19 april 2016 In de media

Voorbeschouwing PSV vs Vitesse, dinsdag 19 april, 20:45 uur

Vitesse reist in deze midweekse speelronde af naar Eindhoven voor een lastige uitwedstrijd.
Vitesse is afgezakt naar de achtste plaats en staat daarmee net buiten de plaatsen die voorlopig recht geven op de play-offs om Europees voetbal. Waarschijnlijk gaat de achtste plaats ook meedoen in de play-offs, op voorwaarde dat het de bekerwinnaar (Feyenoord of Utrecht) lukt om in de top zeven te eindigen. Voor Vitesse is het dus van belang om in de laatste drie wedstrijden zoveel mogelijk punten te pakken zodat daarmee op zijn minst de achtste plaats kan worden vastgehouden. Dat zal geen makkelijke opgaaf worden voor de Arnhemmers, te beginnen met de uitwedstrijd tegen PSV dat verwikkeld is in de strijd om het kampioenschap. Vervolgens zal Vitesse op 1 mei thuis tegen bekerfinalist FC Utrecht spelen en op 8 mei wordt het seizoen afgesloten met een uitwedstrijd tegen FC Twente. De motivatie van Utrecht zal mede bepaald worden door het al dan niet winnen van de KNVB beker, de wedstrijd tegen Twente staat deels in de schaduw van de procedure bij de licentiecommissie.

Bij het Geel-zwart is Isaiah Brown weer beschikbaar voor de wedstrijdselectie, Arnold Kruiswijk traint nog apart. In de basis worden voor de verandering geen wijzigingen verwacht ten opzichte van het laatst gespeelde duel. Vako kan dan dus weer op zijn favoriete positie op het middenveld starten en Oliinyk krijgt de voorkeur op de linksbuiten positie.
 
Het seizoen van PSV
PSV verloor in totaal zeven wedstrijdpunten in de eerste zes speelronden van het seizoen, telkens buiten het eigen stadion. Hierdoor kon de ploeg zich aanvankelijk niet mengen in de top van de ranglijst, maar vanaf speelronde negen werd dan toch de aansluiting in de top drie gevonden. In de laatste speelronde voor de winterstop viel Feyenoord weg van de tweede plaats en sindsdien zijn de Eindhovenaren alleen nog met Ajax in de race om het kampioenschap. Op dit moment staat PSV in punten gelijk met Ajax, maar het doelsaldo is zes doelpunten in het nadeel waardoor de Amsterdammers de koppositie bezetten. Het doel voor PSV in de laatste drie speelronden is dus duidelijk: alles winnen met een zo groot mogelijk verschil, dan kan de titel nog op eigen kracht worden afgedwongen.

Na 31 speelronden heeft PSV nu 75 punten en staat het door het doelsaldo van +48 (77 voor, 29 tegen) op de tweede plaats. De ploeg hield twaalf keer de nul en kwam zelfs slechts éénmaal niet tot scoren. Geen ploeg scoorde vaker dan PSV en alleen Ajax kreeg minder treffers tegen.

Voor PSV is het verschil tussen uit en thuis dit seizoen vrij klein, het totale puntverlies is bijvoorbeeld exact gelijk: zowel uit als thuis werden negen punten verloren. In Eindhoven werd alleen verloren van Ajax en de ploegen die daarnaast nog één punt wisten mee te nemen waren Excelsior, Roda JC en Heerenveen.

In de wedstrijd van afgelopen weekend viel Jorrit Hendrix in de 22e minuut met een blessure uit, daarna speelde PSV met een middenveld van enkel oud-Vitesse spelers: Davy Pröpper, Marco van Ginkel en Stijn Schaars. Ook tegen Vitesse zou dit weer het PSV-middenveld kunnen zijn.

In de ploeg van Phillip Cocu is Luuk de Jong topscorer met 22 doelpunten. Pereiro volgt met tien treffers, Pröpper vond inmiddels negen keer het net.
 
Vitesse uit tegen PSV
De eerste officiële uitwedstrijd tegen PSV werd gespeeld in januari 1955, een wedstrijd in de Eerste klasse C die Vitesse met 3-1 verloor. Het Vitesse-doelpunt werd gemaakt door Wim van der Gaag die slechts één seizoen voor het Arnhemse Geel-zwart zou spelen. Na dit seizoen zouden de ploegen elkaar op competitieniveau alleen nog in de Eredivisie treffen.
In totaal werden er 30 edities van deze uitwedstrijd in de Eredivisie gespeeld, waarbij Vitesse acht keer punten wist te behalen. Slechts vier keer kwam de thuisploeg niet tot scoren, terwijl wel veertien keer de nul gehouden werd.

De laatste Arnhemse overwinning was een gedenkwaardige, met doelpunten van Piazon, Havenaar, Leerdam, Van Aanholt en tweemaal Pröpper werd het 2-6. Die wedstrijd is inmiddels twee seizoenen geleden, vorig seizoen werd met 2-0 verloren.

De thuiswedstrijd in het huidige seizoen, op sinterklaasavond, werd enigszins onfortuinlijk met 0-1 verloren met treffer in de laatste minuut. Deze treffer kwam op naam van Jorrit Hendrix, maar hij is er bij de wedstrijd van vanavond niet bij door een knieblessure.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse is Nathan de rest van het seizoen uitgeschakeld door een rugblessure en Arnold Kruiswijk is nog niet wedstrijdfit na een liesblessure. Kelvin Leerdam zit als gevolg van een disciplinaire straf niet bij selectie.

Bij de tegenstander ontbreekt Jorrit Hendrix door een blessure. Andrés Guardado zit wel weer bij de selectie maar is mogelijk nog niet wedstrijdfit.
 
PSV – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

  • Totaal 30 wedstrijden: 5x winst, 3x gelijkspel, 22x verlies
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 0x gelijkspel, 3x verlies
  • Laatste en grootste overwinning: seizoen 2013/’14, 2-6
  • Laatste gelijkspel: seizoen 1996/’97, 0-0
  • Gelijkspel: 1x 0-0, 2x 1-1
  • Laatste nederlaag: seizoen 2014/’15, 2-0
  • Grootste nederlaag: seizoen 1978/’79, 5-0
  • Eerste editie: 30 april 1972, 2-1
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 0,87
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,97

Dinsdag 19 april, 20:45 uur, Philips Stadion te Eindhoven, PSV – Vitesse, de 32e speelronde van het Eredivisieseizoen 2015/'16.
Scheidsrechter: Pieter Vink; assistent-scheidsrechters: Janson en Balder; vierde official: Manschot.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: