4 maart 2017 In de media

Voorbeschouwing PEC Zwolle vs Vitesse, zaterdag 4 maart, 20:45 uur

Vitesse speelt deze zaterdagavond de derde uitwedstrijd binnen een week tijd. Het elftal en de supporters kunnen met vertrouwen uitkijken naar het vervolg van de competitie na het winnen van de eerste twee uitduels én bovenal met het behalen van de bekerfinale.
Ondertussen heeft tegenstander PEC nu wel vijf trainingsdagen de tijd gehad om de messen te slijpen in de aanloop naar deze speelronde. Het behoeft dus geen toelichting dat deze ploeg niet onderschat moet worden en dat Vitesse scherp moet zijn, alleen zo kan de euforie blijven voortduren.

In de midweeks bekerronde was het duidelijk dat Room nog steeds kampte met de liesblessure die hij opliep tegen Go Ahead Eagles. Het risico was blijkbaar aanvaardbaar, maar de doelman gaf na de wedstrijd tegen Sparta toe dat hij de pijn had moeten verbijten. Eloy zal het de komende tijd voor zijn herstel rustig aan moeten doen en zal dus niet starten in Zwolle, Michael Tørnes is de aangewezen vervanger. Verder liep het elftal deze week gelukkig geen schade op en is naast Room alleen Maikel van der Werff niet inzetbaar. Naast die ene noodzakelijke wijziging vindt er op basis van de laatste training nog een mutatie in de basis plaats: Nathan zal plaatsmaken voor Tighadouini die ditmaal als schaduwspits mag starten. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit: Tørnes, Leerdam, Kashia, Miazga, Kruiswijk, Nakamba, Tighadouini, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Foor.

Ricky van Wolfswinkel staat met vier gele kaarten op scherp: bij nog een kaart mist hij de volgende competitiewedstrijd, thuis tegen Sparta Rotterdam.

Het seizoen van PEC Zwolle tot nu toe

Het seizoen begon voor PEC Zwolle redelijk dramatisch: in de eerste zeven duels werden slechts twee punten gepakt. Daarop volgde weliswaar een opleving van vijf wedstrijden waarin niet werd verloren en driemaal gewonnen, maar er was daarna ook een nieuwe serie van wederom zeven duels zonder winst. In 2017 wist de ploeg tien punten te pakken, maar al met al blijft het erg wisselvallig dit seizoen. Niet verwonderlijk is het PEC in 24 speelronden nog niet gelukt om het rechter rijtje te ontstijgen en is er bijna constant een gevecht met de degradatiezone geweest.

Inmiddels staat PEC Zwolle op de 13e plaats, met 24 punten net zes punten boven de nummer laatst. In de 24 gespeelde wedstrijden werden ook slechts 24 doelpunten geproduceerd en met 46 tegentreffers werd bijna het dubbele geïncasseerd. Het doelsaldo van -22 wordt in negatieve zin alleen overtroffen door ADO Den Haag en daarnaast is alleen het aantal tegentreffers van Excelsior nog hoger. De Zwollenaren kwamen in totaal in negen duels zelf niet tot scoren en wisten wel nog vier keer de nul te houden.

In een ander seizoen zouden de behaalde statistieken zomaar tot rechtstreekse degradatie kunnen leiden, maar de ploeg heeft net genoeg kwaliteit en voldoende positieve resultaten om zich nu te kunnen handhaven boven de gevarenzone.

In punten presteert Zwolle op eigen veld net zo “goed” als buiten de Overijsselse provinciehoofdstad: uit en thuis werden 12 punten uit 12 wedstrijden behaald, met drie overwinningen en drie puntendelingen. In eigen stadion werd gemiddeld minder dan één doelpunt per wedstrijd gevierd (0,83) en in de helft van de thuisduels kwam de ploeg überhaupt niet tot scoren. De drie thuisoverwinningen werden geboekt tegen ADO (2-1), Go Ahead (3-1) en NEC (2-0) en er werd thuis gelijkgespeeld tegen Utrecht (1-1), Roda JC (0-0) en Willem II (0-0). Er werd thuis verloren van Sparta (0-3), PSV (0-4), AZ (0-2), Groningen (0-4), Ajax (1-3) en Twente (1-2).

De topscorer uit de selectie van Ron Jans is Queensy Menig met zes competitiedoelpunten, hij wordt gevolgd door Nicolai Brock-Madsen met vijf treffers en Youness Mokhtar wist driemaal het net te vinden.

Vitesse uit tegen PEC Zwolle
Sinds 1929 speelden Vitesse en PEC in 23 competitieseizoenen tegen elkaar, vandaag staat dus editie 24 van deze uitwedstrijd op het programma. De ploegen troffen elkaar hierbij in vijf verschillende competities: de Eerste en Tweede klasse in het amateurtijdperk en in het betaald voetbal de Eerste-, Tweede- en Eredivisie. In totaal pakte het Geel-zwart in 13 duels één of meerdere punten, met acht overwinningen en vijfmaal een gelijkspel. De eerste uitwedstrijd tegen PEC in het seizoen 1929/1930 verloor Vitesse met 5-1 in de Eerste klasse Oost, waarbij de eretreffer werd gemaakt door Ben Tap die later nog trainer zou worden van Vitesse.

De meeste ontmoetingen in Zwolle, acht stuks in totaal, vonden plaats in de Eredivisie. De resultaten op dit competitieniveau zijn met drie overwinningen, drie nederlagen en tweemaal een gelijkspel in balans. Vitesse heeft wel een positief doelsaldo, want de Arnhemmers wisten in totaal 13 doelpunten te produceren en PEC kwam in dezelfde wedstrijden tot een aantal van tien treffers.

Vorig seizoen won Vitesse deze uitwedstrijd met 1-5, wat tevens de grootste overwinning tot nu toe is. De vijf doelpunten werden gemaakt door Baker, Solanke, Vako, Oliinyk en Rashica, de tegentreffer kwam op naam van Thomas Lam die momenteel geen deel meer uitmaakt van de Zwolse selectie.

De thuiswedstrijd uit het huidige seizoen werd met 3-1 gewonnen door doelpunten van Baker, Zhang en Nathan, de tegentreffer was van Bart Schenkeveld.

Uit de huidige selectie hebben naast Baker, Zhang, Nathan en Rashica ook Leerdam en Tighadouini al eerder tegen PEC gescoord, al deed laatstgenoemde dit nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Maikel van der Werff geblesseerd aan zijn knie en Eloy Room ontbreekt door een liesblessure.

Bij de tegenstander ontbreken Erik Israelsson, Thanasis Karagounis en Rick Dekker door blessures. Daarnaast is Dirk Marcellis geschorst en zijn Hachim Mastour en Wouter Marinus niet wedstrijdfit.

PEC Zwolle – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 8 wedstrijden: 3x winst, 2x gelijkspel, 3x verlies
  • Laatste vijf edities: 3x winst, 1x gelijkspel, 1x verlies
  • Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2015/’16, 1-5
  • Laatste gelijkspel: seizoen 2003/’04, 1-1
  • Gelijkspel: 1x 1-1, 1x 2-2
  • Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2014/’15, 2-1
  • Eerste editie: 2 juni 1979, 2-2
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,63
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,25

Zaterdag 4 maart, 20:45 uur, MAC³PARK stadion te Zwolle, PEC Zwolle – Vitesse, de 25e speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.

Scheidsrechter: Allard Lindhout. Assistent-scheidsrechters: De Vries en Janson. Vierde official: Van der Eijk.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: