20 november 2021 In de media

Voorbeschouwing PSV vs Vitesse, zaterdag 20 november, 16:30 uur

Na een onderbreking voor interlandvoetbal wordt de competitie weer hervat, met nieuwe beperkingen.

Door nieuwe Corona-maatregelen kunnen de Eredivisieclubs de komende drie speelronden geen supporters toelaten in het stadion. Voor Vitesse is er dit weekend dus geen support uit bij PSV, ook thuis tegen AZ en uit tegen Cambuur zal er geen publiek aanwezig zijn. In de week erna staan thuiswedstrijden tegen NŠ Mura en Heracles Almelo op het programma, hierover is nog geen beslissing genomen, maar met de oplopende besmettingscijfers is het vooruitzicht somber.

Met PSV treft Vitesse de nummer twee uit de competitie, in punten gelijk met de koploper maar met een minder doelsaldo. Vitesse staat slechts op vijf punten achterstand, het blijft zaak om punten te pakken en aan te haken, maar dan moet wel weer het beste naar boven gehaald worden.

Voor de verwachtte basis is het opvallend dat Thomas Buitink weer mag starten, Yann Gboho zou dan op de bank beginnen.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit: Schubert, Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek, Bero, Tronstad, Buitink, Openda en Frederiksen.

Op donderdag speelt Vitesse uit in Frankrijk, dat is dan een wedstrijd waar het uitvak (met beperkingen) is uitverkocht.

Vitesse uit tegen PSV

De eerste officiële uitwedstrijd tegen PSV werd gespeeld in januari 1955, een wedstrijd in de Eerste klasse C die Vitesse met 3-1 verloor. Na deze eerste editie zouden de ploegen elkaar op competitieniveau alleen nog in de Eredivisie treffen.

In de Eredivisie stond deze uitwedstrijd 36 keer eerder op het programma, waarbij Vitesse acht keer punten wist te pakken met vijf overwinningen en driemaal een gelijkspel. PSV won daarnaast iets meer dan driekwart van de duels en de thuisploeg wist ook in de helft van de gespeelde wedstrijden de nul te houden. Het is samen met de uitwedstrijd tegen Ajax de lastigste voor Vitesse, gemiddeld werden bij deze twee ploegen maar een half punt per wedstrijd behaald.

De eerste overwinning boekte Vitesse in oktober 1989 toen zo’n 24.500 toeschouwers Hans van Arum al in de achtste minuut zagen scoren. Het zou het enige doelpunt van de wedstrijd blijven.

De zeven meest recente edities gingen verloren en de laatste Arnhemse overwinning dateert daardoor alweer uit december 2013, maar dit was wel een gedenkwaardige. Met doelpunten van Piazon, Havenaar, Leerdam, Van Aanholt en tweemaal Pröpper werd het destijds 2-6.

Eind februari van dit jaar ging de laatste uitwedstrijd met 3-1 verloren. Armando Broja opende de score al in de vierde minuut en Vitesse had kansen op meer, maar in het laatste half uur was de thuisploeg driemaal trefzeker via Mario Götze (2x) en Donyell Malen.

Een jaar geleden won Vitesse thuis wel weer eens van de Eindhovenaren, met 2-1 was het de eerste overwinning in GelreDome door goals van Jacob Rasmussen en Loïs Openda.

Uit de huidige selectie heeft naast Rasmussen en Openda ook Tannane al eerder tegen PSV gescoord, al deed hij dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse zijn geen spierblessures of schorsingen.

Bij PSV ontbreken in elk geval Cody Gakpo, Eran Zahavi, Noni Madueke en Jordan Teze door blessures, Philipp Max mist door Corona.

PSV – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 36 wedstrijden: 5x winst, 3x gelijkspel, 28x verlies.
  • Laatste vijf edities: 0x winst, 0x gelijkspel, 5x verlies.
  • Laatste en grootste overwinning: seizoen 2013/’14, 2-6.
  • Laatste gelijkspel: seizoen 1996/’97, 0-0.
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1.
  • Laatste nederlaag: seizoen 2020/’21, 3-1.
  • Grootste nederlaag: seizoen 1978/’79 en 2019/’20, 5-0.
  • Eerste editie: 30 april 1972, 2-1.
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,78.
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 2,03.

Zaterdag 20 november, 16:30 uur, Philips Stadion te Eindhoven, PSV – Vitesse, de 13e speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis. Assistent-scheidsrechters: Rogier Honig en Freek Vandeursen. Vierde official: Jannick van der Laan. Video-assistenten: Kevin Blom en Stefan de Groot.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: