg van Peter Hyballa, de Frans-Gaboneese voetballer scoorde tot nu toe driemaal. De Duits-Ghaneese Reagy Ofosu volgt Mayi met twee treffers.

In het bekertoernooi was ADO in de eerste ronde te sterk na verlenging en penalty's. NEC opende in dit thuisduel pas na 105 minuten de score en kon de voorsprong vervolgens nog geen negen minuten vasthouden.

Ook in de competitie gaf de ploeg driemaal een voorsprong uit handen, en alleen in de eerste drie duels van het seizoen wist de ploeg nog punten te behalen na een tegentreffer. Dat zegt iets over een gebrek aan veerkracht, maar zoals gezegd kunnen in een derby andere wetten gelden, we gaan het zien deze zondag.

 Vitesse uit tegen NEC
De eerste officiële uitwedstrijd tegen NEC werd gespeeld op 9 april 1916, al een eeuw geleden dus. In deze wedstrijd om de nationale beker opende Vitesse de score maar uiteindelijk werd het een 2-1 nederlaag.

Het eerste treffen op competitieniveau vond enige jaren later plaats, in het seizoen 1922/1923. Deze uitwedstrijd in de Tweede klasse B Oost werd met 1-2 gewonnen en leverde Vitesse bovendien het kampioenschap op. Geen slechte start van deze historie dus.

In totaal werden er 48 officiële uitwedstrijden tegen NEC gespeeld, waarbij Vitesse 13 keer winnend van het veld stapte en er werd zes keer een gelijkspel opgetekend.

In de recente geschiedenis troffen de ploegen elkaar vooral in de Eredivisie, in totaal al 27 keer. Vitesse nam hierbij elf keer punten mee terug naar Arnhem, met negen overwinningen en tweemaal een puntendeling. De duels zijn meestal niet erg doelpuntrijk, waarbij de thuisploeg een licht voordeel heeft: in totaal zijn er 35 tegen 26 doelpunten gescoord.

De meest recente editie van dit uitduel vond nog dit jaar plaats, aan het begin van april. Vitesse kwam met 2-0 achter te staan en ondanks een treffer van Lewis Baker lukte het niet om het resultaat nog ten goede te keren.

Uit de huidige selectie hebben naast Baker ook Leerdam, Kashia, Van Wolfswinkel (namens FC Utrecht) en Van der Werff (namens PEC) al eerder tegen deze tegenstander gescoord.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Michael van der Werff door een knieblessure niet beschikbaar, naar verwachting tot eind november.

Bij de tegenstander is Sam Lundholm uit de selectie gezet en de beschikbaarheid van Robin Buwalda in onzeker door ziekte.

NEC – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 27 wedstrijden: 9x winst, 2x gelijkspel, 16x verlies
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 1x gelijkspel, 2x verlies
  • Laatste overwinning: seizoen 2013/’14, 2-3
  • Grootste overwinning: seizoen 1989/’90, 0-4
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2010/’11, 0-0
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 1x 1-1
  • Laatste nederlaag: seizoen 2015/’16, 2-1
  • Grootste nederlaag: seizoen 1978/’79 & seizoen 2000/’01, 4-1
  • Eerste editie: 5 december 1971, 2-0
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,96
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,30.

Zondag 23 oktober, 12:30 uur, Goffertstadion te Nijmegen, NEC – Vitesse, de tiende speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Pol van Boekel; assistent-scheidsrechters: Goossens en Langkamp; vierde official: Manschot.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: