17 oktober 2015 In de media

Voorbeschouwing PEC Zwolle vs Vitesse, zondag 16:45 uur

Na de onderbreking voor interlandvoetbal pakt Vitesse de draad weer op met een uitwedstrijd in Zwolle.
Peter Bosz zal de komende twee wedstrijden vanaf de tribune moeten toekijken na de uitspraak van de commissie van beroep dat hem deze functieontzegging heeft opgelegd. Dit weekend zullen tegen PEC dus Rob Maas en Jon Dahl Tomasson op de bank zitten, waarbij Maas de eindverantwoordelijkheid heeft.

De blik van Vitesse kan nu weer op de toekomst worden gericht, wat meteen werd vormgegeven door het contract van onze captain Kashia te verlengen. Guram Kashia staat hiermee nu tot 2020 onder contract, en Guram heeft alle ambitie om zoveel mogelijk te willen bereiken in die tijd. Na zijn spelerscarrière is er ook plaats in de organisatie van Vitesse, maar het is nog te vroeg om te zeggen in welke functie dat zou kunnen zijn. Voor de NOS camera grapte Guram dat hij wel “chairman” (voorzitter) wil worden, dus ook op dát gebied kan hem geen ambitie ontzegd worden.
 

De tien spelers die de afgelopen week op pad waren voor interlandvoetbal zijn allemaal fit teruggekeerd en zijn in principe allemaal inzetbaar tegen PEC Zwolle. Van de thuisblijvers is Arnold Kruiswijk door liesklachten nog niet zeker van inzetbaarheid, hij zou centraal achterin vervangen kunnen worden door Maikel van der Werff. Voor Van der Werff zou dat zijn eerste basisplaats bij Vitesse in de competitie kunnen worden, uitgerekend tegen de ploeg waar hij de vorige drie seizoenen onder contract stond.

Afgezien van deze mogelijke mutatie in de defensie worden geen wijzigingen verwacht in de basis. Dus zoals tegen FC Groningen gespeeld werd, met Leerdam op linksback, Baker, Nakamba en Vako op het middenveld en Rashica, Solanke en Oliinyk in de aanval.
 
De seizoenstart van PEC Zwolle
Na acht speelronden staat PEC Zwolle op de vijfde plaats met 17 punten; één plaats en drie punten boven Vitesse. Het doelsaldo van PEC is +7 (14 voor, 7 tegen), waarbij de ploeg drie keer de nul hield – tegen Willem II, Excelsior en De Graafschap. Er werd dit seizoen alleen verloren van Feyenoord: binnen een week werd tweemaal in de Kuip het onderspit gedolven, in competitie en beker.

Daarnaast werd nog gelijkgespeeld tegen Cambuur (thuis) en Heerenveen (uit), de overige vijf duels werden gewonnen. Uit werd gewonnen van Willem II en De Graafschap, thuis van Twente, Excelsior en ADO.

Topscorer in de ploeg van Ron Jans is Lars Veldwijk met zes doelpunten, gevolgd door Sheraldo Becker met drie treffers.

In de uitwedstrijden presteerden alleen Ajax en PSV tot nu toe beter dan PEC, waarbij met name het kleine aantal tegendoelpunten opvalt: drie in vier duels. Ook thuis incasseerde PEC niet meer dan een gemiddelde van één doelpunt, maar daarbij moet worden opgemerkt dat PEC tot nu toe alleen ploegen op bezoek kreeg die onderaan de ranglijst bungelen.

Defensief lijkt trainer Jans zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben, en ondertussen loert de ploeg altijd op de counter waarin het gevaarlijk kan toeslaan. Voor Vitesse wordt deze uitwedstrijd sowieso een echte testcase, want dit seizoen werd er nog niet één officiële uitwedstrijd gewonnen. Bij winst gaat Vitesse over PEC Zwolle heen en doet het dus goede zaken in de stand. Bij eventueel puntenverlies kan er een groot gat met de koplopers ontstaan.
 
Vitesse uit tegen PEC Zwolle
De eerste uitwedstrijd tegen PEC dateert van het seizoen 1929/1930 toen Vitesse in de Eerste klasse Oost met 5-1 verloor; de eretreffer werd gemaakt door Ben Tap die later nog trainer werd van Vitesse.
In totaal troffen Vitesse en PEC elkaar in 22 eerdere competitieseizoenen, waarbij de Arnhemmers in twaalf uitwedstrijden punten pakten: 7x winst, 5x gelijk.

In de Eredivisie werden tot nu toe zeven wedstrijden gespeeld in Zwolle, waarbij de balans net in het voordeel van het blauw-wit is: 2x winst, 2x gelijk, 3x verlies. Gemiddeld vallen er iets meer dan twee doelpunten per wedstrijd, waarbij geen van beide ploegen ooit meer dan twee keer wist te scoren.

Vorig seizoen werden vier wedstrijden gespeeld tegen PEC, omdat er naast de competitie ook nog duels in de Play-offs om Europees voetbal gespeeld werden. De wedstrijden in Zwolle eindigden in 2-1 verlies in de competitie en 1-2 winst in de Play-offs. In de competitie scoorde Pröpper voor Vitesse en scoorde Van der Werff de eerste voor PEC. In de Play-offs scoorde Van der Werff wederom voor PEC, maar won Vitesse wel door treffers van Vejinović en Qazaishvili. Het zou mooi zijn als Maikel dit seizoen ook eens vóór Vitesse weet te scoren in een wedstrijd tegen Zwolle.

Uit de huidige selectie hebben naast Vako ook Kelvin Leerdam, Renato Ibarra en Rochdi Achenteh (namens FC Eindhoven) al eerder tegen PEC gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is de beschikbaarheid van Arnold Kruiswijk nog onzeker i.v.m. liesklachten.

Bij de tegenstander ontbreken Dirk Marcellis, Kevin Begois, Bart Schenkeveld, Mustafa Saymak en Athanasios Karagounis vanwege blessures.
 
PEC Zwolle – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 7 wedstrijden: 2x winst, 2x gelijkspel, 3x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2013/’14, 1-2.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2003/’04, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 1-1, 1x 2-2.
* Laatste (en grootste) nederlaag: seizoen 2014/’15, 2-1.
* Eerste editie: 2 juni 1979, 2-2.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,14.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,29.
 
Zondag 18 oktober, 16:45 uur, IJsseldeltastadion te Zwolle, PEC Zwolle – Vitesse, de negende speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Pol van Boekel; assistent-scheidsrechters: Janson en Boonman; vierde official: Oostrom.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: