29 februari 2020 In de media

Voorbeschouwing PEC Zwolle vs Vitesse, zaterdag 29 februari, 19:45 uur

Vitesse speelt voor het eerst in de historie een officiële uitwedstrijd op de schrikkeldag.
Tweemaal eerder speelde Vitesse een competitieduel op 29 februari, beide keren op eigen veld. In 1948 verloor Vitesse met 1-2 van de Enschedese Boys en in 2008 was er ook een nederlaag toen het 1-3 werd tegen VVV-Venlo.
Vitesse reist zaterdag naar Zwolle waar een uitverkocht uitvak de ploeg zal steunen, niet eerder dit seizoen reisden er 500 supporters mee, een mooie ontwikkeling.
Afgelopen speelronde viel aanvoerder Bryan Linssen in de eerste helft uit met een blessure aan de voet, hij is gelukkig weer hersteld en kan dit weekend gewoon in de basis starten. Riechedly Bazoer ontbrak tegen PSV nog door ziekte maar is inmiddels weer bij de selectie aangesloten.
Er worden tegen PEC Zwolle geen wijzigingen verwacht, dezelfde basis als afgelopen weekeinde zou kunnen starten. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit: Pasveer, Dasa, Doekhi, Obispo, Brenet, Bero, Tannane, Tronstad, Dicko, Matavž en Linssen.
Tegenstander PEC Zwolle staat momenteel op de 16e plaats met 22 punten, twee derde van de punten werden in eigen huis behaald. In de laatst gespeelde thuiswedstrijd kwamen de Zwollenaren tot tweemaal toe op voorsprong, maar in het laatste halfuur wist Feyenoord de achterstand nog naar een 3-4 overwinning om te buigen.
 
Vitesse uit tegen PEC Zwolle
De eerste PEC-uitwedstrijd in competitieverband werd gespeeld in 1929 in de Eerste klasse Oost. Vitesse verliet het veld hierbij met een nederlaag van liefst 5-1. Het Vitesse-doelpunt in deze wedstrijd werd gemaakt door Ben Tap die aansluitend op zijn spelerscarrière van ruim 200 duels ook nog trainer zou worden van Vitesse.
Vitesse en PEC troffen elkaar sinds 1929 in vijf verschillende competities. In het amateurtijdperk in de Eerste en Tweede klasse en in het betaald voetbal werd er naast de Eredivisie ook nog in de Eerste en Tweede divisie gespeeld. In totaal speelden de ploegen in 26 eerdere competitieseizoenen tegen elkaar, waarbij het Geel-zwart in 15 uitduels één of meerdere punten pakte met tien overwinningen en vijfmaal een gelijkspel.
In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar in elf uitwedstrijden, wat voor Vitesse zeven keer punten opleverde met vijf overwinningen en twee puntendelingen. De overwinningen dateren van de meer recentere jaren: deze werden geboekt sinds PEC in 2012 promoveerde. De Eredivisie-statistieken in Zwolle zijn net in het voordeel van Vitesse, waarbij een doelsaldo van +4 door het Geel-zwart werd behaald (18 goals voor, 14 tegen).
Al moet niet vergeten worden dat ruim een derde van deze Eredivisie-uitwedstrijden (4 van de 11) verloren ging, de uitwedstrijd tegen PEC is relatief eenvoudig te noemen. Van de huidige tegenstanders uit de competitie werden gemiddeld namelijk alleen bij Fortuna, Willem II en VVV meer punten behaald.
Vorig seizoen won Vitesse deze uitwedstrijd met 0-2 met beide doelpunten op naam van Tim Matavž. De grootste overwinning werd geboekt in oktober 2015, het werd destijds 1-5 met doelpunten van Baker, Solanke, Vako, Oliinyk en Rashica.
De thuiswedstrijd aan het begin van het huidige seizoen werd door Vitesse met 3-0 gewonnen met doelpunten van Matavž, Karavaev en Linssen. Uit de huidige selectie hebben naast Matavž en Linssen ook Beerens, Brenet en Tannane al eerder tegen PEC gescoord, al deden zij dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Hilary Gong en Charly Musonda door knieblessures, Filip Delaveris is nog niet wedstrijdfit voor het eerste elftal.
Bij PEC zijn Sam Kersten, Mustafa Saymak en Jarno Westerman in principe niet beschikbaar door blessures.
 
PEC Zwolle – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 11 wedstrijden: 5x winst, 2x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 0x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2018/’19, 0-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2015/’16, 1-5.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2003/’04, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2016/’17, 3-1.
* Eerste editie: 2 juni 1979, 2-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,64.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,27.
 
Zaterdag 29 februari, 19:45 uur, MAC³PARK stadion te Zwolle, PEC Zwolle – Vitesse, de 25e speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: Rogier Honig en Rob van de Ven. Vierde official: Marc Nagtegaal. Video-assistenten: Erwin Blank en Bas van Dongen.

SV / Foto’s SV

Hoofdsponsor: