16 september 2018 In de media

Voorbeschouwing PEC Zwolle vs Vitesse, zondag 16 september, 16:45 uur

Na de onderbreking voor interlandvoetbal hervat Vitesse de competitie laat op de zondagmiddag op het kunstgras van PEC Zwolle.
De uitgevlogen internationals zijn zonder problemen teruggekeerd in Arnhem, maar tegelijkertijd vielen er de laatste weken toch weer spelers uit. De kersvers aangetrokken Charly Musonda raakte geblesseerd in een oefenduel in Antwerpen en zal nu zeker een maand niet inzetbaar zijn. Maikel van der Werff, Alexander Büttner, Bryan Linssen en Roy Beerens kampten met lichte blessures of ziekte, maar zij trainden zaterdag wel weer mee met de groep. Voor Beerens en Linssen blijft er een klein vraagteken staan omdat dit pas de eerste training na hun afwezigheid betrof.

Rasmus Thelander, Hilary Gong en Mukhtar Ali zijn voorlopig nog niet inzetbaar, het goede nieuws bij de langdurig geblesseerden is dat Arnold Kruiswijk inmiddels bij de groep traint en voorzichtig aan wedstrijdfit zou kunnen worden.

De verdediging blijft tegen Zwolle als het goed is ongewijzigd, op het middenveld en in de aanval zouden enkele wijzigingen kunnen plaatsvinden. Serero, Foor, Ødegaard en Matavž lijken zeker in de basis te starten, Beerens en Linssen in principe ook als ze fit genoeg zijn. Bero en Bruns lijken daarnaast kans te maken op een positie, de exacte opstelling is door de concurrentie en de mogelijk ontbrekende spelers dus nog lastig te voorspellen.
De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Eduardo, Karavaev, Van der Werff, Clarke-Salter, Büttner, Serero, Ødegaard (of Bero of Bruns), Foor (of Bero), Beerens (of Ødegaard), Matavž en Linssen (of Foor of Ødegaard).
 
De seizoenstart van PEC Zwolle
In de laatste helft van het vorige seizoen presteerde de ploeg van John van ’t Schip met elf punten uit 17 wedstrijden ronduit slecht, alleen FC Twente presteerde nog slechter. Een lot als dat van de tukkers bleef de ploeg echter bespaard omdat er eerder in dat seizoen meer dan voldoende punten behaald waren voor handhaving. Met een negende plaats eindigde PEC zelfs nog in het linker rijtje.

In de zomer is er door Van ’t Schip en de beleidsmakers van Zwolle ongetwijfeld hard gewerkt om de slechte reeks van 2018 te doorbreken en de resultaten in de oefenduels waren op zich hoopgevend. Er werd weliswaar verloren van de SV Meppen (2-5) en Hannover 96 (1-3), maar daar stonden ook overwinningen tegen bijvoorbeeld Excelsior (5-0), RKC Waalwijk (3-0) en Levante (3-1) tegenover.

Bij aanvang van de competitie vervloog de hoop op een kentering echter al snel. Eerst werd er thuis met 2-3 verloren van SC Heerenveen, daarna waren ook FC Utrecht (2-0 uit) en PSV (1-2 thuis) te sterk. Na drie speelronden bevond de ploeg zich daardoor puntloos op de laatste plaats van de ranglijst.

In de vierde speelronde werd het eveneens slecht draaiende FC Groningen getroffen. Het gaf PEC de kans om te laten zien dat de slechte seizoenstart (in cijfers) nog geen weergave was van wat de ploeg wel degelijk in huis heeft. In Groningen werd met 0-1 gewonnen, wat op basis van de tweede helft terecht was. Deze eerste uitoverwinning in negen maanden tijd gaf ongetwijfeld vertrouwen dat een ommekeer aanstaande is. Dit weekend is het bezoek van Vitesse daarom een echte testcase.

Net als Vitesse speelde PEC Zwolle afgelopen week een oefenduel, op bezoek bij SC Heerenveen wonnen de Zwollenaren met 0-1 door een laat doelpunt van Vito van Crooij. Van Crooij was ook al de matchwinner tegen FC Groningen enkele dagen eerder.

De ploeg van John van ’t Schip kent dit nog prille seizoen slechts twee doelpuntenmakers. Zowel Vito van Crooij als Mike van Duinen maakte twee goals in de competitie.
 
Vitesse uit tegen PEC Zwolle
De eerste uitwedstrijd tegen PEC in competitieverband werd gespeeld in 1929 in de Eerste klasse Oost. Vitesse verliet het veld hierbij met een nederlaag van liefst 5-1. Het Vitesse-doelpunt in deze wedstrijd werd gemaakt door Ben Tap die aansluitend op zijn spelerscarrière van ruim 200 duels ook nog trainer zou worden van Vitesse, tijdens de mobilisatie en bezetting van 1939 tot 1943.

Vitesse en PEC troffen elkaar sinds 1929 in vijf verschillende competities. In het amateurtijdperk in de Eerste en Tweede klasse en in het betaaldvoetbal werd er naast de Eredivisie ook nog in de Eerste en Tweede divisie gespeeld. In totaal speelden de ploegen in 25 eerdere competitieseizoenen tegen elkaar, waarbij het Geel-zwart in 14 uitduels één of meerdere punten pakte met negen overwinningen en vijfmaal een gelijkspel.

In de Eredivisie troffen de ploegen elkaar in tien uitwedstrijden sinds 1979 wat voor Vitesse zes keer punten opleverde met vier overwinningen en twee puntendelingen. De overwinningen dateren van de meer recentere jaren: deze werden geboekt in de laatste zes edities, waarbij tussendoor ook nog tweemaal verloren werd. De Eredivisie-statistieken in Zwolle zijn in balans met vier overwinning voor beide ploegen, waarbij wel een klein positief doelsaldo van +2 door het Geel-zwart werd behaald (16 goals voor, 14 tegen).

Vorig seizoen won Vitesse deze uitwedstrijd met 1-2 met doelpunten van Bryan Linssen en Mason Mount, de treffer van PEC kwam op naam van Younes Namli.
De grootste overwinning werd geboekt in oktober 2015, het werd destijds 1-5 door doelpunten van Baker, Solanke, Vako, Oliinyk en Rashica. Namens PEC scoorde Thomas Lam de eretreffer, hij keerde deze zomer terug in Zwolle na twee jaren elders.

Uit de huidige selectie hebben naast Linssen ook Beerens, Bruns, Matavž en Serero al eerder tegen PEC gescoord, al deden zij dit nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken in elk geval Charly Musonda (knie), Hilary Gong (knie), Mukhtar Ali (enkel), Arnold Kruiswijk (rug) en Rasmus Thelander (enkel).
Bij PEC is doelman Diederik Boer niet beschikbaar door een blessure.

PEC Zwolle – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 10 wedstrijden: 4x winst, 2x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste vijf edities: 3x winst, 0x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2017/’18, 1-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2015/’16, 1-5.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2003/’04, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2016/’17, 3-1.
* Eerste editie: 2 juni 1979, 2-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,60.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,40.
 
Zondag 16 september, 16:45 uur, MAC³PARK stadion te Zwolle, PEC Zwolle – Vitesse, de vijfde speelronde van het Eredivisieseizoen 2018/'19.
Scheidsrechter: Christiaan Bax. Assistent-scheidsrechters: Johan Hubers en Mark Strijker. Vierde official: Marc Nagtegaal. Video-assistenten: Martin Pérez en Charl Schaap.

Supportersvereniging Vitesse/Foto’s SV

Hoofdsponsor: