20 augustus 2016 In de media

Voorbeschouwing Roda JC Kerkrade vs Vitesse, zaterdag 18:30 uur

Vitesse reist af naar het diepe zuiden van het land voor de tweede uitwedstrijd van het seizoen.
Hopelijk heeft het team van Henk Fraser wat revanchegevoelens na vorig weekend, want het resultaat in de eerste thuiswedstrijd is wel teleurstellend te noemen. De trainer kan voorlopig nog geen gebruik maken van de diensten van Navarone Foor die tobt met een enkelblessure. Wel is Abiola Dauda weer beschikbaar, hij heeft zijn schorsing uitgezeten en zal tegen Roda JC plaatsnemen op de bank.

Fraser is de afgelopen week aan het experimenteren geweest op een aantal posities in de opstelling. Op basis van de voorbereiding leek het erop dat Foor wordt verkozen op de positie achter de spits, maar door zijn blessure is Vako op deze positie ingezet. Als alternatief voor Vako kan Lewis Baker naar voren worden geschoven, waarbij Sheran Yeini als verdedigende middenvelder wordt toegevoegd.

Flankspeler Nathan zou vervangen kunnen worden door Mitchell van Bergen, waarbij óf Van Bergen óf Rashica op linksbuiten zal moeten spelen – dat lijkt niet ideaal. Daarnaast lijkt Fraser niet tevreden over de invulling linksachter, waarbij zowel Ota als Kruiswijk voor de back-positie in aanmerking komen en Kruiswijk eventueel ook Van der Werff in het centrum zou kunnen vervangen.

Het is dus nog niet helemaal zeker met welke basiself Vitesse in Kerkrade zal gaan starten, of dat er gedurende het duel nog van de beschreven omzettingen gebruik gemaakt zal worden. De vermoedelijke opstelling is: Room, Leerdam, Kashia, Van der Werff, Ota/Kruiswijk, Nakamba, Qazaishvili, Baker, Rashica, Van Wolfswinkel en Nathan.
 
De voorbereiding en seizoenstart van Roda JC Kerkrade
Roda speelde in de voorbereiding op het seizoen in totaal negen oefenwedstrijden, waarin de ploeg uit Kerkrade ongeslagen bleef. De eerste vier duels tegen amateurclubs werden relatief eenvoudig gewonnen, daarna volgden vijf duels met zwaardere tegenstand. Er werd gelijkgespeeld tegen Helmond Sport (1-1) en Birmingham City (0-0), daarnaast werd er gewonnen van Alemannia Aachen (1-0), Fleetwood Town (1-0) en Real Mallorca (3-1).

Topscorer van de voorbereiding was Adil Auassar met vijf treffers. Hij is één van de meer dan een elftal aan nieuwe aanwinsten van de ploeg van trainer Yannis Anastasiou. In de eerste twee duels van de competitie was Auassar wederom trefzeker, zowel tegen Heracles als tegen Ajax wist hij te scoren. Beide duels sloot Roda JC met een gelijkspel af, waarbij de wedstrijd in Amsterdam indruk maakte doordat tot het einde werd gestreden om een punt én dat dat punt vervolgens in extra tijd ook behaald werd.
 
Vitesse uit tegen Roda JC Kerkrade
In totaal speelden Vitesse en Roda JC al in 31 eerdere seizoenen tegen elkaar, waarvan 29 seizoenen Eredivisie en daarnaast nog een enkel seizoen in zowel de Eerste als de Tweede divisie. Het eerste duel in Kerkrade vond plaats in maart 1964 in de Tweede divisie B, waarbij Vitesse tegen een forse 6-1 nederlaag aanliep.

Op het hoogste competitieniveau had Vitesse meer succes. De Arnhemmers wisten in de Eredivisie 17 keer punten vanuit Kerkrade mee naar huis konden nemen met elf overwinningen en zes maal een gelijkspel.

Zowel uit als thuis zijn de duels tegen Roda doelpuntrijk te noemen: gemiddeld meer dan drie doelpunten per wedstrijd, en in het Parkstad Limburg stadion zelfs meer dan vier. Het aandeel van Vitesse in de uitduels is hierin maar iets kleiner dan dat van Roda, zo scoorde het Geel-zwart al 28 keer in de 15 duels in dit stadion van de Limburgers.

Vorig seizoen won Vitesse deze uitwedstrijd met 2-1 door een doelpunt van Yuning Zhang in de laatste minuut, nadat Isaiah Brown in de eerste helft voor de openingstreffer had getekend.

Naast Zhang hebben uit de huidige selectie ook Baker, Duada, Nathan, Vako, Kashia en Foor al eerder tegen Roda JC gescoord, al deed Foor dat nog niet namens Vitesse.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreekt Navarone Foor door een enkelblessure.

Bij de tegenstander ontbreekt Dani Schahin door een blessure en daarnaast is Frederic Ananou geschorst.
 
Roda JC Kerkrade – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 29 wedstrijden: 11x winst, 6x gelijkspel, 12x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2015/’16, 1-2.
* Grootste overwinning: seizoen 2006/’07, 2-4.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2013/’14, 1-1.
* Gelijkspel: 1x 0-0, 4x 1-1, 1x 3-3.
* Laatste nederlaag: seizoen 2011/’12, 3-1.
* Grootste nederlaag: seizoen 1994/’95, 5-0.
* Eerste editie: 25 september 1977, 0-0.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,41.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,83.
 
Zaterdag 20 augustus, 18:30 uur, Parkstad Limburg Stadion te Kerkrade, Roda JC Kerkrade – Vitesse, de derde speelronde van het Eredivisieseizoen 2016/'17.
Scheidsrechter: Danny Makkelie; assistent-scheidsrechters: Diks en Steegstra; vierde official: Van Herk.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: