27 januari 2018 In de media

Voorbeschouwing PEC Zwolle vs Vitesse, zaterdag 27 januari, 19.45 uur

Vitesse gaat dit weekend op bezoek bij de nummer vier op de ranglijst en reist daarvoor naar de Overijsselse provinciehoofdstad.
Het is deze maand opvallend stil op het transferfront van Vitesse. Het enige nieuws tot nu toe is dat van een Engelse speler van Sunderland die op proef zou komen, maar dat ketste deze week af. Het is onduidelijk of er in de laatste dagen voor de deadline nog iets te verwachten valt.

Met betrekking tot het wel of niet beschikbaar zijn van selectiespelers was het helaas niet rustig de afgelopen week. Tim Matavž kijkt mogelijk tegen een schorsing van vier wedstrijden aan door een in de wedstrijd tegen Heerenveen onbestrafte elleboogstoot. Doordat Vitesse in beroep is gegaan is de spits dit weekend wel beschikbaar, maar hij zal alleen spelen als Fraser denkt dat hij de zaak van zich af kan zetten. Naast Matavž was er de mogelijkheid van een tuchtzaak tegen Matt Miazga, maar hij kwam met de schrik vrij.

In de ziekenboeg was er goed nieuws wat betreft Maikel van der Werff die weer fit genoeg geacht wordt om zich bij de wedstrijdselectie te kunnen voegen. Helaas gaat dat wel iets geforceerd, omdat Arnold Kruiswijk een terugval had met zijn rugklachten. Daarnaast kampen Navarone Foor en Charlie Colkett nog met (de nasleep van) blessures.
In de basis worden dit weekend geen wijzigingen verwacht ten opzichte van de wedstrijd tegen SC Heerenveen. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit: Pasveer, Dabo, Kashia, Miazga, Faye, Bruns, Serero, Mount, Rashica, Matavž en Linssen.
 
Het seizoen van PEC Zwolle
In het kort kunnen we zeggen dat het seizoen van PEC Zwolle tot nu toe verrassend goed verloopt. Na 19 gespeelde wedstrijden staat de ploeg met 36 punten op de vierde plaats, net onder AZ en net boven Feyenoord. Het doelsaldo is wat aan de magere kant met +6 (27 voor, 21 tegen) en de ploeg kwam vijfmaal niet tot scoren, maar daarnaast hield de ploeg wel zesmaal de nul.

Vanaf de eerste speelronde doet PEC mee om de plaatsen voor Europees voetbal, alleen na de vierde speelronde zakten ze even naar de negende plaats. Buiten Zwolle verdiende de ploeg 16 punten uit 10 wedstrijden, in eigen stadion werden 20 punten behaald met 9 duels: ruim twee punten per wedstrijd.

De eerste vijf thuiswedstrijden werden allemaal gewonnen: tegen Roda JC (4-2), Twente (2-0), Heracles (2-1), Groningen (3-2) en ADO (2-0). Er werd thuis vervolgens verloren van PSV (0-1), gelijkgespeeld tegen Utrecht en AZ (beide 1-1) en het laatste thuisduel tegen NAC werd met 1-0 gewonnen. Alleen tegen PSV kwam de ploeg thuis dus niet tot scoren.

In het bekertoernooi werden eerst twee amateurploegen uitgeschakeld, waarna NEC in de achtste finale met 2-0 aan de kant werd gezet. Komende week woensdag staat de kwartfinale op het programma, uit tegen AZ.

De topscorer uit de ploeg van John van ’t Schip is Mustafa Saymak met zeven competitiedoelpunten. Youness Mokhtar volgt met zes treffers en Bram van Polen heeft inmiddels driemaal het net gevonden.

In de winter werd tot nu toe één nieuwe speler aangetrokken: Ruben Ligeon tekende een meerjarig contract na een avontuur in Slowakije.
 
Vitesse uit tegen PEC Zwolle
Vitesse en PEC troffen elkaar in vijf verschillende competities: de Eerste en Tweede klasse in het amateurtijdperk en in het betaald voetbal de Eerste-, Tweede- en Eredivisie. De eerste uitwedstrijd in competitieverband werd gespeeld in 1929 in de Eerste klasse Oost, waarbij Vitesse met een 5-1 nederlaag het veld verliet. Het Vitesse-doelpunt in deze uitwedstrijd werd gemaakt door Ben Tap die later nog trainer zou worden van Vitesse, in de periode van 1939 tot 1943.

In totaal speelden de ploegen in 24 eerdere competitieseizoenen tegen elkaar, waarbij het Geel-zwart in 13 duels één of meerdere punten pakte met acht overwinningen en vijfmaal een gelijkspel.

In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar in negen uitwedstrijden wat voor Vitesse vijf keer punten opleverde met drie overwinningen en twee puntendelingen. De overwinningen dateren van de meer recentere jaren: deze werden geboekt in de laatste vijf edities, waarbij tussendoor ook nog tweemaal een nederlaag geleden werd. De Eredivisie-statistieken zijn bijna in balans, met een overwinning meer voor Zwolle maar ook (net) een positief doelsaldo voor de Arnhemmers (14 voor, 13 tegen).

Vorig seizoen verloor Vitesse deze uitwedstrijd met 3-1, de grootste nederlaag tot nu toe. Het seizoen daarvoor won Vitesse met 1-5, wat dan juist weer de grootste overwinning betrof.

De thuiswedstrijd uit het huidige seizoen, begin november 2017, leverde niets meer dan een doelpuntloos gelijkspel op.
Uit de huidige selectie hebben Rashica, Serero, Bruns, Linssen, Matavž en Castaignos al eerder tegen PEC gescoord, al deed alleen Milot dit al namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken drie spelers door (de nasleep van) blessures: Charlie Colkett (knie), Arnold Kruiswijk (rug), Navarone Foor (schouder). Alexander Büttner is disciplinair gestraft.

Bij PEC Zwolle zijn Bram van Polen en Dico Koppers geblesseerd.
 
PEC Zwolle – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 9 wedstrijden: 3x winst, 2x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 0x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2015/’16, 1-5.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2003/’04, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2016/’17, 3-1.
* Eerste editie: 2 juni 1979, 2-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,56.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,44.
 
Zaterdag 27 januari, 19:45 uur, MAC³PARK stadion te Zwolle, PEC Zwolle – Vitesse, de 20e speelronde van het Eredivisieseizoen 2017/'18.
Scheidsrechter: Siemen Mulder. Assistent-scheidsrechters: Siebert en Bexkens. Vierde official: Oostrom.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: