16 januari 2016 In de media

Voorbeschouwing SC Cambuur vs Vitesse

Zaterdag hervat Vitesse de competitie met een uitwedstrijd in Leeuwarden.

Vitesse begon 2016 met een trainingskamp op een bekende locatie aan de Spaanse kust. De meeste spelers wisten dus al wat ze konden verwachten, totdat het bericht kwam dat de trainer per direct was opgestapt.

Tijd voor verbazing was er nauwelijks, en met het bekende gezicht van Rob Maas voor de groep waren de wijzigingen uiteindelijk beperkt. In de selectie waren er deze winterstop nog geen verrassingen, linksback Kosuke Ota is zoals aangekondigd aangesloten, maar verder zijn er geen wijzigingen.

In de basis tegen SC Cambuur worden geen wijzigingen verwacht ten opzichte van de oefenwedstrijd tegen Anderlecht en dus ook niet meer dan één mutatie ten opzichte van de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen FC Twente. Ota heeft Leerdam op de linksbackpositie vervangen en daarnaast blijven Kashia en Baker dan voorlopig op de bank. Isaiah Brown krijgt weer de voorkeur boven Oliinyk als linksbuiten, verder staat het elftal zoals het al vrijwel het hele seizoen staat.

In de tweede helft van januari staan er nog vier duels op het programma: eerst zijn er uitwedstrijden tegen Cambuur en Ajax, gevolgd door thuiswedstrijden tegen PEC en Excelsior. Met zo’n goedgevuld programma is het dus van belang om na een paar weken winterstop meteen weer goed uit de startblokken komen.

Het seizoen van SC Cambuur
Halverwege de competitie, na 17 speelronden om precies te zijn, staat Cambuur met 13 punten op de zestiende plaats van de Eredivisie. Het doelsaldo is maar liefst 21 negatief (22 voor, 43 tegen), waarbij de ploeg één keer de nul wist te houden en zelf vijf keer niet tot scoren kwam. In de eerste vijftien duels van het seizoen wist Cambuur niet te winnen, maar in de laatste duels voor de winterstop werd de ban gebroken met twee overwinningen. Omdat het voorgaande seizoen ook al in mineur was afgesloten, was het thuisduel tegen NEC zelfs de eerste overwinning in meer dan acht maanden tijd. Een week later werd uit tegen Excelsior wederom gewonnen, met liefst 1-4, waardoor 2015 toch nog met een goed gevoel kon worden afgesloten.

Uit en thuis was Cambuur dit seizoen vrijwel even sterk, of eigenlijk even kwetsbaar; de statistieken ontlopen elkaar nauwelijks. Thuis werden tot nu toe negen duels gespeeld die zeven punten opleverden. Naast de 3-1 overwinning tegen NEC werd er vier keer gelijkgespeeld tegen Twente, AZ, ADO en Groningen. Er werd op eigen veld verloren van Feyenoord, Heracles, PSV en De Graafschap. Cambuur kwam niet tot scoren tegen Feyenoord, PSV en Twente; het 0-0 gelijkspel thuis tegen Twente was de enige wedstrijd waarin dit seizoen de nul gehouden werd.

Gemiddeld kreeg Cambuur iets meer dan 2,5 tegentreffers te verwerken per wedstrijd, dat was de achilleshiel in dit seizoen. Kan de ploeg dat in 2016 ombuigen? Een recent oefenduel tegen FC Utrecht op 12 januari ging verloren, maar het verlies bleef beperkt tot 0-1.

De ploeg van Henk de Jong heeft Bartholomew Ogbeche als topscorers met negen treffers. Hij wordt op gepaste afstand gevolgd door oud-Vitessenaar Sander van de Streek met drie doelpunten.

Vitesse uit tegen SC Cambuur
De eerste officiële uitwedstrijd tegen SC Cambuur dateert van augustus 1964, toen Vitesse het Tweede divisie-duel met 6-0 verloor. In totaal kwamen de ploegen elkaar daarna in nog 25 seizoenen tegen in competitieverband, 19 keer in de Eerste divisie en daarnaast nog zes keer in de Eredivisie. De zes Eredivisieduels in Leeuwarden leverden vijf keer punten op voor Vitesse, met drie overwinningen en twee puntendelingen; slechts één duel ging dus verloren. In de Eredivisie scoorde Vitesse tot nu toe altijd tegen Cambuur, in 13 wedstrijden een totaal van 31 goals.

Vorig seizoen eindigde de uitwedstrijd in een 0-2 overwinning, een wedstrijd die vooral herinnerd zal worden door de sneeuwval waardoor het spel aan het einde van de wedstrijd nauwelijks meer mogelijk was. De doelpunten in deze wedstrijd werden gemaakt door Qazaishvili en Oliinyk. De thuiswedstrijd eerder in dit seizoen was juist een mooie afsluiting van de zomer, waarbij een 4-1 overwinning geboekt werd met doelpunten van Baker, Dauda, Kashia en Solanke.

Naast de al genoemde namen hebben uit de huidige selectie ook Leerdam, Van der Werff en Achenteh al eens tegen deze tegenstander gescoord, al deden de laatste twee dat nog niet namens Vitesse.

Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken géén spelers door blessures of schorsingen.

Bij de tegenstander ontbreken Calvin Mac-Intosch, Marlon Pereira en Xander Houtkoop door blessures.

SC Cambuur – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie

  • Totaal 6 wedstrijden: 3x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies
  • Laatste vijf edities: 2x winst, 2x gelijkspel, 1x verlies
  • Laatste overwinning: seizoen 2014/’15, 0-2
  • Grootste overwinning: 2x, 1-3
  • Laatste gelijkspel: seizoen 1999/’00, 1-1
  • Gelijkspel: 1x 1-1, 1x 2-2
  • Laatste (en enige) nederlaag: seizoen 2013/’14, 4-3
  • Eerste editie: 3 oktober 1992, 1-3
  • Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 2,33
  • Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,50
Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: