11 september 2021 In de media

Voorbeschouwing RKC Waalwijk vs Vitesse, zondag 12 september, 16:45 uur

Na een onderbreking voor interlandvoetbal sluit Vitesse de vierde speelronde af in Waalwijk.

De internationals zijn zonder problemen teruggekeerd en ook de ziekenboeg loopt langzaam leeg. Er is een vol trainingsveld, al is nog niet iedereen fit genoeg om voor speeltijd in aanmerking te komen. Een fitte selectie is belangrijk om te presteren in de drukke maanden die komen. Aanstaande donderdag begint de groepsfase van de Conference League, uit in Slovenië.

Danilho Doekhi is fit genoeg om tegen RKC te starten, Jacob Rasmussen zou in kunnen vallen. Hopelijk geeft het de verdediging een boost – de laatste tijd waren er teveel tegentreffers te tellen.

De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat uit Schubert, Dasa, Doekhi, Oroz, Hajek, Wittek, Bero, Gboho, Tronstad, Openda en Darfalou.

Vitesse uit tegen RKC Waalwijk

De eerste officiële uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk dateert van mei 1985, mede omdat RKC pas sinds 1984 in het betaald voetbal speelt. Deze eerste uitwedstrijd werd gespeeld in de Eerste divisie en won de thuisploeg met 3-2. In totaal zouden de ploegen elkaar vier seizoenen treffen op dit competitieniveau, waarbij Vitesse slechts eenmaal wist te winnen.

In de Eredivisie is deze uitwedstrijd bijna in balans, met een klein voordeel voor de thuisploeg. Van de 24 gespeelde uitwedstrijden op het hoogste niveau wist Vitesse er acht te winnen, negen maal wisten de Waalwijkers de punten in eigen huis te houden. Er werd daarnaast nog zeven keer gelijkgespeeld. In de huidige Eredivisie zijn er zeven ploegen waartegen Vitesse op vreemd veld gemiddeld betere resultaten behaalde dan tegen RKC, negen ploegen bleken lastiger.

Opvallend genoeg was de grootste overwinning uit in Waalwijk niet groter dan 0-2, in twee seizoenen behaald. Deze eindscore stond voor het laatst in april 1999 op het bord, waarbij Michel Kreek beide goals voor zijn rekening nam.

De laatst gespeelde editie in september 2020 werd gewonnen met 0-1, door een doelpunt van Darfalou in de extra tijd van de eerste helft. De thuiswedstrijd tegen RKC in het vorige seizoen werd een 1-1 gelijkspel, in de laatste 20 minuten opende Bazoer de score gevolgd door een snelle tegentreffer van Richard van der Venne.

Uit de huidige selectie heeft naast Darfalou en Bazoer ook Tannane al eerder tegen RKC gescoord.

Blessures en schorsingen

Bij Vitesse ontbreken Daan Reiziger, Oussama Tannane, Julian von Moos en Million Manhoef waarschijnlijk omdat ze (nog) niet wedstrijdfit zijn.

RKC Waalwijk – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:

 • Totaal 24 wedstrijden: 8x winst, 7x gelijkspel, 9x verlies.
 • Laatste vijf edities: 2x winst, 0x gelijkspel, 3x verlies.
 • Laatste overwinning: seizoen 2020/’21, 0-1.
 • Grootste overwinning: seizoen 1995/’96 en 1998/’99, 0-2.
 • Laatste gelijkspel: seizoen 2004/’05, 2-2.
 • Gelijkspel: 3x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
 • Laatste nederlaag: seizoen 2013/’14, 4-2.
 • Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 4-1.
 • Eerste editie: 5 november 1989, 0-1.
 • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,04.
 • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,25.

Zondag 12 september, 16:45 uur, Mandemakers Stadion te Waalwijk, RKC Waalwijk – Vitesse, de vierde speelronde van het Eredivisieseizoen 2021/’22.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis. Assistent-scheidsrechters: Erwin Zeinstra en Kevin Bodde. Vierde official: Michael Eijgelsheim. Video-assistenten: Sander van der Eijk en Franca Overtoom.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: