14 augustus 2021 In de media

Voorbeschouwing PEC Zwolle vs Vitesse, zondag 15 augustus, 14:30 uur

Na twee Europese wedstrijden begint dit weekend ook het competitieseizoen, met de eerste speelronde uit in Zwolle.

Nadat Dundalk moeizaam opzij is gezet wachten er de komende twee weken duels tegen Anderlecht naast de competitie. Het programma na PEC bestaat daarmee uit Anderlecht (in België), Willem II en Anderlecht thuis, gevolgd door een uitwedstrijd tegen Ajax. Een volle tweede helft van augustus dus.

Donderdag ontbraken er zes spelers in Ierland door schorsing of blessure. Tegen PEC zijn Loïs Openda en Romaric Yapi gewoon inzetbaar, de Europese schorsingen zijn niet van toepassing in de Eredivisie, Openda zal het eerste duel tegen Anderlecht wel weer missen. Eli Dasa en Oussama Tannane lijken terug van blessures, Jacob Rasmussen en Daan Reiziger zijn voorlopig nog niet hersteld. Aanvoerder Danilho Doekhi viel uit in het duel donderdag, de ernst van zijn blessure is nog niet duidelijk, maar hij is dit weekend zeker niet inzetbaar.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Schubert, Yapi, Oroz, Bazoer, Hájek, Wittek, Bero, Gboho, Tronstad, Frederiksen en Openda.

Vitesse uit tegen PEC Zwolle

De eerste officiële uitwedstrijd tegen PEC werd gespeeld in 1929 in de Eerste klasse Oost, waarbij Vitesse het veld zou verlaten met een 5-1 nederlaag. Het Vitesse-doelpunt in deze wedstrijd werd gemaakt door Ben Tap, die aansluitend op zijn spelerscarrière van ruim 200 duels ook nog trainer zou worden van Vitesse.

Sinds 1929 troffen Vitesse en PEC elkaar in vijf verschillende competities. In het amateurtijdperk waren het de Eerste en Tweede klasse, in het betaald voetbal waren er naast de Eredivisie ook nog duels in de Eerste en Tweede divisie. In totaal speelden de ploegen in 28 eerdere competitieseizoenen tegen elkaar, waarbij het Geel-zwart in 15 uitduels één of meerdere punten pakte met tien overwinningen en vijfmaal een gelijkspel.

In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar in dertien uitwedstrijden, wat voor Vitesse zeven keer punten opleverde met vijf overwinningen en twee puntendelingen. De overwinningen dateren van de meer recentere jaren, geboekt sinds PEC in 2012 promoveerde, al verloor Vitesse de laatste twee duels wel. De Eredivisie-statistieken in Zwolle zijn dus net in het voordeel van de thuisploeg, maar desondanks heeft Vitesse een positief doelsaldo (22 voor, 20 tegen).

De uitwedstrijd tegen PEC is relatief eenvoudig te noemen, in de zin dat van de huidige tegenstanders uit de competitie ‘slechts’ zes betere resultaten opleverden, tien tegenstanders waren lastiger.

De grootste overwinning werd geboekt in oktober 2015, het werd destijds 1-5 met doelpunten van Baker, Solanke, Vako, Oliinyk en Rashica.

Vorig seizoen verloor Vitesse deze uitwedstrijd met 2-1. Darfalou maakte al vroeg de 0-1, maar na een rode kaart voor Touré in de 64e minuut waren er snel twee tegentreffers te betreuren.

Uit de huidige selectie heeft naast Darfalou ook Tannane al eerder tegen PEC gescoord.
PEC Zwolle staat dit seizoen weer onder leiding van trainer Art Langeler die in 2012 met Zwolle naar de Eredivisie wist te promoveren.

Vitesse in de eerste speelronde van de Eredivisie

Net als vorig seizoen start Vitesse dit competitieseizoen met een uitwedstrijd, daarvoor werden drie seizoenen in eigen huis begonnen. Opvallend genoeg is de competitiestart meestal buiten Arnhem, in de voorgaande 36 Eredivisieseizoenen werd er 21 keer (58%) een uitwedstrijd in de eerste speelronde gepland. In 15 van die 21 uitwedstrijden (71%) wist Vitesse punten te pakken, met negen overwinningen en zesmaal een gelijkspel.

Vorig seizoen werd een bescheiden 0-1 overwinning geboekt bij RKC Waalwijk, met doelpunt van Oussama Darfalou in de blessuretijd van de eerste helft.
In 2016 werd de grootste overwinning geboekt in een openingsduel buiten Arnhem, het werd 1-4 tegen Willem II. Nathan (2x), Van Wolfswinkel en Vako hadden het Geel-zwart hierbij al binnen 40 minuten op 0-4 gezet.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken in elk geval Danilho Doekhi, Jacob Rasmussen en Daan Reiziger door blessures.

PEC Zwolle – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 13 wedstrijden: 5x winst, 2x gelijkspel, 6x verlies.
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 0x gelijkspel, 3x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2018/’19, 0-2.
 • Grootste overwinning: seizoen 2015/’16, 1-5.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2003/’04, 1-1.
 • Gelijkspel: 1x 1-1, 1x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2020/’21, 2-1.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2016/’17, 3-1.
 • Eerste editie: 2 juni 1979, 2-2.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,69.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,54.

Eredivisie-uitwedstrijden in de eerste speelronde:

 • Totaal 21 wedstrijden: 9x winst, 6x gelijkspel, 6x verlies.
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2020/’21, 0-1, tegen RKC Waalwijk.
 • Grootste overwinning: seizoen 2016/’17, 1-4, tegen Willem II.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 1-1, tegen Willem II.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2014/’15, 4-1, tegen Ajax.
 • Eerste editie: 15 augustus 1971, 1-0, tegen DWS.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,48.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,57.

Zondag 15 augustus, 14:30 uur, MAC³PARK stadion te Zwolle, PEC Zwolle – Vitesse, de eerste speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Richard Martens. Assistent-scheidsrechters: Richard Brondijk en Nils van Kampen. Vierde official: Michael Eijgelsheim. Video-assistenten: Siemen Mulder en Michael Osseweijer.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: