De Arnhemmers draaien tot dusverre een geweldig seizoen. Sterkte nog het is de beste seizoenstart in hun clubhistorie. Hierbij zou je kunnen opmerken dat Vitesse als één van de weinige ploegen in de Eredivisie eraan gewend is om in (half) lege stadions te voetballen maar dat doet af aan hun prestatie. Van de eerste 10 wedstrijden werden er 8 gewonnen, 1 keer gelijk en werd er slechts 1 keer met een nipte 2-1 van Ajax verloren. Vitesse speelt goed aanvallend voetbal en maakt ook verdedigend een zeer bijna Duitse georganiseerde indruk.

Dat Duitse is ook niet zo gek aangezien er bij Vitesse sinds mei 2020 de Duitser Thomas Letsch met de scepter zwaait. Thomas was ooit assistent van de bij PSV werkende Rogers Schmidt. In de onderlinge duel won Vitesse met 2-1 van PSV. Kijkend naar het spel kan je zeggen dat Thomas Letsch voorlopig veel beter in staat is om zijn spelfilosofie in zijn ploeg te implementeren. De ploeg speelt in een 4-3-3 opstelling met zeer aanvallende intenties. Met name Bazoer is de leider van Vitesse waarmee hij wellicht eindelijk een deel van zijn potentie inlost. Verder zijn er de Belg Openda, Albaniër Broja en de Marokkaan Tanane drie aanvallers aanwezig die ieder al 4 of 5 goals gemaakt hebben.

Voor ons is bij PEC het verhaal bekend. Onze club wist in 10 wedstrijden pas 1 keer (thuis tegen Sparta) te winnen. Daarnaast werd er 3 keer verloren en bekroonde PEC zichzelf tot koning gelijkspelen door 6 keer niet te winnen of te verliezen. Bij PEC heeft Thomas Lam de andere bedenkelijke titel “van Koning geschorst zijn” te pakken. De komende 5 wedstrijden zal hij dus opnieuw ontbreken. Iemand die PEC niet wil onderschatten zal zeggen dat PEC moeilijk te verslaan is. De werkelijkheid is echter dat PEC maar moeilijk kan winnen. Gezien de blunders van de spelers die tot de doelpunten geleid heeft kan je stellen dat er een “tsjakka” coach nodig is. Een flinke dosis zelfvertrouwen zou de spelers goed doen. Tegen VVV waren er twee opstekers, één was de sfeeractie van PEC supporters en twee; dat Stegeman vaker stond dan dat hij zat. Dat kan alleen maar positief op de ploeg afstralen.

Hoewel steeds meer mensen sinds de Lock down met de dag zijn gaan leven kijk ik persoonlijk steeds meer uit naar het jaar 2021. De meeste gelijkwaardige ploegen komen dan naar Zwolle toe waar met een beetje geluk gevaccineerde supporters bij aanwezig mogen zijn. Verder komt een Pelle Clement dan weer terug die voor de nodige creativiteit en dribbelend vermogen kan zorgen. Als PEC ook nog een basiswaardige rechtervleugel speler (daar wordt nu al 4 maanden naar gezocht) weet te strikken, kan PEC zomaar weer wedstrijden winnen.

Dennis Higler is zaterdag de scheidsrechter en Siemen Mulder is vanuit Zeist de VAR.