7 december 2013 In de media

Voorbeschouwing PSV – Vitesse, zaterdag 7 december, 20:45 uur

Zaterdagavond treft Vitesse een ploeg uit de middenmoot van de competitie, een ploeg onder leiding van oud-Vitessenaar Phillip Cocu.
PSV ontvangt Vitesse in de laatste competitiewedstrijd op de zaterdagavond, nadat de huidige nummers twee en drie van de ranglijst al in actie zijn geweest; het geel-zwart heeft alles weer in eigen hand.
 
PSV dit seizoen
Bij de start van het huidige seizoen maakte PSV indruk in wedstrijden tegen Zulte-Waregem, ADO, NEC en Go Ahead: alles werd gewonnen met overtuiging. Maar vanaf de tweede helft van augustus kwam er zand in de motor met puntendelingen tegen Heracles, Cambuur en Twente. Europees was er de uitschakeling in de laatste voorronde van de Champions League tegen Milan, gevolgd door een nederlaag in de Europa League tegen Ludogorets. PSV leek zich te herpakken tegen onder andere Ajax, Telstar en RKC, maar vanaf de uitwedstrijd tegen FC Groningen op 20 oktober kwam de ploeg in een vrij val terecht. Geen ploeg presteerde de laatste vijf speelronden slechter dan de Eindhovenaren, en ze zijn inmiddels afgezakt tot de tiende plaats; koploper dus van het “rechter rijtje”.
Thuis lijkt PSV op het eerste gezicht nog niet echt verzwakt; het laatste verlies in de Eredivisie dateert bijvoorbeeld van april van dit jaar en van de nu behaalde 20 wedstrijdpunten werd driekwart in het eigen stadion bij elkaar gespeeld. Ondertussen werd de ploeg in de beker wel thuis uitgeschakeld door Roda JC, en in de competitiewedstrijden tegen Cambuur, PEC en Heerenveen moesten punten worden afgestaan. De laatste winst in de competitie is ondertussen twee maanden oud; het vertrouwen lijkt broos, en een Vitesse op stoom zou hiervan moeten kunnen profiteren.
 
Vitesse uit tegen PSV
De wedstrijden tegen PSV zijn traditioneel lastig voor de Arnhemmers, zowel uit als thuis, in de competitie of de beker. Vitesse speelde in 28 eerdere seizoenen van de Eredivisie tegen PSV, en in de uitwedstrijden won Vitesse er vier; daarnaast werd het drie keer gelijkspel en leverden 21 duels geen punten op. Op vreemde bodem wordt gemiddeld een klein doelpunt (0,71) per wedstrijd gescoord, en nog nooit werd in een wedstrijd meer dan twee keer het net gevonden. In de huidige vorm van de ploegen lijken dit cijfers die verbeterd moeten kunnen worden.
De grootste overwinning dateert van september 2001, toen Vitesse met 0-2 won door een doelpunt van Gert Claessens na een dieptepass van Theo Janssen en de tweede treffer uit een mooie vrije trap van Janssen. (Zie ook de samenvatting op YouTube)
Vorig seizoen won Vitesse met 1-2 door doelpunten van Jonathan Reis en Wilfried Bony. Uit de huidige selectie heeft naast Janssen ook Havenaar eerder tegen PSV gescoord.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Theo Janssen voorlopig vanwege een knieblessure; Adnane Tighadouini liep deze week bij Jong Vitesse een nieuwe blessure op.
Bij de tegenstander ontbreekt Jeffrey Bruma vanwege een schorsing en Georginio Wijnaldum, Tim Matavz en Jetro Wilems ontbreken vanwege blessures.
 
PSV – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* 28 wedstrijden: 4x winst, 3x gelijkspel, 21x verlies.
* Laatste winst: seizoen 2012/’13, 1-2.
* Grootste winst: seizoen 2001/’02, 0-2.
* Laatste gelijkspel: seizoen 1996/’97, 0-0.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1.
* Laatste verlies: seizoen 2011/’12, 3-1.
* Grootste verlies: seizoen 1978/’79, 5-0.
* Eerste editie: 30 april 1972, 2-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,71.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,96.
 
Zaterdag 7 december 2013, 20:45 uur, Philips Stadion te Eindhoven: PSV – Vitesse, de 16e speelronde in het Eredivisieseizoen 2013/’14.
Scheidsrechter: Bas Nijhuis (vervangt de zieke Kevin Blom); assistent-scheidsrechters: Steegstra en Simons; vierde official: Manschot.


 
Supportersvereniging Vitesse/stats.sv-vitesse.nl, vi.nl, soccerway.com

Hoofdsponsor: