28 september 2019 In de media

Voorbeschouwing RKC Waalwijk vs Vitesse, zondag 29 september, 12:15 uur

Vitesse sluit september af met een wedstrijd op de vroege zondagmiddag, uit bij de hekkensluiter.
Vorig weekend stond Vitesse nog even bovenaan de ranglijst, maar die was vertekend omdat verschillende ploegen nog duels in te halen hadden. Nu alle ploegen weer een gelijk aantal duels gespeeld hebben is duidelijk dat Vitesse drie punten onder de top op de vierde plek staat, maar zich tegelijk ook maar drie punten boven de negende plaats bevindt. Winst tegen de ploeg uit Waalwijk met slechts een enkel punt zou misschien verwacht mogen worden, maar tegen het één-na-laatst geplaatste Fortuna was maar al te duidelijk dat winst en verlies heel dicht bij elkaar kunnen liggen. Er zal weer met volle inzet gestreden moeten worden, en dat leek vorig weekend niet bij alle spelers het geval te zijn.

Ondertussen is de selectie afgelopen week iets versterkt. De ervaren rechtsback Eli Dasa sloot woensdag met zijn verkregen werkvergunning aan op de training, in principe is hij direct inzetbaar. Ook werd deze week bekend dat Roy Beerens definitief niet vertrekt naar een andere club en dus weer mee gaat trainen, maar door zijn trainingsachterstand zal het enige weken duren voordat hij wedstrijdfit is.

In de basis wordt deze speelronde één wijziging verwacht ten opzichte van de vorige weken. Jay-Roy Grot zal op de bank beginnen, Nouha Dicko krijgt voor het eerst een basisplaats. De vermoedelijke opstelling van Vitesse bestaat dan uit Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark, Tannane, Bazoer, Bero, Linssen, Matavž en Dicko.
 
Vitesse uit tegen RKC Waalwijk
De eerste officiële uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk dateert van mei 1985, mede omdat RKC pas sinds 1984 in het betaald voetbal speelt. Deze eerste uitwedstrijd werd gespeeld in de Eerste divisie en won de thuisploeg met 3-2. In totaal zouden de ploegen elkaar in vier seizoenen treffen op dit competitieniveau, waarbij Vitesse slechts eenmaal wist te winnen.

Ook in de Eredivisie was deze uitwedstrijd over het algemeen erg lastig te noemen voor het Geel-zwart. Van de 22 gespeelde uitwedstrijden op het hoogste niveau wist Vitesse er niet meer dan zes te winnen, er werd daarnaast nog zeven maal gelijkgespeeld. Negen maal wisten de Waalwijkers de punten in eigen huis te houden.

Uit de huidige Eredivisie zijn er slechts zes ploegen waartegen Vitesse gemiddeld slechtere resultaten behaalde op vreemd veld dan tegen RKC. Tegen ploegen als bijvoorbeeld Heerenveen, Twente en Groningen werden opvallend genoeg (iets) betere resultaten behaald.

De laatste vijf uitduels tegen RKC in reguliere competitie gingen verloren, geen hoopgevende reeks dus. Daarbij moet worden opgemerkt dat een tussentijds duel in de play-offs om Europees voetbal in 2012 wel gewonnen werd en Vitesse zich uiteindelijk ten kostte van RKC plaatste voor de Europa League.

De laatste overwinning in Waalwijk in reguliere competitie vond plaats in januari 2006. Het werd destijds 0-1 waarbij Michael Dingsdag het enige doelpunt maakte.

De grootste overwinning was niet groter dan 0-2 en werd in twee seizoenen behaald. De score stond voor het laatst in april 1999 op het bord, waarbij Michel Kreek beide goals voor zijn rekening nam.

De meest recente editie vond aan het begin van seizoen 2013-2014 plaats en ging met 4-2 verloren. Kelvin Leerdam opende de score nog en dankzij Vako kwam Vitesse op 2-2, maar de doelpunten van Robert Braber, Romeo Castelen en Sander Duits (2x) waren te veel. Overigens staat geen van deze doelpuntenmakers nog bij beide ploegen onder contract.

Uit de huidige selectie hebben Foor, Linssen, Matavž en Beerens al eerder tegen RKC gescoord, maar zij deden dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Gong en Musonda door knieblessures.
Bij RKC Waalwijk zijn Paul Quasten en Ingo van Weert mogelijk niet beschikbaar.
 
RKC Waalwijk – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 22 wedstrijden: 6x winst, 7x gelijkspel, 9x verlies.
* Laatste vijf edities: 0x winst, 0x gelijkspel, 5x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2005/’06, 0-1.
* Grootste overwinning: seizoen 1995/’96 en 1998/’99, 0-2.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2004/’05, 2-2.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2013/’14, 4-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 4-1.
* Eerste editie: 5 november 1989, 0-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,00.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,32.
 
Zondag 29 september, 12:15 uur, Mandemakers Stadion te Waalwijk, RKC Waalwijk – Vitesse, de achtste speelronde van het Eredivisieseizoen 2019/'20.
Scheidsrechter: Bas Nijhuis. Assistent-scheidsrechters: Johan Balder en Joost van Zuilen. Vierde official: Stan Teuben. Video-assistenten: Jannick van der Laan en Angelo Boonman.

Supportersvereniging Vitesse / foto’s SV

Hoofdsponsor: